Polonnaruwa in Sri Lanka
De prachtige tempelstad Polonnaruwa staat sinds 1982 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In Polonnaruwa vind je prachtig intact gebleven tempels, Boeddhabeelden, gedetailleerd beeldhouwwerk en grote stupa’s. Polonnaruwa was van de 9de eeuw tot in de 14de eeuw de hoofdstad van het Singalese koninkrijk, met de bloeitijd tussen de 10de en de 12de eeuw.
Bloeitijd en grootheidswaanzin
Polonnaruwa beleefde haar grootste bloei onder de het beleid van Parakrama Bahu I (1153-1186). De koning liet grote gebouwen en parken bouwen. Ook het grote meer waar de stad aan ligt, Parakrama Samudra, liet hij uitgraven. Dit meer is het grootste van alle kunstmatige meren in Sri Lanka en vormt de bron van een uitgebreid irrigatiesysteem. Parakrama Bahu’s opvolger, Nissanka Malla (1187- 1196) leed aan grootheidswaanzin en liet het rijk door zijn uitbundige bouwlust vrijwel failliet gaan.
Jungle overwoekert de ruïnes
Moe geworden van de voortdurende aanvallen van Tamils, gaven de machthebbers in het begin van de 14de eeuw Polonnaruwa als hoofdstad op en verplaatsten de macht naar het westen. Onopgemerkt vervielen de tempels en andere gebouwen tot ruïnes, overwoekerd door de jungle. In de 19de eeuw begonnen Britse archeologen met het blootleggen en restaureren van Polonnaruwa.
Per fiets Polonnaruwa bezoeken
De bouwwerken liggen net te ver van elkaar om lopend te ontdekken, maar weer niet zo ver dat vervoer per auto nodig is. Daarom is een bezoek per fiets ideaal. Per fiets zijn de afstanden vrij kort, en de paden zijn prima. Je fietst door een prachtig groene omgeving en alle tempels zijn goed te vinden. Hoogtepunten van Polonnaruwa zijn de prachtige tempels van de Quadrangle en de enorme uit graniet uitgehouwen Boeddha beelden van de Gal Vihara.
Quadrangle en Gal Vihara
In de Quadrangle bevindt zich de prachtige Vatadage, een rond bouwwerk met prachtige Boeddha’s en gedetailleerd beeldhouwwerk. De Gal Vihara is een groep van drie prachtige Boeddhabeelden die zijn uitgehouwen uit de rotsen. De staande Boeddha is zeven meter hoog en de liggende is maar liefst veertien meter lang!