Een korte geschiedenis van Yogyakarta

Hoewel de geschiedenis van het gebied rondom Yogyakarta verder terug gaat, is het belang voor de huidige stad begonnen met het sultanaat van Prins Mangkoeboemi in 1755. Deze prins won de troon van zijn broer gedurende een burgeroorlog. Zijn broer wilde samenwerken met de VOC en grondgebieden afstaan aan de Nederlanders, maar Mangkoeboemi was hier tegen. Hij won de strijd en werd geïnstalleerd als Prins Hamengkoeboewomo de eerste. Het was een machtig en invloedrijk sultanaat en staat nog steeds bekend om de weerstand die het altijd heeft geboden aan de koloniale overheersers.
In de Javaoorlog van 1825-1830 leidde prins Diponegoro een belangrijke opstand tegen de Nederlanders en toen de Nederlanders Yogyakarta in 1948 weer in bezit namen, heeft de sultan zich opgesloten in zijn paleis (het Kraton) en zijn paleis ook open gesteld voor het verzet. De Nederlanders hebben het paleis nooit aan durven vallen, omdat zij bevreesd waren dat dit een volksopstand zou uitlokken. Die kans was zeker aanwezig, aangezien het sultanaat in die tijd, maar ook nu nog op grote sympathie van het volk kan rekenen.
De huidige sultan van Yogyakarta is Hamengkoeboewono de tiende. Hij is tot sultan gekroond in 1989, na het overlijden van zijn vader. Hij woont nog steeds in de Kraton en hij is gouverneur van de regio van Yogyakarta.
Een andere reden waarom het sultanaat zo geliefd is, is dat onder haar gezag Yogyakarta ook opgebloeid is tot een stad van de kunsten; nu staat Yogyakarta nog bekend om de wayang kulit (de schaduwspelen), de gamelan-muziek, de batikstoffen en het zilver.
Hoe schrijf je het nou?
Yogyakarta, Jogyakarta, Yogjakarta, Jogjakarta, of zelfs Djokdjakarta? In de stad zie je alle mogelijke schrijfwijzen, maar ‘Yogyakarta’ lijkt toch het meeste gebruikt en voor de intimi en hen die van de stad zijn gaan houden is het ook ‘Yogya’.
De stad is genoemd naar de Indiase stad ‘Ayodhya’ uit de hindoeïstische Ramayana-verhalen. Het betekent ‘de stad die zal bloeien’.
De huidige stad Yogyakarta

Inwoneraantal: 637.000
De stad is uitgekozen vanwege zijn vruchtbare gronden. Dit komt door de meerdere vulkanen in de regio, waaronder de vulkaan Merapi. Deze vulkaan is nog steeds actief en heeft in 2010 nog een eruptie gehad. In februari 2014 was Yogyakarta nog bedolven onder het as van de Kelud-vulkaan.
Hoewel de stad Yogyakarta meer dan een half miljoen inwoners heeft, doet het nog redelijk dorps aan. Dit komt doordat je er weinig hoogbouw vindt en zeker in het centrum, rondom de Kraton, de huisjes nog traditioneel zijn, laag en met tuintjes. Dit maakt dat Yogyakarta een relaxte indruk geeft. Het drukst is het rond Jalan Malioboro, de lange winkelstraat. En wat het verkeer betreft kom je nog wel eens vast te zitten op de uitvalswegen. Het schouwspel van alle brommertjes is echter boeiend, zodat er een oponthoud genoeg te kijken is.
Het vliegveld ligt op ongeveer drie kwartier rijden van het centrum.
Er zijn twee toeristencentra; de ene rond Malioboro en de ander rond Jalan Prawirotaman vind je de meeste hotels en restaurants.