Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Hoeveel mensen wonen er in Sri Lanka?

Sri Lanka heeft 22,2 miljoen inwoners.
 

Bevolkingsgroepen Sri Lanka

De grootste bevolkingsgroep vormen de Singalezen met 74.9%. De Singalezen stammen af van de Arische veroveraars uit Noord-India die in de 6de eeuw voor Christus op het eiland arriveerden. Vrijwel alle Singalezen zijn boeddhistisch.  De Tamils vormen 11.2% van de bevolking. Zij stammen af van Indiase veroveraars uit de 2de en 3de eeuw. Daarnaast zijn er 4,2 % Indiase Tamils, die afstammen van arbeiders die in de 19de eeuw door de Engelsen naar Sri Lanka werden gehaald om te werken op koffie- en theeplantages. De Tamils zijn grotendeels hindoeïstisch. In Colombo wonen meer Tamils dan Singalezen. Sri Lankaanse Moren vormen 9.2% van de bevolking. Ze zijn moslim en stammen af van Arabische handelaren. Daarnaast is er nog een kleine groep Vedda’s, die al voor de komst van de Singalezen op het eiland woonden, en een kleine groep Burghers, afstammelingen van Hollandse, Portugese en Engelse kolonisten. (bron CIA world factbook).
 

Religie in Sri Lanka

De Singalezen zijn over het algemeen boeddhisten, het overgrote deel van de bevolking van Sri Lanka is dan ook boeddhist: 70,2%. De Tamils zijn over het algemeen hindoes en hindoes vormen dan ook 12,6% van de bevolking. Daarnaast is 9,7% moslim en 6,1% katholiek. 1,3 % hangt andere christelijke geloven aan (bron CIA world factbook).
 

Boeddhisme in Sri Lanka

70,2% van de bevolking is boeddhist. Het boeddhisme speelt dan ook een grote rol in de samenleving en in het dagelijks leven van een groot deel van de Sri Lankaanse bevolking. Men heeft een heilig geloof in karma, en door goed te doen probeert men de cyclus van wedergeboorte zo gunstig mogelijk te beïnvloeden. Boeddhisten zijn aanhangers van de leer van de prins Siddhartha Gautama, die zo'n 2500 jaar geleden werd geboren in Lumbini in Nepal en in Bodhgaya verlichting verkreeg. Volgens de overlevering is het boeddhisme in de 3de eeuw v.C. geïntroduceerd in Sri Lanka. Het boeddhisme dat in Sri Lanka beoefend wordt, behoort tot de Theravada stroming
 

Hindoeïsme in Sri Lanka

Hindoes vormen 12,6 % van de bevolking en wonen vooral in het noordelijke en oostelijke deel van Sri Lanka. Het hindoeïsme is vanuit India door de Tamils in Sri Lanka geïntroduceerd. Het hindoeïsme kent vele goden, maar allen zijn manifestaties van de drie hoofdgoden, Brahma, Vishnu en Shiva. Deze drie goden zijn weer terug te voeren tot Brahman.Een belangrijke grondgedachte in het hindoeïsme is het geloof in samsara, de kringloop van geboorte, leven, sterven en wedergeboorte of reïncarnatie.

Christendom in Sri Lanka

7,4% van de Sri Lankaanse bevolking is christen, waarvan het merendeel behoort tot de Rooms-Katholieke Kerk. Veel katholieken wonen in Negombo, waar ongeveer 80% van de bevolking katholiek is. Negombo wordt ook well “Little Rome” genoemd, vanwege de vele katholieke kerken uit de Portugese tijd. Protestantse gelovigen zijn onder andere anglicanen, methodisten, baptisten en presbyterianen. In de hoofdstad Colombo staat de Wolvendaalkerk, de grootste Nederlands Hervormde kerk van Sri Lanka.

Islam in Sri Lanka

9,7% van de bevolking van Sri Lanka is moslim. Ze wonen voornamelijk in het oostelijke en zuidoostelijke deel van Sri Lanka en bestaan onder andere uit afstammelingen van Arabische, Indiase en Afghaanse handelaren.
 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter