Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

De reis van je leven èn een positieve bijdrage aan Sri Lanka

Toen we Footprint Travel begonnen, wisten we één ding zeker: we willen reizigers de reis van hun leven geven én tegelijkertijd de inwoners van het land iets positiefs brengen. Footprint Travel gelooft dat toerisme een positieve bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van een land. Natuurlijk proberen wij ons steentje bij te dragen:
 • Go Local. In onze reizen proberen we zoveel mogelijk gelegenheid te creëren voor oprecht contact tussen reizigers en bewoners van een land. Wij doen dit door kijkjes achter de schermen te geven: koken, eten of theedrinken bij iemand thuis bijvoorbeeld. Als je over de hele wereld mensen kent, ben je overal thuis en word je vanzelf een wereldburger.
 • Go Fair. Wij selecteren onze lokale partners zorgvuldig op hun duurzaam beleid. De mensen die voor ons werken, zoals chauffeurs, gidsen en gastvrouwen die voor onze gasten koken, ontvangen dan ook een eerlijk bedrag voor hun diensten. Wanneer het kan, proberen we een excursie, guesthouse of (eco)hotel die uitgaat van duurzaam toerisme in ons aanbod op te nemen.
 • Goede doel. Projecten voor duurzaam of ecotoerisme nemen we zoveel mogelijk in onze reizen op en we geven reizigers tips om onderweg zelf een project te bezoeken. Ook vragen we onze reizigers bij boeking om een vrijwillige bijdrage van €15 voor een goed doel in het land. Hoe meer mensen via Footprint Travel reizen, hoe meer projecten wij kunnen sponsoren. Jouw reis draagt dus bij aan een betere wereld! Dit is waar Go Fair achter Footprint Travel voor staat.
 • Online i.p.v. papier. We zijn een online reisorganisatie. Alle communicatie verloopt per e-mail en telefoon. Zo is er geen verspilling aan milieubelastende en dure brochures. Hierdoor kunnen we je reis bovendien zo voordelig mogelijk aanbieden. Goedkoop is duurzaam!
 • Kennis delen. Footprint Travel is aangesloten bij het MVO Netwerk Toerisme, het landelijke Nederlandse netwerk voor duurzame ontwikkeling van toerisme. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betekent dat bij alle bedrijfsbeslissingen niet alleen het effect op de winst telt, maar dat ook de gevolgen voor mensen binnen en buiten het bedrijf en het milieu een zwaarwegende rol spelen. Het motto “be the change you want to see in the world” is het uitgangspunt voor al onze bedrijfsbeslissingen. Kennis uitwisselen is één van de belangrijkste doelstellingen van het MVO Netwerk Toerisme. Wij dragen graag een steentje bij aan de ontwikkeling van duurzaam reizen, zodat jij én wij kunnen blijven reizen met een goed gevoel.
 

The Child Protection Code / ECPAT

 • Footprint Travel onderschrijft de Child Protection Code ter bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme samen met ECPAT (End Child Prostitution, Child Pornography and the Trafficking of Children). Footprint Travel is benoemd tot Top member van The Code. Alleen organisaties die zich aantoonbaar actief inzetten tegen kindersekstoerisme krijgen een Top member status bij The Code. Wij vinden de bescherming van kinderen op vakantiebestemmingen die we aanbieden erg belangrijk. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de contracten met de accommodaties die wij gebruiken. Wij selecteren hier onze accommodaties op, zodat jij je op reis geen zorgen hoeft te maken.
 • Mocht je ondanks al onze voorzorgsmaatregelen toch iets verdachts zien, wat kun jij dan doen? Door als reiziger ter plekke alert te zijn en misstanden zo snel mogelijk te melden, kun je ons helpen misbruik tegen te gaan. Wij nodigen je uit vermoedens van kindersekstoerisme te melden bij onze lokale vertegenwoordiger, Footprint Travel, hotel management of www.meldkindersekstoerisme.nl. Wij zullen dan direct werk van je melding maken, dit hoef jij als reiziger zelf niet te doen.
 

Kies jij ook voor een GreenSeat?

Groen reizen wordt de toekomst, daar geloven wij in. Je gaat op vakantie voor de beleving, het avontuur, om nieuwe mensen te leren kennen of voor je welverdiende rust. Dat die reis ook negatieve gevolgen heeft voor het klimaat, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Gelukkig zijn er allerlei ontwikkelingen op het gebied van duurzame vervoersmiddelen, maar het zal nog jaren duren voordat ze uitontwikkeld zijn. Om nu al groener te reizen moeten we dus iets anders doen. Via GreenSeat (Climate Neutral Group) kan dat.
 • De projecten van GreenSeat geven huishoudens in gebieden waar het echt nodig is toegang tot duurzame energie. Dit zorgt voor minder CO2 en is tegelijkertijd een vooruitgang voor de lokale families. Met jouw bijdrage worden deze projecten mogelijk gemaakt!
 • Door de CO2-uitstoot van je reis te compenseren zorg je dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet verder stijgt.
 • Voor slechts €9 pp compenseer je je vliegreis. Direct bij je boeking kun je gemakkelijk de CO2 uitstoot van je vliegticket compenseren, door middel van een GreenSeat. Wij regelen dan de afhandeling voor je. Wil je dit later alsnog doen, ga dan naar www.greenseat.nl.
 

Wat kun je als reiziger zelf doen?

Jij als reiziger speelt ook een cruciale rol bij duurzaam reizen. Je kunt het volgende zelf doen:
 • Geef het goede voorbeeld. Helaas ontbreekt in veel ontwikkelingslanden voorlichting over milieuvervuiling. Ook al zie je in ontwikkelingslanden regelmatig plastic afval langs de kant van de weg liggen, geef als gast het goede voorbeeld en doe hier niet aan mee. Met name in natuurparken neem je al je afval weer mee naar buiten. Take nothing but pictures, leave nothing but footprints!
 • Behandel mensen met respect. Gedraag je als een gast in andermans land. Leer bijvoorbeeld een lokale begroeting, zie het hoofdstukje Taal en hoofdstukje Omgangsvormen. Maak niet ongevraagd een foto van iemand, maar maak een praatje en vraag of je een foto mag nemen. Pas je kleding aan waar nodig en zeker in religieuze gebouwen. 
 • Geef niet zomaar geld aan bedelaars. Hoe goed bedoeld ook, stimuleer bedelen niet. Hier kunnen mensenhandelaars achter zitten. Kinderen zien bedelen is hartverscheurend, maar door ze geld te geven houd je ze op straat. Deel ook geen pennen en snoepjes uit. Wil je toch iets geven, geef dan iets te eten. Draag liever bij aan een lokaal project voor opvang of scholing. Je kunt zelf ter plekke een project bezoeken en/of wij kunnen je hierbij adviseren.
 • Doe iets terug. Als Footprint Travel reiziger krijg je de kans om iets terug te doen voor het land dat je bezoekt. In het boekingsformulier kun je van te voren een bijdrage van €15 geven ten bate van door ons bezochte en geselecteerde goede doelen. Heeft je reis veel indruk op je gemaakt, en wil je mensen ter plaatse helpen? Na afloop van je reis kunnen wij je adviseren om een donatie aan een project te geven.
 • Wees zuinig met water. Water is het meest kostbare goed van onze aarde. Weet je dat er soms een drinkwaterschaarste dreigt? Een korte douche is beter dan lang in bad gaan. Hang je handdoek op het droogrek om de volgende dag nogmaals te gebruiken. Handdoek op de grond betekent een verzoek om nieuwe handdoeken. Sommige accommodaties recyclen badwater om de tuin te besproeien. Overweeg biologisch afbreekbare badproducten te gebruiken.
 • Doe lichten en airconditioning uit als je de kamer verlaat.
 • Koop geen souvenirs die gemaakt zijn van dieren (bijv. ivoor of koraal) of - gedroogde - planten (bijv. cactussen). Deze mogen niet worden ingevoerd en zijn dus taboe. Ook als je ze zelf op het strand vindt. Laat dieren, planten en koraal met rust in hun natuurlijke omgeving.
 • Shop in lokale winkels en geef zo een impuls aan werkgelegenheid en verdiensten ter plaatse. Betaal een eerlijke prijs voor diensten en producten.
 • Compenseer je ecologische voetafdruk met bijvoorbeeld www.greenseat.nl. (zie ook hierboven) Je kunt dit direct bij je boeking regelen, dan handelen wij het voor je af. Achteraf kun je het zelf regelen via Greenseat.nl
 • Met het openbaar vervoer naar de luchthaven is een milieuvriendelijke optie. De trein stopt direct onder Schiphol. Check  www.9292.nl voor je reisplanning.
 • Of kies voor een schone elektrische taxi naar Schiphol via Taxi Electric. 100% duurzaam opgewekte stroom, en een actief sociaal beleid: de chauffeurs zijn in de meerderheid vijftigplussers, een groep mensen voor wie het helaas nu erg lastig is om werk te vinden. Als je belt en zegt dat je via Footprint Travel reist, krijg je 15% korting op je rit van en naar Schiphol. Te boeken via telefoonnummer: 088-100.44.44 of +3188-100.44.44 vanuit het buitenland.
 • Download voor vertrek de ‘Wildlife Witness’ app. Deze makkelijke app is ontworpen door TRAFFIC, een partnerorganisatie van het Wereld Natuur Fonds, die zich inzet tegen de illegale dierenhandel. Mocht je in een restaurant, een souvenirwinkel of op een markt een product tegenkomen waarvan je vermoedt dat het illegaal is, kun je het snel melden. Daarmee draag jij zelf een steentje bij in de strijd tegen de illegale dierenhandel. Download hier de app voor de iPhone of Android: http://wildlifewitness.net Footprint Travel’s duurzaamheidadviseur, Dr. Stasja Koot van de Universiteit Wageningen, doet onderzoek naar het gebruik van deze app. Je kunt na je reis aangeven of je hierover een telefonisch interview van ongeveer 10 minuten wilt doen.

 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter