Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Weer Namibië

Namibië behoort tot één van de droogste landen van Zuidelijk Afrika. De hoogteligging en nabijheid van de oceanen zijn de belangrijkste beïnvloeders van het klimaat.  Door de ligging op het zuidelijk halfrond, zijn de seizoen in zuidelijk Afrika omgekeerd aan dat van Nederland. 
 
  • Lokaal doen zich grote verschillen voor. Het grootste deel van Namibië kent een woestijnklimaat. Het westen, noordwesten, zuiden en de westelijke helft van centraal Namibië kennen een warm woestijnklimaat. Het zuidwestelijke kustgebied kent een koud woestijnklimaat en het noorden, noordoosten, oosten en zuidoosten van Namibië hebben een warm steppeklimaat.
  • De zomer (eind november – maart) is de regentijd en wordt het erg warm met gemiddeld 30 graden. Maar hoewel het regentijd wordt genoemd, in het grootste deel van het land valt zelfs dan nauwelijks neerslag. De regen valt in korte maar zeer hevige buien, waarna de zon weer doorbreekt.
  • In het binnenland is er 's zomers overdag een hoge temperatuur. 's Nachts koelt het echter sterk af door de hoge ligging van het land.
  • 's Winters (juni-juli) is de temperatuur overdag aangenaam. In Windhoek is het dan rond de 20 graden. De nachten kunnen fris zijn, zeker in de woestijn (richting vriespunt!). De winter is het droge seizoen, er valt geen neerslag.
  • In de Namibische winter laten de dieren in de wildparken zich het best zien. Zij zijn voor water namelijk afhankelijk van de “waterholes” die je vanaf de weg en de restcamps goed kunt observeren.
  • Langs de kust strekt zich een woestijn uit waar grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht voorkomen. Het regent er nooit, de 'neerslag' bestaat uit mist. De lage temperatuur in dit gebied, dat half in de tropen ligt, wordt veroorzaakt door de koude golfstroom. Het zeewater is te koud om in te zwemmen.
 
 

Beste reistijd voor Namibië

Namibië is een vakantieland dat je gedurende het gehele jaar kan bezoeken. Afhankelijk wat je precies wilt zien en doen, kan je wellicht beter in de ene maand gaan dan in de andere. Door het regenseizoen is er veel voedsel in januari tot en met april voor de wilde dieren te vinden. Dieren verspreiden zich daardoor. In maart en april heb je wel meer kans om jonge dieren te zien die de wereld, aan de hand van de volwassenen, gaan ontdekken. Vanaf mei zakt het waterpeil en dus bewegen de dieren steeds meer richting waterpoeltjes. Het wordt dus gemakkelijk om wilde dieren te spotten. In juli en augustus zakt het waterniveau naar een dieptepunt en vergaren er allerlei dieren rondom het schaarse water. Onder andere de leeuwen krijgen het hierdoor ook gemakkelijk in hun jacht op een prooi. In september en oktober kan het erg heet zijn, ook voor de dieren. Hierdoor is de kans gedurende de gehele dag groot dat je hen spot bij water. In november start het regenseizoen, maar nog steeds een goede periode om wildlife te gaan spotten.
 
De Namibwoestijn is in januari en februari prachtig met groen gras, heldere hemels met af en toe een groteske, mooie wolkenformatie. In maart en april is het nog niet zo warm en dus ook nog steeds een goede optie om de woestijn in te trekken. Vanaf mei komt de winter er aan, het wordt steeds kouder ‘s nachts! Overdag liggen de zandduinen er prachtig bij! Vanaf september kan het overdag (met name tussen 11.00 en 16.00 uur) extreem heet zijn!  
 
 
 

Beste tijd gedurende de dag om wilde dieren te spotten

In juni tot augustus (winter op het zuidelijk halfrond) komt de zon rond 6 uur op. De zon gaat onder tussen 5 en 6 uur ‘s avonds. ’s Ochtends is het koel, heb je de meeste kans op helder weer. Je haalt dus het meeste uit je dag door vroeg te vertrekken, op een doorsnee reisdag bijvoorbeeld rond 8 uur. Wil je wilde dieren spotten, dan is het slim om net rond zonsopgang of zonsondergang in de Parken te zijn. Dit is het tijdstip waarop de dieren actief zijn en tevoorschijn komen. In de winter heb je de meeste kans om dieren op vlaktes te zien. Dit omdat de bomen geen of weinig bladeren dragen en de dieren minder verkoeling hoeven te zoeken onder dicht struikgewas. De dieren worden naar open vlakten gedreven waar nog voldoende gras is wanneer de bladeren aan de bomen op zijn. In de zomer verblijven de dieren het meeste bij water om hier verkoeling te zoeken. Sommige dieren houden het echter wel uit op de hete vlaktes.
 
Wandelpaden in Namibië kunnen door regen gladder en moeilijker begaanbaar zijn, zorg dus voor schoenen met goed profiel en kleding dat wat modder kan hebben. Ook wegen kunnen door regen slechter begaanbaar zijn. Check altijd met de lokale bevolking voordat je bijvoorbeeld een gravel pad neemt.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter