Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Pulau Weh

Pulau Weh is een klein eilandje 'op' de punt van Sumatra. In vroeger tijden was dit echt het einde van de wereld voor de lokale mensen. Weh betekent dan ook 'weg gaan'. Indonesiërs gebruiken ook wel de administratieve naam Sabang om het eiland aan te duiden. Twee namen voor het zelfde eiland dus. Pulau Weh heeft een aantal mooie stranden zoals Iboih, Gapang, Sumur Tiga en Kincir. 
 
Wil je iets anders dan zon en zee, dan kun je ook het eiland gaan verkennen. Sommige avonturiers willen zelf een brommer rijden, maar hou er rekening mee dat er bochtige en steile wegen zijn.
Een grappig punt is het monument Kilometer Nol (kilometer 0), het meest noordelijke puntje van Indonesië! Je rijdt dan door een stukje beschermd bos. Het strand van Iboih is mooi voor een stop. Inlands ligt een waterval. Bij Siruit, ten oosten van Gapang, ligt een hotspring in zee, op 6 meter diep, dus je moet omlaag duiken om het warme water te voelen. Er ligt hier ook een hete modderpoel, waar de kokend hete modder omhoog borrelt. Een bewijs dat je je op de 'Ring of fire' begeeft!  In de hoofdplaats Sabang, zijn nog koloniale gebouwen uit de Nederlandse-Indische tijd te vinden. Hier kun je stoppen voor een Aceh koffie. Vaak wordt er een bordje met kleine zoete en hartige hapjes voor je gezet. Na afloop reken je af wat je hebt gegeten. Ga je door naar het uiterste oostpuntje, dan kun je bij Anoi Itam Japanse bunkers vinden. 
Pulau Weh is nog steeds onontdekt door het grotere publiek.Toch wisten duikers het eiland door het bijzondere diepzeeleven en de goede reputatie van de duikschool al langer te vinden.

Duiken

Ben je een duiker, of wil je een duiker worden en PADI open water (er is geen zwembad, alle oefeningen in zee) of PADI Advanced doen, dan verblijf je op Pantai Gapang.
Pulau Weh is in onze ogen zeer geschikt voor ervaren duikers, die we hier ook veelvuldig zijn tegengekomen. Je kunt duiken op zoek naar macro fotografie, zoals een zeepaardje of een Leaffish. Er kunnen veel diepe duiken worden gemaakt. Voor het eerst in jaren is er ook weer een walvishaai gespot! 
 
In de Canyon staat bijvoorbeeld echt een heel pittige stroming, hier ga je echt vliegen! Gelukkig zijn er veel dive masters en vaak kleine groepjes voor ieder niveau. Heel prettig! 
Heb je ooit een onderwatervulkaan gezien? Nee? Dan is dit je kans. Misschien niet de meest spectaculaire duik, als je gaat voor koraal, vissen en macro leven, maar wel een totaal andere ervaring is de volgende duik die wij de laatste keer hebben gemaakt.
Je gaat naar een gezonken wrak in de haven. Je hebt de tijd om rond te kijken bij het wrak, die vol met steenvissen zit, totaal in camouflage kleuren van het roestige dek. Je moet echt even twee keer kijken, voordat je beseft dat het dek er vol mee ligt. Blijf dus ruim uit de buurt en raak zeker niets aan, want de steenvis is een van de giftigste dieren. 
In de Canyon staat bijvoorbeeld echt een heel pittige stroming, hier ga je echt vliegen! Gelukkig zijn er veel dive masters en vaak kleine groepjes voor ieder niveau. Heel prettig! 
Vervolgens spendeer je een deel van je duik om plastic op te duiken, die overal om het wrak heen ligt. De duikschool doet dit, om aan de locale bevolking de boodschap over te brengen dat plastic niet in zee moet worden gedumpt, wat helaas wel de gewoonte is. Als je weer boven komt met een paar bakken plastic en rotzooi, voel je je wel even Plastic Superhero. Zo doe je ook nog iets goeds op je vakantie. Giving back!
Vervolgens ga je naar een 'onderwatervulkaan', je ruikt zelfs de zwavelgeur onderwater. Lekker om in het warme water te dobberen. Een soort hotspring, maar dan onderwater. Je ziet allerlei bubbels uit de grond komen, het deed ons denken aan 'omgekeerde sneeuw': een magisch gezicht! 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter