
Tangkahan, nabij Bukit Lawang, is dé plaats om naar toe te gaan voor een echte jungle ervaring. Het ligt geïsoleerd, maar heeft toch voorzieningen voor reizigers. Tangkahan is vanuit Bukit Lawang in 3-4 uur over hobbelige plantagewegen met een 4WD jeep en een lokaal houten pontje te bereiken. Het kan voorkomen dat de passagiers moeten helpen de jeep uit de modder te duwen. De jeeps worden door de lokale bevolking gebruikt voor transportdoeleinden en zijn niet aangeschaft om toeristen in luxe te vervoeren. Veelal zijn ze open, zorg dus ook voor bescherming tegen regen (ook voor de bagage). Neem zelf wat snacks en drinken mee, onderweg is niets te krijgen. Dit is de interessantste en beste route, al kan Tangkahan ook vanuit Medan over een zeer slechte weg bereikt worden. Afhankelijk van de weersomstandigheden en het aantal stops kan deze reis circa 5 uur duren, waarbij de passagiers flink door elkaar geschud worden (vandaar ook de stops).
Accommodatie en restaurant in Tangkahan
_bewerkt-2.jpg)
Zolang je geen 5 sterren hotel midden in de jungle verwacht, maar tevreden bent met een eenvoudige houten accommodatie aan de rivier, met koud water douche en beperkt electriciteit, met ’s avonds uitzicht op duizenden sterren, zul je niet teleurgesteld worden. ’s Avonds ben je omringd door oerwoudgeluiden. De lokale
guesthouses die hier zijn, bereiden ook eenvoudige maaltijden voor hun gasten. Geef dit aan het begin van de dag aan, meestal zal men hiervoor naar de markt moeten of nog een kip moeten slachten. Veelal worden dit soort guesthouses gerund door een voormalige gids, of een gemengd koppel, bijvoorbeeld een westerse vrouw die met een lokale man is getrouwd, die goed weten wat een reiziger nodig heeft om zich op zijn gemak te voelen. ’s Avonds is er een paar uur elektriciteit van een generator, breng dus een goede zaklamp mee. Er is geen warm stromend water. Verwacht ook geen ontvangst van een telefoonsignaal, soms lukt het om een sms te versturen. Voor degene die op zoek is naar een avontuurlijke jungle ervaring, is Tangkahan het helemaal.
Sumatraanse olifanten patrouille

Illegale houtkap en ontbossing ten bate van palmolie-plantages brengt in Indonesië veel schade toe aan de oerbossen. Eind jaren ’90 besloten een aantal buitenlandse ecologen en milieubewuste lokale inwoners hier iets aan te doen. Ze namen een paar geweren, een paar machetes (hakmessen) en patrouilleerden op tamme olifanten door de jungle tegen stropers en illegale houtkappers. De ‘olifanten-jungle-patrouille’ was ontstaan. De overheid verklaarde de regio beschermd gebied. Dit gebied is gered van de ondergang en je vindt hier nog steeds wilde en tamme olifanten, verschillende soorten apen, hagedissen en zo’n 325 vogelsoorten.
De tamme olifanten patrouilleren om de wilde olifanten buiten de dorpen te houden, zodat de veiligheid en de gewassen van de dorpelingen worden beschermd. Hierdoor zijn er minder conflicten tussen mensen en wilde olifant. Ook worden de tamme olifanten ingezet om bijvoorbeeld boomstammen te verplaatsen.
De Sumatraanse olifant (Elephas maximus sumatrensis) is een ondersoort van de Aziatische olifant die uitsluitend voorkomt op het Indonesische eiland Sumatra, vooral in de provincie Riau. De Sumatraanse olifant is kleiner dan zijn Indische soortgenoot.
Activiteiten in Tangkahan:
Jungle trekking

Ga niet alleen naar Tangkahan voor de olifanten, maar ook voor de authentieke jungle. Er zijn nog meer activiteiten zoals een wandeling door de jungle, doe dit altijd met een gids, er zijn wilde olifanten in de omgeving. Ook verhoogt een gids de kans op het spotten van dieren als orang-oetans. Omdat hier geen voederplatform is, zijn deze orang-oetans veel schuwer en blijven hoog in de bomen. Een bezoek aan Tangkahan is daarom ook geen vervanging van Bukit Lawang, maar een aanvulling. Er zijn kortere, gemakkelijke wandelingen, tot uitdagende wandelingen die de hele dag in beslag nemen. Draag goede wandelschoenen, een lange broek, en liefst een t-shirt of bloes met lange mouwen. Dit beschermt tegen insecten (bloedzuigers, muggen), scherpe planten en dergelijke
Tuben op de rivier in Tangkahan

Ook populair is de ‘riviersafari’ of het
tuben, op een aantal aan elkaar gebonden binnenbanden de rivier afzakken. Er kan in een waterval worden gezwommen of in de kleine natuurlijke warmwaterbron in de rivier gepoedeld. Samen met de lokale bevolking kan er in de rivier gebadderd worden. Er zijn ook combinaties van een wandeling met terug tuben mogelijk. Je kunt dan van te voren aangeven of je een lunch meeneemt, je kunt dan onderweg op een mooie plek picknicken. Er kan door een dorpje gewandeld worden op de terugweg. Al met al is dit een erg leuke dag!