Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Bezienswaardigheden Bukittinggi

De bezienswaardigheden van Bukittinggi kunnen opgesplitst worden naar binnen de stad en buiten de stad. 
 

Bezienswaardigheden in Bukittinggi

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn Fort de Cock met daarbij de dierentuin (Kebun Binatang), Jam Gadang, de lokale markt (Pasar Atas en Bawa), en Ngarai Canyon (‘’Karbouwengat’’).
 

Fort de Cock en de dierentuin (Kebun Binatang)

De overblijfselen van Fort De Cock zijn nog steeds te zien op een heuvel in het centrum van de stad, al heb je heel wat voorstellingvermogen nodig om in de met gras bedekte heuveltjes een fort te herkennen.
 
De meeste bezoekers combineren dit met een bezoek aan de dierentuin, te bereiken over de hoge loopbrug in Minangkabaustijl.  De dierentuin is voor de meeste westerse bezoekers geen hoogtepunt, want de dieren zitten in te kleine hokjes en worden niet al te best verzorgd.
 
Wat een bezoek aan Fort de Cock en de dierentuin echter wel memorabel kan maken is dat deze plekken ook veel bezocht worden door Indonesische dagjesmensen, die niets liever doen dan met westerse toeristen op de foto gaan of hun Engels oefenen. Met name in Indonesiche schoolvakanties en op zondagen kun je hier makkelijk de hele dag mee vullen.
 

Jam Gadang

Jam Gadang is het icoon van Bukittinggi. Jam Gadang betekent grote klok in het Indonesich en groot is de klok zeker! Deze 26 meter hoge klok werd gebouwd in 1826 als een geschenk van de Nederlandse koningin aan de stadssecretaris, Roek Maker. Het dak is drie keer aangepast. Tijdens de Nederlandse tijd was het dak rond met een haan op de top. Tegenwoordig weerspiegelt het dak de architectuur van een traditioneel Minangkabau huis.
Uniek aan deze klok is de 4, deze staat niet geschreven als IV, maar als 'IIII'. Jam Gadang staat op een plein in het centrum. Naast de klok is Atas Markt, ook ’s avonds bedrijvig. 

 

De Markt (Pasar Atas en Bawa)

De leukste bezienswaardigheid van de stad is misschien wel de enorme markt, die begint  in de bovenstad (Pasar Atas) en zich kronkelend langs vele honderden meters marktkraampjes naar de benedenstad uitbreidt (Pasar Bawa). Je zult zelden een zo uitgebreid aanbod aan koopwaren hebben gezien: vele soorten textiel en kleding, schoenen, traditionele Minangkabau voorwerpen en snuisterijen, gedroogde vis, groenten en fruit (inclusief vele soorten tropisch fruit die je misschien nog nooit gezien hebt), speelgoed, schoolbenodigdheden, je kunt het zo gek niet verzinnen. Een prima plek om een paar uur over te dwalen. De stalletjes worden over het algemeen ‘bemand’ door lokale vrouwen die het erg leuk vinden om contact te maken en er geen probleem mee hebben om op de foto te gaan (wel altijd eerst vragen, natuurlijk).
 

 

 

 

 

 

 

Sianok Canyon (‘’Karbouwengat’’ of Ngarai Sianok)

Bukittinggi heeft als grootste natuurlijke attractie het “Karbouwengat”, een meer dan 100 meter diepe canyon, die op veel punten in de stad te zien is. In het Indonesisch zeg je Sianok Ngarai, de meesten begrijpen het ook als je Sianok Canyon zegt. Het beste kun je de canyon bekijken vanuit het zogenaamde panoramapunt. Je koopt hier een kaartje en kunt vanaf een speciaal gebouwd uitkijkpunt de canyon zien, met op de achtergrond de beide vulkanen. Heel spectaculair als het helder is. Tip: ga net voor zonsondergang. Niet alleen is het licht dan het mooiste, maar je kunt dan ook de vliegende honden zien, vleermuizen met een vleugelspan van meer dan een meter, die tegen zonsondergang uitvliegen. Onvergetelijk!
 
De meeste mensen maken een Canyontocht. Tijdens deze canyontocht maak je, onder begeleiding van een lokale gids, een wandeltocht van een uur of 4 door de canyon en omstreken.  De tocht voert door rijstvelden, bamboebossen en vaak ook door het koloniale stadje Kota Gadang. Als je een redelijke conditie hebt absoluut een aanrader. Na regen kan het behoorlijk glibberig zijn.
 

Bezienswaardigheden buiten Bukittinggi

Het Maningjau Meer met zijn 44 haarspeldbochten en het Paleis Pagaruyung zijn de belangrijkste bezienswaardigheden buiten de stad. 
 

Maninjau Meer

Op ongeveer een uur rijden van Bukittinggi ligt het prachtige Maninjau meer, een kratermeer dat op zo’n 450 meter hoogte ligt. De tocht er naartoe is al een belevenis, omdat je een weg met 44 scherpe haarspeldbochten moet afdalen om er te komen.
 
Aan het Maninjaumeer liggen kleine traditionele dorpjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Om deze sfeer het meeste op zijn waarde te kunnen schatten is een fietstour langs het meer eigenlijk de beste manier. De meeste guesthouses aan het meer verhuren fietsen. Trek voor een fietstour langs het meer (ongeveer 40 kilometer) een halve dag uit.
Het Maninjaumeer is te bezoeken op een dagtour vanuit Bukittinggi, maar je kunt er ook een nacht te blijven. Er zijn verschillende kleinschalige accommodaties, die meestal aan het water liggen. Verwacht echter geen luxe.
 

 

 

 

 

Paleis Pagaruyung

In Batusangkar, op ongeveer anderhalf uur rijden van Bukittinggi vind je het koninklijke paleis van het voormalige koninkrijk Pagaruyung. Dit is een van de beste voorbeelden van de traditionele Minangkabause bouwstijl en daarom een bezoek waard.
 
Hoewel het paleis leeg  staat sinds de opheffing van het koninkrijk in 1833 neemt het nog steeds een belangrijke plaats in in de Minangkabau cultuur. Het paleis is door brand verschillende keren verwoest, in 1804, 1966 and 2007. Het is telkens weer herbouwd en fungeert vandaag de dag als museum en populaire toeristenattractie. Je kunt echter niet in het museum, alleen rondom het gebouw lopen.
 
Wil je dit paleis bezoeken dan kun je het beste een Minangkabautour met een auto en gids boeken. Een bezoek aan het paleis van Pagaruyung is een vast onderdeel van deze tour.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter