Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
De Sri Lankaanse keuken is een mengelmoes van lokale recepten en invloeden die Indiërs, Arabieren, Engelsen, Portugezen én de Hollanders achter hebben gelaten. Men eet het vaakst rijst met een curry. De curries kunnen heel pittig zijn! Onthoud, water helpt niet als de stoom uit je oren komt maar witte rijst geeft wel dat blussende effect.
 

Verschillende soorten eetgelegenheden

Locals eten thuis of in het café (verwarrend genoeg aangeduid als hotel). Eten in de cafés is niet zo zeer een culinaire ervaring, als wel een heel sociale. Rond lunchtijd bieden talloze stalletjes op straat een lunchpakket aan; voor een habbekrats krijg je een grote bak met gestoomde rijst met een lekkere curry. In veel homestays en hotels kun je ook eten, de menukaart beperkt zich vaak tot simpele rijst en noodlegerechten, een paar vleesgerechten, seafood en een paar curries. In Colombo kun je ook Thais en Japans eten. In toeristische gebieden zie je ook Indonesische restaurantjes waar je een goede nasi goreng kunt eten.
 
In Colombo en in iets mindere mate in de andere grote steden, vind je restaurants waar je ook gerechten uit de Westerse keuken kunt bestellen.
 

Drinkwater en ijs

Drink alleen water uit (gesealde) flessen. Soms worden groentes gewassen in het kraanwater. Je moet daarom oppassen met rauwe groentes, zoals salades. Overal zijn flessen drinkwater te koop. Het ijs voor een drankje wordt dikwijls uit een fabriek gehaald, en is dus gemaakt van schoon water. Over het algemeen levert ijs geen gezondheidsproblemen op. Fabrieksijsblokjes zijn meestal korte staafjes met een gat er in. Om elk risico uit te sluiten, kun je vragen om het ijs uit je drankje te laten.
 

Vegetariërs

Het concept ‘vegetarisch eten’ is nog niet geland in Sri Lanka. Maar veel gerechten bevatten sowieso geen vlees, vis of kip. De meeste restaurants maken dus gemakkelijk en met alle liefde een vegetarisch gerecht voor je klaar. Voornamelijk in Colombo, maar ook wel daar buiten, kun je ook Zuid-Indiaas eten waar ze lekkere vegetarische curries serveren.
 

Suiker(vrij)

Sri Lankanen zijn, net zoals de meeste Aziaten, dol op zoet, overal zal dan ook ongevraagd suiker in zitten en vaak niet zo’n beetje ook. Sommige Sri Lankaanse gerechten bevatten suiker, wat lastig is voor mensen met diabetes. Ook de verse vruchtensappen bevatten vaak suiker en in duurdere restaurants soms aanmaaksiroop. Ook al vraag je om geen suiker, dan komt het dan toch vaak voor dat je een gezoet drankje krijgt, omdat er nog een andere zoetmaker inzit. 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter