Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Galle is een leuk vestingstadje aan de zuidwestkust. Het is zeker de moeite om hier een dag rond te lopen. In Galle vind je veel Nederlandse historie, zoals een Nederlands fort en een Nederlands hervormde kerk. Wandel over de metersdikke stadsmuren van het Hollandse fort langs bronzen kanonnen die op de oceaan zijn gericht om piraten af te weren en dwaal rond door kleurrijke straatjes met namen als Leynbaan street. In het fort vind je veel boutique winkels en gezellige restaurantjes. In 1987 is de vestingstad geplaatst op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
 

Geschiedenis Galle

De naam Galle is waarschijnlijk een verbastering van het Singalese gala, wat stop-plaats betekent. Dit slaat op de ossenkarren die specerijen naar de kust brachten. Gala betekent echter ook rots, dus het is ook mogelijk dat de naam van de stad daarvan is afgeleid. De Portugezen vertaalden het woord gala in 'haan' naar het Portugese 'gallo', en hierdoor is er een haan in het stadswapen gekomen.
 
Galle was de belangrijkste haven van het eiland totdat Colombo, 116 km naar het noorden, zijn kunstmatige haven kreeg. Maar ook nu nog meren handelsschepen uit de hele wereld in Galle aan, vooral voor het laden van thee. Ook is Galle een centrum van de tonijnvisserij.
 
In 1505 werd Galle bij toeval door de Portugezen ontdekt, toen een vloot die onderweg was naar de Malediven door tegenwind naar de zuidkust van Ceylon werd gedreven. Pas in 1587 namen de Portugezen Galle in bezit en begonnen met de bouw van een vesting. Ook de VOC had zijn oog laten vallen op Galle en in 1640 veroverde een Nederlandse troepenmacht van 12 schepen en 2000 man onder leiding van Willem Janszoon Coster de Portugese vesting. Galle werd de voornaamste tussenhaven voor de scheepvaart op Batavia (Jakarta).
 

Fort Galle

De metersdikke stadsmuren van het Hollandse fort, de hoge aarden wallen, de zware bastions, en de bronzen kanonnen die op de oceaan zijn gericht, zullen zeker indruk op je maken. Het is absoluut de moeite waard om een wandeling te maken over de vestingmuren en de bastions van Galle. Interessant om te weten is, dat het ondergrondse rioleringssysteem van de Hollanders tweemaal per dag werd doorgespoeld door het getij. Toen de Hollanders het fort hadden voltooid, mochten drie Hollandse dames een kanonschot afvuren. Wie het beste schot loste, mocht de bastions een naam geven. Winnares was een knappe jonge weduwe, die met haar schot overduidelijk indruk had gemaakt: een week na het succesvolle schot trad ze in het huwelijk met de Hollandse gouverneur Rycldoff van Goens.
 

Het Dutch Period Museum op de Leynbaan

Wandelend door de smalle straatjes van Galle proef je de sfeer uit de Gouden Eeuw, maar dan onder de tropenzon. De Leynbaan Street heeft haar oorspronkelijke karakter voor een groot deel weten te behouden. Hier vind je het Dutch Period Museum. In dit museum vind je allerlei Nederlandse gebruiksvoorwerpen, zoals  oude koffiemolens, aardewerk van Delfts blauw en zilveren snuif- en tabaksdozen.
 

Nederlandse kerk

Midden in de oude vestingstad staat de Nederlands Hervormde Kerk uit 1754. De buitenkant van de kerk is witgepleisterd en gebouwd in barokstijl, met een sierlijke gevel. Het interieur van de kerk is sober, geheel volgens calvinistische traditie. Op de vloer zie je 18de-eeuwse grafstenen met Nederlandse namen en teksten.
 
Niet ver van de kerk staat een kaneel pakhuis van de VOC uit 1669, waar in 1991 het eerste scheepvaartmuseum van Sri Lanka is ondergebracht.
 

Voormalig hoofdkwartier

Het New Oriental Hotel is het voormalige dienstgebouw van het hoofdkwartier van de Nederlandse garnizoenscommandant. In 1865 werd het verbouwd tot het New Oriental Hotel. Het is een van de oudste hotels van Azië. Het hotel ziet er praktisch nog net zo uit als ruim honderd jaar geleden en ademt een koloniale sfeer. Beneden zijn grote zalen met donker, Oud Hollands meubilair, inclusief Oud Hollandse klok en schilderijen met 18de eeuwse Hollandse zeilschepen. Op sommige meubels zie je een schelp, het symbool van de VOC. Bij de receptie hangen portretten van koningin Elizabeth en prinses Beatrix en enkele foto's van prins Claus, die in 1977 een bezoek aan het hotel bracht.

Het National Museum of Galle

Het National Museum of Galle heeft een collectie voorwerpen uit de Portugese, Hollandse en Engelse tijd. Je vindt er kantwerk, maskers, kammen, pijpen, aardewerk, VOC-munten, zwaarden, messen, olielampen, reliekhouders, juwelendoosjes, boeddhabeelden, kopieën van fresco's en Nederlandse tabaksdozen.


 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter