Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

De Culturele Driehoek van Sri Lanka

De culturele Driehoek bestaat uit de koningssteden Anuradhapura, Sigiriya Rock en Polonnaruwa, welke alledrie op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. 
 

Anuradhapura 

Anuradhapura staat bekend om zijn enorme stupa’s, in Sri Lanka dagoba’s genoemd. De stad trekt nog altijd veel pelgrims, wat voor een bijzondere sfeer zorgt. In Polonnaruwa vind je prachtig intact gebleven tempelruïnes. Je zult zeker onder de indruk zijn van de prachtige tempels van de Quadrangle en de enorme uit graniet uitgehouwen Boeddha beelden van de Gal Vihara. 
 

Sigiriya Rock

De 200 meter hoge, imposante Sigiriya rots vormt een indrukwekkend gezicht in het vlakke landschap. Bovenop de Leeuwenrots bevinden de restanten van een eeuwenoud paleis. Beklim de rots voor een fenomenaal uitzicht over de omgeving. 
 

Rotstempels van Dambulla

Vlakbij Sigiriya bevinden zich de Rotstempels van Dambulla. Dambulla bestaat uit een serie van 5 grotten met prachtige boeddha beelden en fresco’s. De grotten werden in 103 v.Chr  door koning Valagam Bahu als vluchtplaats gebruikt, toen de Tamils de hoofdstad Anuradhapura bezetten. Nadat hij zijn hoofdstad wist te heroveren, liet hij uit dankbaarheid de grotten ombouwen tot tempels. Later zijn er onder verschillende koningen in totaal 157 boeddha beelden in de tempels geplaatst. 


Reizen per trein in Sri Lanka 

Reizen per trein is in Sri Lanka een geweldige ervaring. Met name het traject tussen Kandy en Ella is zeer de moeite waard. Dit treintraject wordt beschouwd als de mooiste treinreis die je in Sri Lanka kunt maken en velen vinden dit zelfs één van de mooiste treinreizen ter wereld! Het stuk wat Footprint Travel in haar reizen heeft opgenomen, het traject van Nuwara Eliya naar Ella wordt door veel mensen aangeduid als het meest bijzondere deel van deze route. De trein baant zich een weg door een prachtig groen heuvellandschap met bossen en theeplantages zo ver het oog reikt, onderweg stoppend op kleine stationnetjes. 
 

Theeplantages rondom Kandy, Nuwara Eliya en Ella

De theeplantages die zich uitstrekken in het gebied tussen Kandy, Nuwara Eliya en Ella vormen een prachtig gezicht. Sommige theefabrieken zijn open voor publiek en geven rondleidingen. In de groene heuvels van Nuwara Eliya en Ella kun je prachtig wandelen. Ella heeft een prettiger, warmer klimaat dan Nuwara Eliya, waar het ‘s middags vaak koel en mistig is. 
 

Safari’s in de nationale parken van Sri Lanka

Een safari in een van de nationale parken van Sri Lanka mag niet ontbreken tijdens je rondreis.  Per jeep ga je op zoek naar wilde dieren als olifanten, lippenberen, luipaarden, buffels en apen. Ook leven er veel vogelsoorten in de parken, en vogelliefhebbers kunnen hier dan ook hun hart ophalen. 
Yala Nationaal Park is beroemd vanwege zijn goede kans om het luipaard te spotten. Het nabij gelegen Udawalawe Nationaal Park heeft meer kans op het spotten van olifanten. Minneriya Nationaal Park heeft de grootste Aziatische olifanten samenkomst ter wereld. Wilpattu nationaal park is het grootste nationaal park van Sri Lanka en onbekender bij het grote publiek. Hierdoor is het een veel rustiger park voor natuurliefhebbers. 
 
Bij Footprint Travel kun je safaris in de parken maken als optionele excursie of verblijven in een luxe safari kamp aan de rand van een van de parken. 
 

Witte palmenstranden van Sri Lanka

Sri Lanka heeft 1600 kilometer kustlijn en is gezegend met prachtig witte palmenstranden met kristalhelder water. Je kunt het hele jaar door in Sri Lanka naar het strand. Houd bij de keuze van je strandbestemming wel rekening met de periode waarin je Sri Lanka bezoekt. De stranden aan de zuid- en zuidwestkust hebben in onze winterperiode het beste weer en een kalme zee. Mirissa en Unawatuna zijn beroemde strandbestemmingen aan de zuidkust en Hikkaduwa en Bentota zijn populaire bestemmingen aan de westkust van Sri Lanka. De stranden aan de oost- en noordoostkust van Sri Lanka hebben in onze zomerperiode juist het beste weer en een rustige zee. Trincomalee en de omliggende stranden zijn in deze periode erg populair. 
 

Walvis spotten in Sri Lanka

Mirissa, aan de zuidkust, is de beste plaats in Sri Lanka om walvissen te spotten (in de maanden november- april). Het is echter ook mogelijk vanuit Trincomalee aan de oostkust (in de maanden mei - oktober). 

 

Koloniaal Kandy

Kandy is het centrum van de traditionele cultuur van Sri Lanka. Het is een sfeervol stadje met veel koloniale gebouwen. Kandy is prachtig gelegen aan een meer in een bebost heuvellandschap.  Het belangrijkste monument van Kandy is de Dalada Maligawa, ofwel Tempel van de Tand.  In deze tempel bevindt zich volgens de overlevering een tand van de Boeddha en het is dan ook een belangrijke pelgrimsplaats.
 

Galle en Jaffna: Hollandse vestingsstadjes

Galle is een leuk vestingstadje aan de zuidwestkust. Het is zeker de moeite om hier een dag rond te lopen. In het noorden van Sri Lanka vind je Jaffna. Deze plaats was in de VOC tijd belangrijk voor de specerij handel. 
 

Het regenwoud van Sinharaja Nationaal Park

Het ongerepte tropische regenwoud van Sinharaja is het grootste intact gebleven restant van de oerbossen waarmee Sri Lanka ooit bedekt was. Het regenwoud van Sinharaja is een uiterst bijzonder gebied met een enorme rijkdom aan planten en dieren. Fantastisch om te wandelen! Met Footprint overnacht je in een guesthouse midden in het regenwoud. Wat is er beter dan in slaap vallen met de geluiden van het regenwoud? 
 

De bergen van Knuckles

In Centraal Sri Lanka vind je de Knuckles Mountain Range, een schitterend gebergte dat nog door weinig toeristen wordt bezocht. Het is een grillig bergmassief met toppen tot zo’n 1900 meter hoogte. De naam Knuckles Mountain Range komt van de contouren van het massief, die wat weg hebben van de knokkels van een samengebalde vuist. In Knuckles vind je veel vegetatietypen, van nevel- en regenwoud tot steppe en savanne. Het gebergte kent dan ook een enorme rijkdom aan plantensoorten, waarvan sommige alleen in dit gebied voorkomen. Ook leven hier veel verschillende dieren. Zo vind je hier wilde zwijnen, herten (spotted deer en barking deer), reuzeneekhoorns, en diverse apensoorten. Ook leven hier olifanten en luipaarden, maar de kans dat je die ziet is klein. In de bergen van Knuckles kun je prachtige wandelingen maken.
 

Kitulgala

Kitulgala ligt aan de rivier de Kelani middenin het regenwoud van Makandawa. Leuk wetenswaardigheidje is dat hier de beroemde film 'Bridge over the river Kwai' is opgenomen. De film gaat over de aanleg van de brug over de Kwai rivier in Thailand door Engelse krijgsgevangenen in de tweede wereldoorlog en heeft veel oscars gewonnen. Vanuit Kitulgala kun je een geweldige canyoning tour maken. Daarnaast kun je hier raften op de Kelani Rivier. White water raften op de Kelani rivier is zowel voor beginners als voor mensen die al eerder geraft hebben een geweldige ervaring. De stroomversnellingen hebben graad 2 en 3/3+.  Het is ook mogelijk om een boottocht te maken over een rustiger stuk van de rivier.
 
 
 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter