Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Uitleg en voorwaarden Namibië Huurauto

 
Auto-categorie (bijvoorbeeld C)
Onder ‘autocategorie’ in het prijsschema Autohuur Namibië, worden voorbeelden van de auto’s die binnen die huurcategorie vallen genoemd. Voor huurauto’s geldt altijd en overal dat reserveringen alleen op basis van categorie en niet van merk of type zijn.
Als de gehuurde prijscategorie ter plaatse niet beschikbaar is, wordt een grotere huurauto aangeboden tegen dezelfde prijs. Dit is dus altijd in je voordeel, nooit in je nadeel.
Besluit je bij aankomst in het land dat je toch een grotere auto wilt huren, en deze is beschikbaar, dan betaal je ter plaatse een toeslag op basis van de lokaal geldende tarieven. Kijk op onze Autohuur Namibië pagina voor een overzicht welke types binnen welke autocategorie en prijs vallen. Om het overzichtelijk te houden hebben we de meest gebruikte categorieën weergegeven, maar we kunnen ook andere type autos voor je regelen.
 
Verzekeringen
Als je bij Footprint Travel een auto huurt, ga je goed verzekerd op reis. Een huurauto is altijd inclusief een SUPER COVER verzekering met hierin WA-verzekering (Third Party), belasting (15%), een Full cover SCDW (SupercoverCollisionDamageWaiver) verzekering en diefstalverzekering (Super Theft Loss Waiver). Dankzij de Supercover is zelfs schade aan banden, ruiten, waterschade en onderstel verzekerd, mits verantwoordelijk rijgedrag. Recht op verzekering vervalt als je je niet houdt aan de voorwaarden van het Autohuur contract (rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs etc). Uitgebreide verzekeringsvoorwaarden zijn bij het autoverhuur bedrijf waar je de auto in ontvangst neemt aanwezig. Vraag naar een kopie als je de auto in ontvangst neemt.
Voor de administratieve afhandeling van schade wordt ca. € 75,- in rekening gebracht aan de bestuurder. Voor de administratieve afhandeling van een verkeersboete wordt ca. € 25,- in rekening gebracht aan de bestuurder.
 
PAI - personal accident insurance (persoonlijke ongevallen verzekering)
PAI is een inzittendenverzekering die uitkeert bij letsel of overlijden. Deze is niet inclusief bij de autohuur, omdat dit vaak door je reisverzekering is gedekt. Je zou dan dubbel betalen. Controleer bij je reisverzekering of het inderdaad is inbegrepen. Is het niet inbegrepen, dan heb je altijd de mogelijkheid dit voor een klein bedrag per dag bij te verzekeren.
 
Internationaal Rijbewijs verplicht
Alle bestuurders dienen tenminste 1 jaar in het bezit van een rijbewijs zijn. Een internationaal rijbewijs is verplicht. Dit is te koop bij ANWB winkels (ca € 20,-). Breng je Nederlandse rijbewijs en een pasfoto mee en het maken van het internationale rijbewijs duurt maar enkele minuten.
 
Jonge bestuurders toeslag (Young Drivers surcharge)
De minimumleeftijd van bestuurder en medebestuurders is 21 jaar. Voor bestuurders van 18 t/m 20 jaar geldt een extra toeslag van N$ 375,- (ca. € 25,-) per dag (per jonge bestuurder). Deze wordt door het autoverhuurbedrijf ingehouden van je creditcard.
 
Legitimatie en creditcard
Bij ontvangst van de huurauto zal het autoverhuurbedrijf je vragen om legitimatie en creditcard:
 1. een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na thuiskomst geldig is
 2. je internationaal rijbewijs (rijbewijs met hierop alle informatie in Engels)
 3. je creditcard (zie borgsom) (van dezelfde persoon als paspoort en rijbewijs!)
 
Borgsom
De dagkosten voor de huurauto betaal je aan Footprint Travel. Desalniettemin wil het Autoverhuurbedrijf je creditcard zien. Je hoeft niet echt een borg te betalen, maar er wordt een deposit ingehouden op je creditcard van N$ 3.425,- (ca. € 230,-) per huurperiode. Er wordt een blanco afdruk van je creditcard gemaakt door het autoverhuurbedrijf tijdens ontvangst van de huurauto. Wanneer je de huurauto in goede staat inlevert (loop samen met de vertegenwoordiger om de auto), wordt deze blanco afdruk vernietigd. Let op: zonder credit card krijg je in Namibië géén huurauto mee!
 
Contract kosten (Rental Contract Fee) (inclusief)
Voor het opmaken van huurcontract geldt een kleine toeslag. Het is wettelijk verplicht alle documenten 5 jaar te bewaren. De contractkosten (ca €7,50) zijn administratiekosten. Deze contractkosten hebben wij gratis inbegrepen.
 
Wegenboek
In het informatiepakket dat je bij aankomst ontvangt, zit een standaard wegenboek. Deze ontvang je inclusief bij de autohuur. Indien je geen auto via ons huurt, zal je ook dit boek niet ontvangen. Het wegenboek geeft vooral een totaal overzicht voor de grote wegen van zuidelijk Afrika, er is 1 pagina specifiek voor Namibië. Wil je meer details, schaf dan van te voren een uitgebreidere kaart aan. Voor je comfort raden we je aan een GPS te huren, of mee te nemen. Je kunt ook een lokale SIMkaart met internet bundel te kopen, zodat je gebruik kunt maken van Google maps, maar houd er rekening mee dat lang niet overal bereik is.
 
Zelf rijden vanaf luchthaven of transfer?
In Windhoek rijd je overdag vrij eenvoudig van de luchthaven naar je accommodatie, vandaar dat de meeste mensen direct hun auto ophalen, zodat die papierwinkel achter de rug is en je even kunt wennen aan je auto, voordat je echt op pad gaat. Windhoek is een zeer rustige maar uitgestrekte stad, en daarom is het handig in de stad een auto te hebben. Wij vinden het aan te raden eerst een nacht in Windhoek door te brengen, en pas de volgende dag goed uitgerust aan een lange reis te beginnen. Als je vlucht 's laat aankomt of je hebt een erg lange vlucht, vinden wij het fijn om van de luchthaven opgehaald te worden en  naar je accommodatie in Windhoek gebracht. De volgende dag haal je de auto bij het stadskantoor van de autoverhuur (gratis). De huurauto kan ook naar de accommodatie worden gebracht tegen afleveringskosten. 
 
Afleveringskosten bij je accommodatie
In plaats van op de luchthaven of bij het stadskantoor je huurauto op te halen, kan de auto ook afgeleverd worden bij je accommodatie. Deze afleveringskosten kun je ter plaatse met je credit card voldoen, of direct via onze factuur verrekenen.
 • Tijdens kantooruren (door de week van 08.00 tot 18.00 uur en in het weekend van 08.00 tot 13.00 uur): €38,50.
 • Buiten kantooruren: € 77,50.
 
Huurperiode
 • De minimum huurperiode is 1 dag (24 uur).
 • De minimum huurperiode is 3 dagen, indien je de auto in een andere plaats aflevert dan waar je hem ophaalt.
 • De minimum huurperiode is 5 dagen, indien je ook in een naburig land gaat rijden (bijvoorbeeld Zuid-Afrika of Botswana).
 • De huurperiode geldt per auto. Neem je een binnenlandse vlucht en hierna een nieuwe auto, dan gaat er een nieuwe huurperiode in. 
 • De ophaaldag is bepalend voor de prijs. Haal je op in het hoogseizoen, dan geldt de hoogseizoen dagprijs voor de gehele periode.
 • Hoe langer je de auto huurt, hoe voordeliger.
 • Indien je de auto te laat inlevert, worden de extra uren of dagen huur tegen het lokale tarief in rekening gebracht.
 • Breng je de auto eerder terug, dan is restitutie helaas niet mogelijk. De auto is immers voor jou gereserveerd. ​
 
One Way Fee (Drop off kosten)
Een One Way toeslag (ook wel drop off kosten genoemd) geldt, indien de auto op een andere locatie wordt ingeleverd, dan de begin locatie waar je de auto hebt gehuurd. Met deze toeslag worden de kosten gedekt, om de auto weer naar de oorspronkelijke locatie terug te brengen. 
 • Vanaf 150 km van de verhuurlocatie geldt BINNEN Namibië een One way fee vanaf circa € 130,-.*
 • Indien je de auto aflevert in Kasane (Botswana) dan is de One way fee circa €375,-. *
 • NB: Een One Way fee is exclusief Cross Border fee (zie hieronder).
 • Deze kosten zijn niet inbegrepen in de dagprijs en worden worden rechtstreeks door het autoverhuurbedrijf van je creditcard ingehouden.
 
Cross Border fee
 • De autohuur geldt voor Namibië. Om de grens over te steken naar andere landen, is er een Cross Border fee nodig.
 • Om de auto mee te nemen naar Botswana, gelden bijzondere regels en toeslagen. Ter indicatie ca €125,- * voor de cross border fee.
 • NB: De Cross Border fee is exclusief de One way fee tussen 2 landen (zie hierboven).
 • Deze kosten zijn niet inbegrepen in de dagprijs en worden rechtstreeks door het autoverhuurbedrijf van je creditcard ingehouden.
 • Rijden in Mozambique, Zimbabwe en Zambia is verboden. Vanuit Kasane kun je eenvoudig en voordelig met een transfer naar de Victoria Watervallen.
*De meest actuele en gedetailleerde informatie over rijden in andere landen is aanwezig op het verhuurstation en aan wijzigingen onderhevig. Je kunt bij ons een indicatie opvragen, maar aangezien het verhuurbedrijf de fees met je afrekent, gelden de officiële prijzen bij het verhuurbedrijf.
 
Ophalen/terugbrengen
De huurauto kun je tussen 6:00 en 20:00 op de luchthaven of bij het stadskantoor van maandag tot vrijdag tijdens openingstijden van 8:00 -17:00. In het weekenden van 8:00 - 13:00 uur. Haal de auto binnen 1 uur na de afgesproken tijd op, zodat de reservering gehandhaafd blijft. 
 
Er is 1 uur speling voor het terugbrengen van je auto. Het later terugbrengen van je auto kost je (een deel van) de hele dagprijs tegen lokale tarieven. Het autoverhuur bedrijf zal dit van je creditcard inhouden. 
 
Zorg dat je bij inleveren van de auto voldoende tijd hebt, om alles uit te laten rekenen, en zo kun je er voor zorgen dat er geen onduidelijkheden zijn. Vraag om een kopie van de definitieve rekening. Eenmaal weer thuis, kun je dit vergelijken met je creditcard afschrift.
 
Baby- of kinderzitje
Voor kinderen t/m 2 jaar is een zitje verplicht. Geef duidelijk aan in je reisaanvraag dat je een kinderzitje wilt gebruiken, zodat we deze tijdig voor je kunnen reserveren. Voor een baby- of kinderzitje betaal je per huurperiode ca. € 30,-.
 
GPS
Een GPS bij de auto is te huur voor circa ca. €8* per dag. De borg bedraagt N$ 1.000,-. Indien je de GPS ergens anders inlevert, dan dat je hem ophaalt, komen er one-way kosten bij. Immers, de GPS moet worden teruggebracht naar het oorspronkelijke kantoor.
Tip: je kunt ook op je eigen Tomtom of mobiel navigatiesysteem de software voor Namibië downloaden.
 
Extra bestuurder toeslag (Additional Driver Fee) (1 extra bestuurder inclusief)
Er is reeds 1 extra bestuurder gratis in de daghuurprijs opgenomen. Er kunnen dus twee personen rijden, beiden dienen zich persoonlijk te legitimeren met paspoort bij de autoverhuur. Wil een derde of vierde persoon rijden, dan is er per persoon een extra bestuurder toeslag van ca €30. De eenmalige Extra bestuurder toeslag (Additional Driver Fee) is in verband met het risico en de administratie omtrent meerdere bestuurders. De toeslag is per extra bestuurder per verhuurperiode. 
 
Vervanging en onderhoud
We werken met een gerenommeerd internationaal autoverhuurbedrijf samen. Alle auto's worden regelmatig gecheckt en waar nodig gerepareerd. Is er onverhoopt toch een vervangende auto nodig, dan wordt dit uiteraard verzorgt, zodat je door kunt met je vakantie. Er moet dan gekeken worden welke auto op dat moment beschikbaar is, en daardoor kan dit een ander model zijn dan auto die je eerder huurde.
 
Bij nood
De autoverhuurder heeft een 24-uurs noodnummer. Dit telefoonnummer staat op de huurovereenkomst die je bij ontvangt en tekent wanneer je de auto in ontvangst neemt. Het autoverhuurbedrijf heeft een wegenwacht service (Netcare 911, soort ANWB) die waar nodig assistentie kan verlenen. Kosten voor deze service zijn voor eigen rekening. Medical Rescue International (MRI) is wel inclusief bij de huurauto.
 
Brandstof afleveringsbeleid (Re-fueling policy)
De auto wordt met een volle tank aangeleverd en zal door het Autoverhuur bedrijf bij inlevering opnieuw vol worden getanked (in principe zelfs als de wijzer op vol staat). Dit om te garanderen dat elke huurder een even maximaal vol getankte auto ontvangt. Deze aftank kosten worden doorberekend aan de huurder (via je creditcard). 
 
Brandstof
Benzine kost ongeveer ca. € 1,- per liter. Benzinestations zijn alleen in grotere plaatsen te vinden. Het is aan te bevelen om zeker in afgelegen gebieden of zodra je de snelweg verlaat, de tank zo vol mogelijk te tanken en van elke tankgelegenheid gebruik te maken. Vergeet niet dat de afstanden in Namibië een stuk groter zijn dan in Nederland. Ga nooit tot het uiterste, met het risico dat een benzinepomp gesloten is. Bij benzinepompen kan vaak alleen cash in Namibische dollar betaald worden. Bij grotere tankstations zijn vaak ATM (geldmachines) te vinden.
 
Wat is een Vliegveld toeslag (Airport Surcharge)? (inclusief)
Deze toeslag is geldig voor alle huurauto’s die vanaf een luchthaven gehuurd worden, en geldt voor alle autoverhuur bedrijven.
 
Wat is Toerisme toeslag (Tourism Levy)? (inclusief)
Alle autoverhuur bedrijven in Namibië die lid zijn van de SAVRALA hebben toegestemd in 1% toerisme toeslag, welke gebruikt wordt om toerisme in Namibië te promoten.
 
Bagage
In het overzicht met auto categorie zie je een inschatting hoeveel bagage er in de kofferbak past. Zachte reistassen, zoals weekendtassen of rugzakken, zijn handiger dan harde koffers, omdat ze flexibeler zijn en dus makkelijker in te passen in de kofferbak.
 
Maximum snelheid
Houd je aan de maximum snelheid. Dit is niet alleen in je eigen belang voor verkeersboetes, maar om tijdig te reageren op overstekende dieren. Ook is het veel gebruikelijker dat er mensen, en soms complete schoolklassen, langs de kant van de weg lopen.
 • De maximum snelheid op de snelweg is 120 km,
 • De maximum snelheid op de binnenwegen is 80 km
 • De maximum snelweg binnen de bebouwde kom is 60 km.
 
Wijzigingen voorbehouden
Alle informatie over tarieven, verzekeringspremies en voorwaarden kunnen zonder voorgaande kennisgeving worden gewijzigd of onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd. De voorwaarden van het autoverhuurbedrijf in Namibië zijn van toepassing op alle prijzen. Gedetailleerde voorwaarden op de huurovereenkomst ontvang je bij het ophalen van de auto.