Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Soft-trekking op de Sibayak vulkaan en Sinabung vulkaan

De actieve vulkanen Sinabung en Sibayak zijn de meest toegankelijke van Sumatra. De vulkaan Sinabung (2450) is hoger en moeilijker bereikbaar (6-8 uur), de vulkaan Sibayak (2094 m) is de meest aangewezen vulkaan om te beklimmen. Er zijn verschillende routes om de top van de vulkaan te bereiken.
 
In het verleden werden er routes door de jungle afgelegd, neem dan ten alle tijden een gids mee en zorg dat in je hotel bekend is waar je naar toe gaat. Met regelmaat moeten zoekacties naar in de jungle verdwaalde toeristen op touw worden gezet. Soms zijn toeristen zelfs dagen zoek of krijgen een ongeluk. Inderdaad is het pad regelmatig weg, zodat er een alternatieve route gevonden moet worden. De pittige klim omhoog van circa 4 uur is soms gemakkelijk, soms zijn handen en voeten nodig, bijvoorbeeld als je over de rotsen van een steile rivierbedding moet klimmen, soms zal er gebukt onder laaghangende takken een weg moeten worden gebaand. Deze route wordt dan ook praktisch niet meer gebruikt, omdat deze onveilig is.
 
Alternatief kan er met een auto ca 45 minuten over een asfaltweg omhoog worden gereden en het laatste stuk gelopen over een iets beter begaanbaar pad. Aangezien de vulkaan actief is, is ook van dit pad stukken weggeslagen, waarna er kleine smalle paadjes langs het weggeslagen stuk pad zijn ontstaan. Verwacht dus geen mooi geplaveide weg, af en toe moet je een grote stap omhoog of omlaag nemen, maar voor avontuurlijke mensen met een normale conditie is het goed te doen. Vergelijk het met een wandeling in de bergen over natuurlijk terrein.
 
In de krater van de actieve vulkaan kun je rondlopen. Je ruikt de zwaveldamp, en her en der zie je het gele spul bubbelend uit de grond komen. Tip: Neem een lunch of snack mee, je hotel of guesthouse kan dit verzorgen, en picknick hoog op de krater van de vulkaan. De weg wordt ook gebruikt om in 1 tot 1,5 uur naar beneden te wandelen. Onderweg kun je blauwe pijpen passeren van een installatie die thermale energie van de vulkaan verwerkt.
 

Lokale hotspring bij Berastagi

Weer een stuk omlaag in de bewoonde wereld komen je spieren tot rust bij een bezoek aan de lokale ‘hotspring’, de vulkanische warmwaterbronnen van Raja Berne. Het natuurlijke warme water wordt in een soort zwembaden geleid. Je zult voornamelijk tussen lokale mensen zitten. Pas je kleding hier op aan, zowel mannen als vrouwen badderen in een shirtje en korte (zwem)broek, vrouwen kunnen eventueel ook een sarong over de bikini ombinden. Ook hier kun je een eenvoudige lokale lunch gebruiken, zoals noodles of nasi goreng. Vanuit de hotspring is het ongeveer een half uur met de auto terug naar Berastagi.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter