Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Anuradhapura in Sri Lanka

De heilige stad Anuradhapura is in de 4de eeuw voor Christus gesticht en was eeuwenlang de hoofdstad van Sri Lanka. Maar liefst 119 koningen hebben over Anuradhapura geregeerd!  De koningen waren afwisselend Singalees (boeddhistisch) en Tamil (hindoe), wat tot een interessante mix van stijlen heeft geleid. In 1073 werd de stad verlaten, en verhuisde de koningsstad naar Polonnaruwa, omdat deze stad minder kwetsbaar was voor vijandelijke aanvallen. 
 

Ruïnes in het oerwoud

Anuradhapura werd vergeten en overwoekerd door de jungle. Op een dag in 1820 ontdekte een Brit de vergeten ruïnes van Anuradhapura diep in het oerwoud. Pas een eeuw later begon het Britse bestuur de ruïnes vrij te maken, zodat wij ze nu kunnen bewonderen. 
 

Pelgrimsstad

Anuradhapura is een van de belangrijkste historische steden van het land. De oude stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en trekt veel pelgrims, wat voor een bijzondere sfeer zorgt. Je vindt hier onder meer een aantal gigantische stupa's, dagoba’s genoemd. Een van de bekendste stupa’s is de helderwitte Ruvanmali maha stupa, ook wel Ruvanvelisaya Dagoba genoemd. De stupa wordt druk bezocht door pelgrims die bij de dagoba hun rituelen uitvoeren en bloemenoffers brengen. Ook de enorme Abhayagiri Dagoba van 75 meter hoog zal indruk op je maken. 
 

De heilige boom

Bijzonder is de  Sri Maha Bodhi, een heilige bo-boom van maar liefst 2200 jaar oud. Het is een stek van de heilige bo-boom uit de Indiase stad Bodhgaya, waaronder Boeddha verlichting bereikte. In 247 v.Chr. werd de Sri Maha Bodhi door de Indiase keizer Ashoka geschonken aan de eerste boeddhistische koning van Sri Lanka, Devanampiya Tissa. Pelgrims uit het hele land komen hier bloemen offers brengen en andere rituelen uitvoeren.
 
 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter