Bukittinggi in West-Sumatra

Na een lange rit van vele uren over de Trans-Sumatra route kom je aan in Bukittinggi (lett: hoge heuvel), een stadje dat zich in een kom tussen twee vulkanen heeft genesteld. Bukittinggi is een vrij grote stad met ca 100.000 inwoners en geldt als het toeristische en bestuurlijke centrum, van de Minangkabau hooglanden.
De Minangkabau is de bevolkingsgroep die de provincie West-Sumatra bevolkt (voor meer informatie; zie de Minangkabauers) en die een geheel eigen cultuur, taal en huizenbouw hebben.
Bukittinggi ligt sinds begin jaren 90 op de reizigersroute voor de Trans-Sumatra reiziger en de stad heeft alle toeristische faciliteiten die je nodig hebt: hotels in alle prijsklassen, restaurantjes die speciaal op westerse toeristen zijn ingesteld en reisbureautjes.
Daarnaast biedt de stad zelf ook wat bezienswaardigheden en zijn er diverse interessante uitstapjes te maken in de mooie omgeving.
Geschiedenis Bukittinggi

De stad stond bekend als Fort de Kock in koloniale tijden, naar een Nederlands fort dat op deze plek in 1825 tijdens de zogenaamde Paderi Oorlogen gebouwd is. De eerste weg die de streek met de westkust verbond, werd tussen 1833 en 1841 aangelegd. Hierdoor werd het makkelijker om goederen en landbouwproducten te vervoeren en dit betekende een enorme economische impuls voor de regio.
In 1856 werd de eerste Kweekschool geopend in de stad, de eerste op heel Sumatra! Een treinlijn die de stad met Payakumbuh en Padang verbond werd tussen 1891 en 1894 aangelegd.
Fort de Kock, zoals de stad genoemd werd, werd een belangrijke plaats in de koloniale tijd vanwege het prettige klimaat. De Nederlanders bouwden er vele mooie, grote huizen, waarvan helaas weinig meer te zien is. Het centrale plein kreeg een Nederlandse klokkentoren en is ook nu nog een belangrijk icoon.
Tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog was de stad het hoofdkwartier voor het Japanse 25e leger, dat Sumatra bezette. Het hoofdkwartier verhuisde hierheen in april 1943 uit Singapore en bleef in de stad tot de Japanse overgave in augustus 1945.
Tijdens de Indonesische Vrijheidsstrijd was de stad het hoofdkwartier van de Tijdelijke Regering van de nationalisten. Tijdens de tweede 'Politionele Actie' bezette het Nederlandse leger de stad op 22 december, 1948, na hem eerst te hebben gebombardeerd.
De stad werd officieel tot Bukittinggi omgedoopt in 1949, de oude koloniale naam werd vervangen. Van 1950 to 1957 was Bukittinggi de hoofdstad van een provincie die Centraal Sumatra genoemd werd en die de huidge provincies West Sumatra, Riau en Jambi omvatte. In february 1958, tijdens een opstand in Sumatra tegen de centrale regering, riepen rebellen de Revolutionaire Regering van de Republiek Indonesie in Bukittinggi uit. De Indonesische regering had de stad tegen de maand mei van datzelfde jaar al weer in haar bezit.
Tips: restaurants in Bukittinggi
(1).jpg)
Bukittinggi is dé plek om weer eens westers te eten en de maag wat rust te geven na een lange reis over Sumatra. In de hoofdstraat Jalan A.Yani zijn verschillende ‘’coffeeshops’’: kleine restaurantjes die zich speciaal op (jonge) toeristen richten. De menu’s zijn enorm maar het eten is niet altijd even authentiek.
De beste van deze coffeeshops zijn:
Bedudal Cafe: In de hoofdstraat. Het menu is hier door een westerling gemaakt en dat kun je zien. Goede pizza’s!
Canyon Coffeeshop: Jln Teuku Umar. Ziet er op het oog net zo uit als alle andere coffeeshops, maar de ibu die het restaurantje runt kan echt lekker koken. Haar mie goreng is prima!
Masakan Padang
Voor wie wat authentiekers wil eten: Bukittinggi is, samen met Padang, de geboorteplaats voor de zogenaamde Padang keuken (masakan Padang). Deze keuken vind je tegenwoordig over de hele archipel en kenmerkt zich door Indiase en Arabische invloeden: het gebruik van kokosmelk en curries. Het bekendste gerecht is Rendang, buffelvlees dat een paar uur gesmoord wordt in een curry van kruiden en kokosmelk. Padang eten bestaat meestal uit vele kleine groenten- vis- en vleesgerechtjes, die allemaal op tafel gezet worden. Je rekent alleen af wat je gegeten hebt. Pas op: veel gerechten zijn behoorlijk heet.
Voor de beste Rendang (zegt men) ga je naar restaurant Selamet in de hoofdstraat (net onder de klokkentoren). Ga wel vroeg, want aan het eind van de dag is alles op.
Ook prima Padang eten vind je in de restaurants rond de pasar (markt). Ook hier geldt; ga niet te laat. Als het donker wordt sluiten veel restaurants.
Tenda, eetkraampjes op straat
In de hoofdstraat vind je na een uur of 7 heel veel zogenaamde tenda, partytenten die worden opgezet als het donker is en als straatrestaurant dienen. De perfecte plek om goedkoop én lekker te eten; vaste én populaire gerechten zijn: sateh, nasi goring en bami goreng.
Laat je ook eens verleiden tot een vruchtensap die hier ter plekke vers worden bereid. Onze favorieten: sirsak (zuurzak) of terong belanda (tamarillo).