Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Kandy is het centrum van de traditionele cultuur en de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka. Het is een sfeervol stadje met veel koloniale gebouwen, waar een hoop te doen is. Kandy is prachtig gelegen aan een aangelegd meer in een bebost heuvellandschap (kanda is het Singalese woord voor heuvel). De stad staat sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Door zijn ligging op een hoogte van 525 m heeft de stad een aangenaam klimaat met een gemiddelde temperatuur van 25 °C en koele avonden en nachten.  
 

Bezienswaardigheden Kandy

Tempel van de Tand

Het belangrijkste monument van Kandy is de Dalada Maligawa, ofwel Tempel van de Tand.  
Volgens de overlevering bevindt zich in deze tempel de tand van de Boeddha. Om deze reden is Kandy voor een groot gedeelte van de lokale bevolking de belangrijkste spirituele plek van het land en de tempel is dan ook een belangrijke pelgrimsplaats. Daarnaast is de tempel zeer belangrijk voor de Singalese cultuur, aangezien lange tijd gold dat degene die in bezit was van de tand het recht had om het land te regeren. Elke Sri Lankaanse boeddhist wil minimaal één keer in zijn leven de tempel bezoeken. Elke ochtend en avond vinden er op gezette tijden rituelen plaats. De tand zelf kun je niet zien, deze bevindt zich in een kistje in de vorm van een stupa (in feite zijn het 6 kistjes die steeds kleiner worden, als een soort Petrushka poppetjes). Het is aan te raden om de tempel te bezoeken op het moment dat de rituelen plaatsvinden. Dit is dagelijks van 05.30 tot 06.45, van 09.30 tot 11.00 en van 18.30 tot 20.00 uur. Het is bijzonder om getuige te zijn van de enorme devotie van de Sri Lankanen. Boven de tempel bevindt zich een soort museum met een tentoonstelling van geschenken aan de tempel in de loop der eeuwen en achter de tempel is een museum over Boeddhisme.
 
Bij de entree van de tempel kun je een audioguide krijgen. Zoals altijd bij het bezoek aan een tempel in Sri Lanka, moet je je schoenen uitdoen. Draag kleding waarbij je knieën en schouders bedekt zijn.
 

Esala Perahera festival

Elk jaar in juli of augustus, afhankelijk van de stand van de maan, wordt het religieuze festival Kandy Perahera gevierd. Dit is een groots 10-daags festival met enorme parades, waarbij de tand van Boeddha in een gouden schrijn door de stad wordt vervoerd op een prachtig versierde olifant (tegenwoordig wordt hiervoor een kopie gebruikt om diefstal te voorkomen). Dagelijks zijn er enorme, kleurrijke processies, die elke dag in omvang toenemen. Honderden prachtig uitgedoste dansers, muzikanten, zwaardvechters, slangenbezweerders, acrobaten, vaandeldragers, vuurspuwers en tientallen versierde olifanten vormen een lange stoet. Prachtig geklede mannen voeren acrobatische kunsten uit op de trommel muziek. De laatste dag van het festival vindt plaats tijdens volle maan. Deze dag is de parade het grootst in omvang, maar ook de voorgaande dagen zal de processie een enorme indruk op je maken. In 2018 staat het Perahera festival gepland van 17-27 augustus.
 
NB. Festival data worden bepaald door de autoriteiten van de Tempel van de Tand, en kunnen aan verandering onderhevig zijn.
 

Thee musuem Kandy

Het Ceylon Tea Museum ligt 3 km ten zuiden van Kandy en is gevestigd in de voormalige Hanthana-theefabriek, die werd gebouwd in 1925. Hanthana was een van de eerste succesvolle gebieden om thee te cultiveren na het mislukken van de koffieproductie op het eiland.
 
De theefabriek was meer dan een decennium verlaten voordat het in 2001 werd gerenoveerd door de Sri Lanka Tea Board en de Planters 'Association of Sri Lanka. De vier verdiepingen tellende theefabriek bevat tentoonstellingen over thee-pioniers, waaronder James Taylor en Thomas Lipton. Ook vind je veel vintage parafernalia met betrekking tot de productie van thee. Op de begane grond bevinden zich koloniale generatoren uit de 19e eeuw, rollers, drogers, gistingstafels, sorteermachines, enz. Op de tweede verdieping bevinden zich de bibliotheek en het museum. Op de derde verdieping bevindt zich een winkel, en op de bovenste verdieping vind je een restaurant en tearoom, waar je een gratis kopje thee kunt krijgen.


Botanische tuin van Peradeniya

De botanische tuinen van Peradeniya liggen vlak buiten Kandy. Met 60 hectare zijn dit de grootste botanische tuinen van Sri Lanka. Vroeger waren de tuinen alleen toegankelijk voor mensen van koninklijke bloede, maar nu kan iedereen de prachtige tuinen bezoeken. In 1371 werden de tuinen aangelegd door de toenmalige koning King Wickramabahu III. Na de val van de laatste koning van Kandy in 1815 hebben de Engelse overheersers er een botanische tuin van gemaakt. Je vindt hier planten- en boomsoorten van over de hele wereld, en meer dan 300 soorten orchideeën. Daarnaast staat de botanische tuin bekend om zijn imposante Avenue of Royal Palms. Ook de enorme Javaanse vijgenboom zal indruk maken. Op de website van de Botanische tuinen vind je meer informatie.
 

Nationaal Museum

Het Nationaal Museum van Kandy ligt naast de Tempel van de Tand in een deel van het voormalig Koninklijk Paleis van Kandy. Het museum heeft meer dan 5000 voorwerpen tentoongesteld uit de tijd van de Kandy koningen (17-19de eeuw), waaronder wapens, sieraden en gereedschappen. Ook vind je hier de overeenkomst uit 1815 waarin Kandy zich overgaf aan de Britten.
 

Udawattakele Forest Reserve

Udawattakele Forest Reserve (ook gespeld als Udawatta Kele), is een historisch bosreservaat van 104 hectare op een heuvelrug in Kandy. In de tijd van het Kandy-koninkrijk stond Udawattakele bekend als "Uda Wasala Watta" in het Singalees, wat "de tuin boven het koninklijk paleis" betekent.  Het is een oase van rust en is geliefd bij vogelaars om zijn uitgebreide avifauna. Ook vind je hier veel apen. Er zijn verschillende gigantische lianen. Je kunt hier een rondwandeling van zo’n 1,5 uur maken. Al in 1856 werd Udawattakele aangewezen als een bosreservaat en in 1938 werd het een heiligdom. Het Sri Lanka Forest Department heeft twee kantoren in het reservaat, waarvan er één een natuureducatiecentrum heeft met foto's, opgezette dieren, enz. Het bos is van religieus belang, omdat er drie boeddhistische meditatie hermitages en drie rotswoningen zijn voor boeddhistische monniken.
 

Dansvoorstelling

In de avond kun je een culturele dansvoorstelling bijwonen. De dansers zijn prachtig gekleed en voeren verschillende dansen uit. De show wordt afgesloten met vuurdansers die vuur spuwen en over gloeiende kolen lopen.
 

Markt van Kandy

In het centrum van Kandy vind je een enorme overdekte markt. Hier koopt de lokale bevolking zijn levensmiddelen en er zijn aparte hallen voor onder meer groente, fruit, vlees, vis en kleding. Maar ook voor toeristen is de markt interessant, want je vindt hier vele souvenirwinkels onder één dak.
 
 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter