Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Ontstaan Tobameer

Het Tobameer (Danau Toba) is met 1150 km2 het grootste meer in zuidoost Azië. Het is 100 km lang en 31 km breed. Het is ook één van de hoogst gelegen (818 m) en diepste meren (450 m) ter wereld. Zo’n 74.000 jaar geleden is het vulkaanmeer ontstaan als een krater (caldera) van een enorme uitbarsting van een supervulkaan. De term supervulkaan wordt gebruikt voor vulkanen die in staat worden geacht supererupties voort te brengen, waarbij meer dan 1000 km³ materiaal wordt uitgeworpen. Het zijn de zeldzaamste en meest verwoestende vulkanische uitbarstingen. De gevolgen zijn wereldwijd en catastrofaal: door het stof in de hogere luchtlagen kan de temperatuur op aarde met meerdere graden dalen. Volgens sommige geleerden kan een dergelijke uitbarsting zelfs een nieuwe ijstijd uitlokken. Op aarde zouden zo’n 40 supervulkanen zijn. De vulkaan Toba was de op een na laatste supereruptie. Bij deze uitbarsting werd bijna 3000 km³ gesteente de lucht in werd geworpen en is het Toba meer ontstaan. Volgens de –overigens omstreden- Toba-catastrofetheorie heeft deze gebeurtenis de evolutie van het menselijk ras beslissend beïnvloed. Van het menselijke ras Homo Sapiens zouden nog maar enkele duizenden overleefd hebben die, noodgedwongen door de 6 jaar lange, barre ‘vulkaan’winter, leerden om beter samen te werken. Hierdoor maakten ze een evolutionaire sprong, waardoor ze de evolutiestrijd wonnen van de Homo Erectus en de Neanderthaler.
 

Samosir en Tuk Tuk in het Tobameer

Zo’n 30.000 jaar geleden ontstond midden in het Tobameer, het eiland (pulau) Samosir. Eigenlijk is het eiland een schiereilandje: aan de westkust is een kleine landbrug van 200 meter breed, inmiddels doorsneden door een kanaal. De komst van het kanaal stuitte begin 20ste eeuw op nogal wat lokaal verzet. De lokale bevolking was bang het contact met de voorouders die op de vulkaan Pusuk Buhit wonen te verliezen en daarnaast was men bang dat het eiland zou zinken. Toen besloten werd eerst de brug te bouwen, waardoor het eiland ten alle tijden verbonden was met het vastenland, waren de bezwaren van tafel. Samosir meet 46 bij 21 km. Tuk Tuk is een dorpje op een soort schiereilandje van het grotere eiland (pulau) Samosir. In Tuk Tuk zijn de meeste toeristische voorzieningen. Parapat is het vertrekpunt voor de passagiersboten aan het ‘vasteland’ in het oosten van het meer, vanuit hier vaar je in ongeveer 3 kwartier naar Tuk Tuk. Passagiers worden afgezet op de steiger van het betreffende hotel, zijn er veel stops dan kan het totaal 1,5 uur duren voordat de laatste passagier wordt afgezet. De meeste toeristen komen naar het eiland met deze boot. Wil je echter de auto meenemen, dan moet er worden omgereden via de westkant Pangururan.
 

Activiteiten Tobameer

Aan het Tobameer is het met zijn 27 graden overdag en 22 graden ’s nachts aangenaam toeven (vergelijk Medan: 32 graden overdag). Het is dan ook een populaire bestemming voor een weekendje weg voor inwoners van Medan. In het Toba meer kun je rustig zwemmen of bootje varen. In het noorden is Pulau Tao, ook wel honeymoon eiland genoemd, een geliefde bestemming om te lunchen en zwemmen. Een boot huren is vrij prijzig, om kosten te sparen kan men proberen een groep te vormen met andere reizigers. Er kunnen gemakkelijk 10 mensen mee op zo'n boot.
 
Ook te voet, met een fiets, brommer of auto kan het eiland verkend worden. Een leuke trip is een wandeling met een gids naar het hooggelegen punt van het eiland, onderweg worden leuke dorpjes gepasseerd en de beloning is het mooie uitzicht aan de top.
 
 

Toba Batak volk

Op Samosir leven de Toba Batak, de bekendste Batak groep. Ze staan bekend als goede zangers en er is een goede kans om een groep te zien optreden in een van de hotels of restaurants. De meeste Toba Bataks zijn christelijk (met invloed van animisme en vooroudervereering). Zo is voor de Toba Bataks het meer heilig. Ze zijn befaamd voor het varkensvlees gerecht babi pangang. Bij Juwita Café kan een kookcursus worden gevolgd. 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter