Traditionele Karo-Batak dorpen Lingga en Dokan

Er zijn enkele mooie traditionele Karo-Batak dorpen in de omgeving van Berastagi te vinden. Tegen Berastagi aan ligt het dorp Peceren, met traditionele huizen die nog steeds worden bewoond. Reis je met eigen auto met chauffeur, dan kan een verder weg gelegen dorp worden bezocht op weg naar het Toba meer. De dorpen vragen een kleine donatie als entree, de opbrengst gaat naar de gemeenschap.
 
In Lingga is er soms een dorpsbewoner voor een rondleiding en zijn er handwerken te koop als souvenir. In sommige dorpen zijn de inkomsten uit souvenirs een extraatje voor de bejaarde inwoners, die niet meer fit genoeg zijn om op het land te werken.
 
In het pittoreske Dokan, 16 km ten zuiden van Kabanjahe, is de meerderheid van de huizen in het dorp nog in traditionele stijl. Dit dorp ligt op de route naar het Toba meer en is het best bereikbaar. Het andere te bezoeken dorp is Lingga, ten noordwesten van Kabanjahe. Er zijn nog een dozijn traditionele huizen, sommigen zijn in zeer goede staat.
 

De kenmerken van een Karo Batak huis

Een typisch Karo Batak huis heeft een dak in de vorm van buffelhoorns en kleurige geometrische wandschilderingen. De geometrische figuren hebben symbolische betekenissen. De 5 kleuren symboliseren (groot)families. Elke familie heeft zijn eigen kleur, en je mag niet met iemand van dezelfde kleur trouwen. Hele families slapen bij elkaar in een langgerekt gemeenschapshuis, ieder gezin met zijn eigen kookhaard. Worden de jongens te oud om in de buurt van de meisjes te slapen, dan gaan ze naar de sapo ganjang, het huis voor de ongetrouwde mannen. De mannen in bijvoorbeeld Lingga moeten het meisje van hun dromen verleiden met een eigen melodietje op de zelfgemaakte fluit. Hoe zelfvoorzienend de Karo Batak zijn, wordt duidelijk door het opstapje bij de deur van het familiehuis, deze heeft een nevenfunctie als baarstoel. 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter