Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

De Batak

Batak is a collectieve term die gebruikt wordt om een aantal etnische groepen aan te duiden die voornamelijk in Noord-Sumatra voorkomen. De belangrijkste groepen zijn Karo, Simalungun, Toba, en Mandailing Batak. Groepen die aan elkaar verwant zijn door hun talen en gewoontes (adat). Je vindt de Batak met name in Tangkahan, Bukit Lawang, Berastagi en bij het Toba meer.
 
Ongeveer 2.500 jaar geleden zijn Austronesiche volkeren op Sumatra aangekomen. Waarschijnlijk stammen de Batak van deze volkeren af. Zij waren dus eerder in de indonesche archipel dan veel Maleisische volkeren en dat verklaart waarom de Batak zo afwijken in uiterlijk, taal, gewoontes en religie.
 
 

Taal van Batak bevolking

De Batakgroepen spreken allemaal hun eigen talen die verwant zijn en tot de Austronesiche familie behoren. Deze talen zijn totaal anders dan de meer Maleisiche talen die elders op Sumatra, Java en Bali worden gesproken. Er zijn 5 verschillende Batak talenfamilies, en lang niet alle Bataks kunnen elkaar verstaan. Zij zullen dus met elkaar Indonesisch moeten spreken om te kunnen communiceren!
Oospronkelijk hadden de Batak ook een eigen schrift, maar dat wordt tegenwoordig alleen nog maar gebruikt voor religieuze ceremonies.
 

Samenleving, gebruiken en godsdienst Batak volk

De Batak samenleving is patriarchaal georganiseerd met een clanstructuur (Marga). Tegenwoordig gelden Batak in Indonesië als goed opgeleid en bekleden ze vaak hoge posities in wetenschap en onderwijs.
 
Voordat de Nederlandsers kwamen waren de Batak gevreesde krijgers en koppensnellers. Met grote moeite hebben de Nederlanders ze weten te kerstenen en ‘temmen’’ en de Batak vormen tegenwoordig een van de grootste Christelijke bevolkingsgroepen in Indonesië (een stam van de Batak is Islamitisch).
 
De Batak gelden in Indonesië als extravert en recht door zee en inderdaad hebben de Batak een directere manier van mensen benaderen dan de andere volken in Indonesië.  Daarnaast hebben ze de reputatie wat opvliegend te zijn, zeker als ze een slokje tuak (palmwijn) te veel op hebben.
 
 

Batak muziek

Waar de Batak in heel Indonesië echter het meest bekend en geliefd om zijn, is hun zangkunst. Het lijkt wel of elke Batak met een gitaar in zijn/haar hand wordt geboren. Doordat er in de christelijke kerken van de Batak veel wordt gezongen krijgt elk Batak jongetje en meisje het zingen als het ware met de paplepel ingegoten en geen feest is compleet zonder het zingen van de aanstekelijke Batak liederen. In heel veel hotels of nachtclubs in heel Indonesië kun je Batakbands zien optreden. 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter