Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Bezienswaardigheden Tobameer: Toba Batak dorpen

Op het eiland zijn een paar dorpen met typische Toba Batak huizen, zoals Ambarita, Tomok en Simanindo. Deze kunnen bezocht worden per fiets, brommer of auto. Er is weinig verkeer op Samosir, wat het makkelijk maakt om zelf een fiets of brommer te huren, wel is het wegdek soms niet goed onderhouden of loopt er vee los langs de kant van de weg. Bij de dorpjes zijn veel souvenirkraampjes met Batak souvenirs.
 
De architectuur van het Batak huis is vol symboliek. De achterkant van het dak is hoger dan de voorzijde. De ouders slapen aan de voorzijde, de kinderen aan de achterzijde. Het dak laat zien dat de ouders willen dat zijn kinderen hoger komen in het leven dan zijzelf. De treden naar de entree van het huis zijn meestal 4, 5 of 6, om aan te geven hoeveel kinderen de familie graag zou willen hebben. Door de lage ingang moet je je hoofd buigen, hiermee respect betuigend aan de mensen in het huis.
 
 

Tomok

In het dorpje Tomok (5 km ten zuiden van Tuk Tuk) is het graf van raja (koning) Sidabutar. De koning nam het Christendom over, na een aantal mislukte oogsten. Ook de missionaris die het Christendom kwam brengen, ligt hier begraven. Naast de koning is het graf van Anteng Melila Senega, de vrouw die jarenlang de liefde van de koning onbeantwoord liet.
Men zegt dat het oudste Koninklijke Batak-graf 350 jaar oud is en vruchtbaarheid brengt aan kinderloze koppels. 
 

Ambarita

Het dorpje Ambarita is bekend om zijn 300 jaar oude stenen stoelen. Hier werden dorpszaken besproken en vonnissen geveld. De veroordeelde werd aan een megaliet gebonden, geblinddoekt, met een mes werd in zijn huid gesneden, waarna hij werd ingesmeerd met chili en knoflook. Tot slot werd hij onthoofd. Naar verluidt werd daarna het lichaam gevild en in stukken gesneden, gekookt en opgegeten. Smakelijk eten. De Toba Batak zouden dus kannibalen zijn geweest. Lokale gidsen kunnen het verhaal smakelijk vertellen. Vanuit Tuk Tuk is het mogelijk te lopen naar Ambarita, 5 km ten noorden van Tuk Tuk.
 
 

Simanindo

Verder naar het noorden van het eiland, op 15 km van Tuk Tuk, ligt het traditionele dorpje Simanindo. Het voormalig huis van de koning, Raja Simalungun en zijn 14 vrouwen, is nu museum Kutabolon. De 10 buffelhoorns op de gevel van het huis, representeerde de 10 generaties van de dynastie die hier leefden. In het museum zijn wapens, koperen kookpotten, Nederlands en Chinees porselein, sculpturen en Batak snijwerk te zien. Er worden dansvoorstellingen gegeven, gericht op de toeristen. Pulau Tao of Honeymoon eiland is 10 minuten varen van Simanindo. Op een boot passen ruim 10 mensen of meer, om deze voor 2 personen te huren is aan de prijzige kant voor lokale begrippen. Tip: Je zou kunnen kijken of je met meerdere reizigers uit je guesthouse de boot kunt delen.
 

Pangururan

Vanuit Simanindo kun je het eiland rondrijden naar Pangururan, een mooie route van circa een uur non stop, maar pas op het soms slechte wegdek. Pangururan is geen mooie plaats, maar biedt wel de gelegenheid in een lokaal tentje iets te eten of drinken. Ook zijn hier aan de overkant van de brug heetwaterbronnen (mata air panas). Sommige reizigers vinden het fantastisch, anderen vinden het niet schoon genoeg en keren weer om. Er wordt ook gewaarschuwd dat je op je spullen moet letten. Hier ligt ook de vulkaan Bukit Pusuk (1982m), waar volgens de legende de eerste koning Si Raja Batak vanuit de hemel zou zijn afgedaald.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter