Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Avontuur op de Trans-Sumatra route

Vanaf het Tobameer begint de Trans-Sumatra Route pas echt! Deze ‘snelweg’ voert over het gehele eiland Sumatra, zo’n 3000 kilometer, van Aceh naar Lampung. Hoewel de hele weg al sinds de jaren ‘80 geasfalteerd is, is het ‘bedwingen’ van deze weg voor iedereen die over Sumatra reist altijd weer onvergetelijk. Door het ruige terrein, het verkeer en de gigantische regenbuien is het wegdek op veel plaatsen weggeslagen en verkeert de weg in een voortdurende staat van onderhoud. Daarnaast kronkelt en slingert de weg zich over een ontelbaar aantal berghellingen, door valleien en over toppen. De slechte staat van de weg, gecombineerd met het lastige terrein zorgt ervoor dat je met een gemiddelde snelheid van hoogstens 30 kilometer per uur kunt reizen en de chauffeur moet hard werken om de auto langs de vele bochten en afgronden te loodsen.
 
Wat de Trans-Sumatra Weg daarnaast  tot een echte belevenis maakt en is de unieke inkijk in het dagelijkse leven die je gegund wordt. Hoewel de weg door ruige natuur voert, door stukken regenwoud en over onherbergzame bergen, zijn er ook grote stukken, waar de mens de natuur heeft teruggedrongen. Opeens word je oog verrast door het heldere groen van rijstvelden, of steken de bruin-verroeste golfplaten daken van een kampung boven de kruinen van het woud uit.
 
Aangezien iedereen op Sumatra langs de weg woont, ontrolt het dagelijks leven zich net buiten de auto. Kinderen komen terug van school, hun schoenen in de hand, en lopen al ravottend naar huis. Moeders baden hun baby in een grote plastic teil voor het huis. Mannen drinken koffie met elkaar, terwijl ze domino spelen. En bij elke lokale markt die je passeert kun je je vergapen aan de hoeveelheid koopwaar (dode én levende have) die op een brommer/fiets/becak vervoerd kan worden.
 
Laat dus geen kans voorbij gaan om kennis te maken met de bevolking. Stop bij een lokale markt of wandel gewoon eens 10 minuten voor de auto uit.  Gegarandeerd dat je de leukste ontmoetingen hebt!
 

Trans-Sumatra route tussen Tobameer en Bukittinggi

Hieronder volgen interessante plekken en tussenstops op de Trans-Sumatra route tussen Tobameer en Bukittinggi.
 

Balige

De eerste grote plaats op weg naar het zuiden (ongeveer 45.000 inwoners). Doordat deze stad een strategische plaats heeft aan de zuidkant van het Tobameer is het een belangrijke marktplaats geworden. De pasar (markt) huist in een grote overdekte hal, goed herkenbaar aan de traditionele Batak daken en is een bezoek meer dan waard.
In Balige is sinds 2011 ook het Batak museum te bezichtigen (Museum Batak), een prestigieuze, groots opgezette onderneming die de hele Batak cultuur en geschiedenis bestrijkt. 
 

Tarutung

Tarutung is de tweede grote plaats (40.000 inwoners0 na Balige, hoofdstad van de Tapanuli-Batak (een van de vijf Batak stammen). Tarutung wordt eigenlijk alleen aangedaan als lunchstop omdat er een aantal goede restaurants in het stadje te vinden zijn.
Tarutung betekent doerian in de lokale Batak taal vanwege het grote aantal doerianbomen in de omgeving.
 

Sipirok

Een klein plaatsje op ongeveer 3 uur rijden van Tarutung waar niets bijzonders te doen is, maar dat als pleisterplaats op de lange route tussen Toba meer en Bukittinggi wordt gebruikt. Er is een, staatsgerund, hotel, dat zich richt op tourgroepen die van noord naar zuid reizen. Hier kun je de reis voor een nacht onderbreken.
 

Evenaar

Op ruim 4 uur rijden van Sipirok steek je de evenaar over. Dit gaat zeker niet ongemerkt want de Indonesische regering heeft hier een groot monument gebouwd, compleet met museum, toiletten en T-shirt verkopers. Het is leuk om de evenaar lopend over te steken. Je bent nu op het noordelijk halfrond! Je zult er nog niet veel van merken, maar hier zijn de seizoenen omgedraaid en is de sterrenhemel anders. Wat je wel zult merken is dat je precies op de evenaar bent. De zon staat pal boven je en dat betekent dat je op het midden van de dag geen schaduw hebt.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter