Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Hindoeïsme in Sri Lanka

Het hindoeïsme is vanuit India door de Tamils in Sri Lanka geïntroduceerd. Hindoes vormen 12,6 % van de bevolking en wonen vooral in het noordelijke en oostelijke deel van Sri Lanka.
 

De vier veda’s

De belangrijkste geschriften van het hindoeïsme zijn de vier veda’s, religieuze teksten in het Sanskriet die rond 1000 v.Chr. geïntroduceerd werden. Hindoes houden sterk vast aan bepaalde regels en gebruiken. Zo speelt het kastenstelsel nog altijd een belangrijke rol en zijn tempels alleen voor hindoes toegankelijk.
 

Samsara

De belangrijkste grondgedachte in het hindoeïsme is het geloof in samsara, de kringloop van geboorte, leven, sterven en wedergeboorte of reïncarnatie, wat in de ogen van het hindoeïsme uiteindelijk een illusie is. De wet van karma bepaalt ook in het hindoeïsme hoe je in een volgend leven terugkeert. Het uiteindelijke doel is bevrijding uit de cyclus van wedergeboorten, dit wordt in het hindoeïsme moksha genoemd.
 

Vele goden, toch een monotheïstische godsdienst

Het hindoeïsme kent vele goden, maar allen zijn manifestaties van de drie hoofdgoden, Brahma, Vishnu en Shiva. Deze drie goden zijn weer terug te voeren tot Brahman, het Al en symbool voor de in balans zijnde kosmos. Daarom wordt het hindoeïsme, ondanks zijn vele goden, wel een monotheïstische godsdienst genoemd.
 

Brahma, Vishnu en Shiva

Brahma is de schepper. Het is de oergod die het heelal geschapen heeft en heeft vier armen en vier hoofden. Uit zijn vier monden zouden de vier veda’s ontsproten zijn. De gezellin van Brahma is Sarasvati, de beschermgodin van de wijsheid. Vishnu is de beschermer. Het is de god die de kosmos in stand houdt en het leven beschermt. Hij heeft de aarde in verschillende gedaantes bezocht, zogenaamde incarnaties. Een populaire incarnatie van Vishnu is Krishna, een fluit spelende jongen. Een andere populaire incarnatie is Boeddha, wat een verbinding vormt tussen het hindoeïsme en het boeddhisme. De levensgezellin van Vishnu is Laxmi, de godin van de welvaart. Shiva is zowel schepper als vernietiger. Deze hindoegod heeft ontelbare verschijningsvormen, manifestaties genoemd.  De levensgezellin van Shiva is Parvati, de godin van de levenskracht. De olifantengod Ganesh, de god van wijsheid en voorspoed, is de zoon van Shiva en Parvati. Op Sri Lanka wordt ook Skanda, de andere zoon van Shiva en Parvati in vrijwel elke hindoetempel vereerd. 
 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter