Vaccinaties

Voordat je naar Sri Lanka vertrekt, is het raadzaam je te laten vaccineren. Er zijn verschillende locaties waar dit kan gebeuren. Soms kan het zelfs door de huisarts gedaan worden. Vaccinaties dienen een aantal weken van te voren te worden gegeven en soms te worden herhaald. Afhankelijk van de lengte van je verblijf, de activiteiten die je onderneemt en waar je verblijft, zal worden bepaald welke vaccinaties je nodig hebt. Voor Sri Lanka worden door de Wereld Gezondheidsorganisatie de vaccinaties tegen difterie, tetanus, polio (samen DTP) en hepatitis A aanbevolen.
 
Indien je geen mazelen of inenting tegen mazelen hebt gehad, kan het zijn dat hiervoor ook een vaccinatie (BMR) wordt gegeven. Ga je langer dan twee weken dan wordt ook een inenting tegen buiktyfus aangeraden en ga je langer dan drie maanden dan worden de volgende vaccinaties aangeraden: hepatitis B, rabiës (hondsdolheid), soms tuberculose en zeer uitzonderlijk Japanse encefalitis. Vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je in een week voor dat je Sri Lanka binnen komt in een gele koorts land bent geweest.  Welke vaccinaties je moet hebben en hoe lang ze geldig zijn, kunnen wijzigen, overleg dit dus altijd met de huisarts of degene naar wie je bent doorverwezen. Zorg dat alle vaccinaties in het ‘gele boekje’ (het internationale certificaat van vaccinatie) worden genoteerd, zodat je op reis kunt laten zien waartegen je bent ingeënt.
 
Een aantal ziektekostenverzekeringsmaatschappijen vergoeden vaccinaties en malariatabletten (gedeeltelijk).


Malaria en Dengue fever

Malaria komt volgens World Health Organisation sinds 2016 niet meer voor in Sri Lanka. Er was toen al 3,5 jaar geen malaria meer geconstateerd. Daarom hoef je dus geen malariapillen mee te nemen. Voor dengue fever (knokkelkoorts) bestaan geen medicijnen of vaccinatie. Zowel ter preventie van malaria als dengue fever, is het belangrijk maatregelen te nemen om muggenbeten te voorkomen. Muggen die dengue fever verspreiden steken overdag, muggen die malaria verspreiden steken juist van zonsondergang tot zonsopkomst. Neem anti-insect lotion mee met een voldoende hoog DEET percentage (50%). Het is verstandig een lange broek en een shirt met lange mouwen (liefst wijdvallend) te dragen, voor zover dat niet te warm is. Zeker voor de avond is dit slim. Ter plaatse zijn rookspiraaltjes te koop die muggen op afstand houden. Hierom kun je ook vragen bij je hotel of restaurant.
 

Klamboes

Klamboes hangen zeker niet in alle accommodaties. Klamboes kunnen zelf worden meegenomen, maar het ophangen ervan is meestal erg lastig. Handiger is het als je er voor zorgt dat de kamer muggenvrij is door bijvoorbeeld rookspiraaltjes te gebruiken en door geen licht aan te doen als de deur nog openstaat. Verder kun je slaapkleding dragen die dun maar redelijk bedekkend is. Ook het gebruik van de airconditioning houdt muggen weg.
Een andere tip is om wasknijpers en tape mee te nemen; soms is een knijper nodig om een muskietennet goed te laten sluiten en tape kan handig zijn om wat ontstane gaten te dichten. Check dus, indien aanwezig, voor de avond valt de klamboe van je nieuwe accommodatie.
 

Reizigersdiarree

De grootste kans van een ziekte die je oploopt, is reizigersdiarree. Tussen de 30% en 50% van alle reizigers krijgt hier in de eerste twee weken van het verblijf mee te maken. Reizigersdiarree wordt omschreven als minimaal driemaal waterige ontlasting binnen 24 uur in combinatie met minstens 1 van de volgende symptomen: koorts, krampen, misselijkheid, overgeven of onwel voelen. In 80% van de gevallen wordt het veroorzaakt door een bacterie en gaat het vanzelf over, wellicht - maar wees er voorzichtig mee - met behulp van Loperamide dat je in Nederland bij de drogist of apotheek kunt halen. Hardnekkige diarree kan  eenvoudig en snel verholpen worden met antibioticakuur van norfloxacin, ciprofloxacin of azithromycin. Vraag je huisarts of reisdokter of je hier een kuur van mee mag nemen. Het is ook te koop bij een lokale apotheek in een grote stad (vaak geen recept nodig), maar dat is dan - zonder medisch overleg - een eigen keuze. Indien de antibiotica niet aanslaat dien je medische hulp te zoeken. Een stoppend middel als Loperamide pakt de oorzaak van het probleem niet aan en is slechts een noodoplossing indien je bijvoorbeeld een lange reis moet maken. De bacterie in je lichaam blijft in leven. Gebruik geen Loperamide indien je koorts hebt of bloed in je ontlasting.
 
De oorzaak van reizigersdiarree is meestal het eten. Eet in drukke restaurants waar het voedsel niet de kans krijgt om te bederven. Eet fruit dat je zelf pelt, gekookte groenten en geen rauw vlees, rauwe vis of salades. Drink nooit kraanwater. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk dat je zorgt dat je altijd voldoende water drinkt, dat wil zeggen 2 tot 3 liter per dag. In geval van diarree, is het slim om daarnaast ORS te gebruiken. ORS zorgt ervoor dat je voldoende en in de juiste verhouding suikers, mineralen en zout binnen krijgt, wat maakt dat je je snel beter zult voelen en niet uitdroogt. Houd je echter niets binnen; consulteer dan een arts!
 

Medicijnen

Indien je op reguliere basis medicijnen gebruikt, zorg dan dat je tweemaal zoveel medicijnen meebrengt als je nodig hebt. Geef de reservedosis aan een medereiziger, voor het geval je bagage onverhoopt kwijtraakt. Zorg dat je een brief van je dokter hebt met je medische conditie en medicatie in internationale omschrijving. Je kunt om een medicijnpaspoort voor bij de douane vragen, zeker indien je spuiten en naalden meeneemt.
 

Zonnebrand

Zelfs op een bewolkte dag kun je gemakkelijk verbranden, gebruik zonnebrand met een hoge factor. Trek altijd een T-shirt en liefst ook een short aan als je gaat snorkelen, ook op een bewolkte dag. Doe je dit niet, dan zul je mogelijk een week op je buik moeten slapen...
 

Eerste hulp en geneesmiddelenset

 • Paracetamol (pijn en koorts)
 • Ibuprofen (ontstekingsremmer)
 • Thermometer
 • Antibiotica (norfloxacin, ciprofloxacin of azithromycin), in overleg met arts
 • ORS (tegen uitdroging)
 • Ontsmettingsmiddel (Betadine)
 • Verband en (blaren)pleisters
 • Azaron (tegen jeuk van insectenbeten)
 • Anti-insect lotion met DEET (minimaal 50%)
 • Tabletten tegen reisziekte
 • Diarreeremmers (norit en loperamide)
 • Zonnebrandcrème (minimaal factor 15-30)
 • Aftersun
 • Anti-histamine tegen allergische reacties (tip: helpt ook goed tegen jeuk van insectenbeten)
 • Oog- en oordruppels indien nodig
 • Tekentang
 • Voor de slechte slapers in het vliegtuig zijn er bij de drogist natuurlijke slaapmiddelen te koop zoals melatonine en valeriaan.
 • Veel mensen krijgen pijn aan de oren tijdens de vliegreis. Twee dagen van te voren zo nu en dan neusspray gebruiken doet wonderen! Daarna stoppen met gebruik.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel