Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Munteenheid Sri Lanka

De nationale munteenheid is de Sri Lankaanse rupee, afgekort lkr of Rs. In maart 2017 was 100 lkr  ongeveer € 0,54. Eén euro is dan 200 lkr. Raadpleeg een goede omrekenwebsite voor de meest recente koers.  
 

Contant geld

Op het vliegveld van Colombo kun je euro’s wisselen voor rupees (je kunt er ook pinnen, zie hieronder). Ook bij banken, geldwisselkantoren en hotels is dit mogelijk. Hotels geven de minst gunstige koers. Zorg ervoor dat je altijd wat contant geld bij je hebt, mocht je ergens iets willen betalen waar dat met je betaalkaart of creditcard niet mogelijk is.
Tip voor als je naar huis gaat: wissel je rupees terug naar euro’s op het vliegveld. Buiten Sri Lanka is inwisselen niet meer mogelijk.
 

Pinpas en creditcard

Overal in Sri Lanka zijn voldoende banken voorzien van een pinautomaat (ATM). Ook op het vliegveld van Colombo kun je pinnen. Je bankpas moet voorzien zijn van een Maestro- of Cirrus-logo om geld op te kunnen nemen in het buitenland (bij elke ATM met het Cirrus-logo kun je ook pinnen met je pas met het Maestro-logo). Zorg dat je pinpas bij je bank ‘aan’ wordt gezet voor gebruik in het buitenland! Het verschilt per pinautomaat hoeveel je kunt opnemen. Sommige buitenlandse banken berekenen een extra bijdrage (naast je eigen bankkosten) als je geld opneemt.
 
Een creditcard kan gebruikt worden in grotere hotels, restaurants en bij betaling van hogere bedragen. Ook kun je eventueel met een creditcard pinnen of geld opnemen bij een bank als er geen pinautomaat is. Het is daarom verstandig een creditcard bij je te hebben, al is het maar voor noodgevallen. Houd rekening met relatief hoge transactiekosten: voor een banktransactie met je wereldpas zal ongeveer twee euro in rekening worden gebracht en met je creditcard ruim vier euro. Het is daarom voordelig een zo groot mogelijk bedrag in een keer op te nemen of zet een positief saldo op je creditcard, zodat je tegen geringere kosten contant geld kan opnemen met deze kaart.
 

Banken

Bank of Ceylon, Hatton National Bank, Sampath Bank, Commercial Bank, People’s Bank en Seylan Bank zijn allen betrouwbare banken met een landelijk netwerk van kantoren en geldautomaten. Doorgaans zijn banken geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Wisselkantoren in toeristische gebieden hebben ruimere openingstijden.

Geld wisselen

Behalve bij banken en hotels, kun je bij zogenaamde Money changers, geldwisselaars, contant geld of travelers cheques wisselen. Doe dit nooit op straat, maar altijd bij een legaal bedrijf. Let er op dat bij de gepubliceerde koersen de commissiekosten vaak niet worden vermeld, waardoor de koers ongunstiger kan zijn dan de bank. Grotere biljetten hebben soms een betere koers dan kleinere.
             

Kosten ter plaatse

Een aantal voorbeelden van kosten ter plaatse:*
*Op moment van schrijven is 200 LKR ongeveer €1,-.
 
 
Sri Lankaans Rice&Curry lokaal eethuisje (lunch) - pittig250 - 300 lkr
Een Sri Lankaans gerecht met frisdrank in restaurantje1000 lkr
3 gangen buffet in Hotel1200- 1500 lkr 
Uit eten bij een chic restaurant     > 3000 lkr
1 lt water  100 lkr
Halve literfles 333-bier 200 lkr
 

Entrees oa Culturele Driehoek

 
Anuradhapura$25
Mihintale$10
Sigiriya Lion Rock$30
Polonnaruwa$ 25
Dambulla grottempel$10
Tempel van de Tand Kandy$10
Botanische tuin Kandy$10
Elephant Transit Home UdawalaweLkr 500 / €2,50
 
Kinderen onder 12 jaar krijgen vaak 50% korting op entrees. 


Fooien

In Sri Lanka is het heel gebruikelijk om een fooi te geven. In restaurants wordt fooi vaak automatisch in rekening gebracht, maar weet dan dat dit geld vaak niet terecht komt bij het bedienend personeel. We raden aan om, als er geen service charge bij de rekening staat, tussen de 5 en 10% te tippen. Het salaris van veel Sri Lankanen in de bediening is bijzonder laag vergeleken met Nederland. Een fooi betekent soms een verdubbeling van het uurloon en is dus zeer welkom. Mogelijk merk je dat steeds meer mensen een kleine bijdrage verwachten, bijvoorbeeld als je een foto maakt of als ze je informatie geven.
 

Hier volgen wat richtlijnen:

Chauffeur/gids$10 à $15 per dag
Restaurant (mits dit niet al in rekening is gebracht)           5 à 10 % van de rekening
TaxichauffeurAfronden naar boven
Kruier die de koffer naar je kamer draagt€ 0,50 per tas
 
Het spreekt voor zich dat het bedrag ook afhangt van de kwaliteit van de service die wordt geboden en het aantal mensen waaruit de groep bestaat. 
 

Afdingen

Afdingen is een kunst, maar blijf het in perspectief zien. Op markten, op straat en in veel winkels kan worden afgedongen en dit wordt ook verwacht van de koper. Zeker voor toeristische producten kan de vraagprijs hoog zijn. Neem rustig de tijd, blijf altijd vriendelijk en zie het als een spel. Kijk rustig verder en vergelijk prijzen. Indien je tot overeenstemming bent gekomen, is de koop gesloten en kun je niet meer van je koop afzien. Blijf redelijk in hoever je gaat in je onderhandeling. Besef dat 100 lkr voor jou niets is, maar voor een straatverkoper het verschil kan betekenen tussen wel of geen maaltijd. 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter