Edwin Oostdijk - 16-08-2017
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


We hebben heel veel mooie indrukken opgedaan tijdens een goed geregelde individuele rondreis.

De accommodaties waar we verbleven, waren tot op 1 na (waar het rustig met wat achterstallig onderhoud) prima, schoon, met vriendelijk persoonlijk en een goed restaurant.
De lodges zijn zeker aanraders! 
 
In Drakensberg kregen we zelfs een zeer ruime hut met het beste uitzicht van de omgeving. Dat was super. Fijn ook dat in het park kunt wandelen in de natuur. Deze accommodatie was wel toe aan onderhoud. De kwaliteit van het schoonmaken zou ook wat beter kunne. Maar de locatie maakte veel goed.

De ochtend game drive in het Krugerpark is zeker de moeite waard om te doen. Het feit dat je voor de drukte uit- en in het donker al op pad gaat, maak het net weer anders en uitdagender. De game drive in Swaziland was ook leuk, maar na het Krugerpark valt dit een beetje in het niet.  
De Jetty Cruise in St Lucia is best wel toeristisch. Wel is er een zeer kundige kapitein/gids aan boord. Hij neemt echt de tijd voor uitleg en hij heeft veel verstand van de dieren en de omgeving. Leerzaam!

De organisatie an sich was zeer goed. Het enige puntje van aandacht is dat onze vouchers en reisinformatie niet beschikbaar waren toen we ontvangen werden op het vliegveld. En de huurauto werd te laat afgeleverd. Maar dit is netjes opgelost. Het waren uiteindelijk ook geen onoverkomelijke problemen. We  zijn enkel wat vertraging opgelopen.

Tips: Tijdens de reis zijn we door vele mooie gebieden gereden met prachtige landschappen en uitzichten. Neem hier absoluut de tijd voor. Uiteraard raden we aan om de safari in met name Krugerpark, te doen. Ga ook lekker zelf door het Krugerpark rijden, dan heb je alle tijd en rust! je kunt rustig op zoek naar de grote diversiteit aan leven (zowel planten als dieren, groot en klein). Een week is hiervoor misschien nog niet genoeg. Voor ons gingen ongemerkt de dagen erg snel voorbij en moest je aan het einde van de dag nog haasten om op tijd terug te zijn in het kamp of buiten het Kruger Park.
Swaziland was met name indrukwekkend om doorheen te reizen omdat daar de levens-standaard toch nog wel een stukje lager ligt dan in Zuid-Afrika en het je zeker doet beseffen dat alles niet zo vanzelfsprekend is.
In St Lucia begint het allemaal wat toeristischer te worden, maar zodra je het natuurgebied in rijdt (met eigen auto een dagpas voor 45 rand PP) richting Cape Vidal dan komt je weer in een ongerepte, mooie wereld terecht welke door de ligging en klimaat weer totaal anders (veel groener) is dan de Kruger regio. Umhlanga was even wennen, door de drukte van de stad, na de rust welke Zuid-Afrika over het algemeen te bieden heeft. Hier (en in Durban) heersen overduidelijk de Indiase invloeden. Hebben daar wel een bedrijfje gevonden waarmee we met een Zodiac de zee op zijn geweest om dolfijnen en walvissen te spotten.
In Drakensbergen hadden wij best een paar dagen langer willen zijn. Werkelijk een schitterende omgeving!
 
Wat tijdens de gehele reis opviel is dat men in Zuid-Afrika zeer bewust bezig is met het milieu en met de leefomgeving. Dit vertaald zich niet enkel in borden langs de weg maar viel met name ook op omdat wij de lokale bevolking bezig zagen zwerfvuil op te ruimen en elkaar er op aanspreken. Maar wat bovenal opvalt en zeer prettig is, is de nagenoeg altijd vriendelijke bevolking!


 
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel