Jeroen Snijders - 19-02-2019
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De accommodaties waren over het algemeen erg goed. Erg goed:
  • Mirissa - hele mooie kamer (ruim, goed bed, eigen koelkastje), lekker zwembad, dicht bij het strand en heerlijk ontbijt
  • Sinharaja - erg mooie architectuur in de rotsen, supermooi uitzicht, rust en natuur
Minder goed vonden we het hotel in Kandy; een prima kamer met mooi uitzicht over de stad, maar erg afgelegen en deprimerende eetzaal. In het Big Game Camp in Udawalawe vonden we - misschien niet helemaal eerlijk, omdat we dit vergelijken met onze ervaringen in Afrika - de safari-ervaring tegenvallen. Het kamp in Udawalawe lag zo'n half uur van de entree van het park en had wat ons betreft geen 'midden in de natuur' uitstraling. De parken waren erg druk met jeeps en er was erg weiniig uitleg door de gids.

We waren erg onder de indruk van de village tour in Sinharaja waar een local uitleg gaf over allerlei planten, kruiden en fruitsoorten (en die ook geproefd) en gesproken met een bijzondere lokale bewoner die zijn hoogbejaarde moeder verzorgde.
Ella vonden we erg leuk. De treinreis erheen was supermooi: We zaten 3e klas zodat je lekker uit het raam/deur kon hangen. Daarnaast hebben we Ella Rock en Little Adams Peak beklommen en de trein over Nine Arch bridge zien rijden. De tempels waren indrukwekkend, evenals het gesprek met de monnik.
Het was ook erg leuk om lokale winkels, markten, kraampjes en restaurants te bezoeken en de verschillende soorten vis, groenten en fruit te bekijken en proeven; bijvoorbeeld rode bananen en heel veel groenten die je in Nederland niet hebt. Erg lekker en na twee weken heb je weinig last meer van de heetheid van het eten :-)
In Mirissa hebben we de 'walvisjacht' overgeslagen en zijn zelf gaan snorkelen met de schildpadden die vlak voor de kust rondzwemmen. Heel mooi. Sowieso is het een leuk stadje, met terrasjes op het strand en -in ieder geval toen wij er waren- niet te druk. Al met al vonden we het een leuke samenstelling van excursies.

We hadden een erg aardige chauffeur die ons veel heeft laten zien; en veel heeft verteld over de verschillende plekken die we bezochten en het land en de gewoonten in het algemeen. Hij liet ons vrij om te beslissen wat we wilden doen; we zijn dus ook een aantal keren zonder hem op pad geweest (bijv om ook eens in een tuktuk te rijden). Het was misschien wel handig geweest als de chauffeur ook een Engelse versie had gehad van onze (uitgebreidere) beschrijving. Nu konden wij hem soms 'tips' geven uit deze beschrijving. Daarnaast was een aantal locaties lastig te vinden (bijv de Big Game Parks), het had wellicht geholpen als hij gps-coördinaten had gekregen.
 
Al met al was het een heerlijk afwisselende reis met zon, zee, cultuur, natuur, een supervriendelijke bevolking en - als je van rijst en pittig houdt - lekker eten!