Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Footprint Travel gelooft dat toerisme een positieve bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van een land. Hierbij speel jij als reiziger een cruciale rol. Allereerst door het kiezen van een duurzame reisorganisatie. Daarnaast door de keuzes die jij op je Zuid-Afrika vakantie maakt, kun je bijdragen aan een betere wereld. Je kunt aan de volgende zaken denken:
 
 • Go Local: in onze reizen proberen we zoveel mogelijk gelegenheid te creëren voor oprecht contact tussen reizigers en bewoners van een land. Wij doen dit door kijkjes achter de schermen te geven; koken, eten of theedrinken bij iemand thuis bijvoorbeeld. Als je over de hele wereld mensen kent, ben je overal thuis en wordt je vanzelf een wereldburger.
   
 • Go Fair: Wij selecteren onze lokale partners zorgvuldig op hun duurzaam beleid. We werken samen met Abang Africa, onze lokale vertegenwoordiger, die als eerste agentschap het FTTSA keurmerk heeft en aan deze strenge eisen voldoet. Wanneer het kan, proberen we een excursie, guesthouse of (eco)hotel die uitgaat van duurzaam toerisme in ons aanbod op te nemen. In Namibië zijn veel boerderijen, die door Westerse veeteelt de grond uitputten, verandert naar lodges met wild reservaten met endemisch voorkomende dieren. Hierdoor kan de natuur zich herstellen. Door middel van een overnachting in deze lodges, en door de conservatie bijdrage (entreegeld) in nationaal parken en reservaten, draag je bij aan natuurbehoud.
   
 • Ook vragen we onze reizigers bij boeking om een vrijwillige bijdrage van €15,- voor een goed doel in de regio. Hoe meer mensen via Footprint Travel reizen, hoe meer projecten wij kunnen sponsoren. Jouw reis draagt dus bij aan een betere wereld! Dit is waar Go Fair achter Footprint Travel voor staat.
   
 • We zijn een online reisorganisatie. Alles verloopt per email en telefoon. Geen verspilling aan milieubelastende en dure brochures. Hierdoor kunnen we je reis bovendien zo voordelig mogelijk aanbieden. Goedkoop is duurzaam!
   
 • Footprint Travel is aangesloten bij het MVO Netwerk Toerisme, het landelijke Nederlandse netwerk voor duurzame ontwikkeling van toerisme. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betekent dat bij alle bedrijfsbeslissingen niet alleen het effect op de winst telt, maar dat ook de gevolgen voor mensen binnen en buiten het bedrijf en het milieu een zwaarwegende rol spelen. Het motto “be the change you want to see in the world” is het uitgangspunt voor al onze bedrijfsbeslissingen. Kennis uitwisselen is één van de belangrijkste doelstellingen van het MVO Netwerk Toerisme. Wij dragen graag een steentje bij aan de ontwikkeling van duurzaam reizen, zodat jij én wij kunnen blijven reizen met een goed gevoel. 
  We werken samen met een lokale organisatie die The Code of Conduct of Child Protection in de toeristische industrie onderschrijft. Organisaties die The Code onderschrijven dulden geen seksuele uitbuiting van kinderen, dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de contracten met de accommodaties die wij gebruiken. Ook ontvangt de reiziger bij aankomst in Zuid-Afrika een voorlichtingsfolder wat je als reiziger zelf kunt doen om kinderen te beschermen.
 • Footprint Travel heeft zich aangesloten bij de Nederlandse Klimaat Coalitie en de CO2 uitstoot van het kantoor gecompenseerd via Climate Neutral Group (waar ook Green Seat onder valt). Hiermee worden duurzame energie projecten in ontwikkelingslanden gefinancierd. Dit zorgt voor minder CO2 en is tegelijkertijd een vooruitgang voor de lokale families.
   
 • Op onze website en in onze Vertrekbrief vind je als reiziger informatie, zodat je kunt reizen met respect voor cultuur en natuur.
   
 • Water is Afrika’s meest kostbare goed. Een korte douche is beter dan lang in bad gaan. Hang je handdoek op het droogrek om de volgende dag nogmaals te gebruiken. Handdoek op de grond betekent een verzoek om nieuwe handdoeken.
   
 • Sommige accommodaties recyclen badwater om de tuin te besproeien. Overweeg biologisch afbreekbare badproducten te gebruiken.
   
 • Doe lichten en airconditioning uit als je de kamer verlaat.
   
 • Helaas ontbreekt in veel ontwikkelingslanden voorlichting over milieuvervuiling. Ook al zie je in ontwikkelingslanden regelmatig plastic afval langs de kant van de weg liggen, geef als gast het goede voorbeeld en doe hier niet aan mee. Met name in natuurparken neem je al je afval weer mee naar buiten. Take nothing but pictures, leave nothing but footprints!
   
 • Compenseer je ecologische voetafdruk met bijvoorbeeld www.greenseat.nl.
   
 • Behandel mensen met respect. Gedraag je als een gast in andermans land. Leer bijvoorbeeld een lokale begroeting. Maak niet ongevraagd een foto van iemand, maar maak een praatje en vraag of je een foto mag nemen.
   
 • Betaal een eerlijke prijs voor diensten en producten.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter