Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
De Alun Alun Lor is een goed startpunt voor een tour. Op het grote grasveld staan twee waringinbomen die in 1745 door de sultan zijn geplant. Rond dit centrale ‘’plein’’ vind je een aantal bezienswaardigheden. Veel kun je lopend doen en als je geen zin meer heb, neem je een becak, maar fietsen kan ook erg goed in Solo. Omdat het veel rustiger is dan in andere grote steden in Java, kun je Solo zelfs zonder groot gevaar met de brommer verkennen.  Ook tref je hier minder toeristen dan bijvoorbeeld in Yogyakarta.
 
Ten zuiden van de Alun Alun Lor bevindt zich de Kraton Surakarta of Kraton Hadiningrat, het paleis van de sultan. Het lijkt een beetje op de kraton van Yogyakarta, maar deze is iets ouder (slechts tien jaar eerder gebouwd). Ook hier is de kraton “een stad in een stad”. Het paleismuseum is het enige gedeelte dat voor het publiek toegankelijk is, de privévertrekken van de sultan zijn afgesloten. Hier vind je onder andere een wayangpoppen-collectie en drie prachtige koetsen waarin de sultan vroeger vervoerd werd.
 
Vlak naast de ingang van de Kraton is de Grote Moskee (Mesjid Agung). Daar tegenover is het altijd erg druk vanwege de Pasar Klewer, de markt die beroemd is  om de textiel;  vooral de donkergele, bruine batiks die typerend zijn voor Solo vind je daar en het is op die markt vaak veel goedkoper dan op andere plekken.
 
De Pasar Triwindhu, iets meer naar het noordwesten, is bekend om de antiek. Het is leuk rondlopen, het heeft iets van een vlooienmarkt. Tegenwoordig wordt  veel  nagemaakt, maar het ziet er nog wel antiek uit. Voor de leek is met het blote oog de namaak nauwelijks te onderscheiden van echt antiek. Als het te mooi is om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk ook. Koop dus vooral iets omdat je het mooi vindt, niet omdat je denkt dat je een goudmijn hebt aangeboord.
 
Een beetje meer naar het noorden staat het paleis Mangkunegaran. Eigenlijk is dit een Pura (herenhuis) en geen kraton. Dit paleis is helemaal uit teakhout opgetrokken, zonder een enkele spijker te gebruiken! Aangezien het paleis nog steeds is bewoont door de Prinselijke familie, is niet het hele paleis voor het publiek toegankelijk. Veel voorwerpen, zoals kuisheidsgordels, zeggen ons weinig, daarom is het een aanrader om je voor een klein bedrag door een van de gidsen te laten rondleiden.  
 
Het Radyapustakamuseum aan de Brigen Slamet Riyadi straat is één van de oudste musea van het land en heeft een aardige collectie met items uit de Javaanse cultuur.
 
In het zuidwesten van de stad vind je de batikwijk Laweyan. Hier wordt verfijnde batik geproduceerd.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter