Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Rotstempels Dambulla

De rotstempels van Dambulla staan sinds 1991 op de UNESCO werelderfgoedlijst en zijn het grootste, best bewaard gebleven grottempel complex in Sri Lanka. Dambulla bestaat uit een serie van 5 grotten met prachtige boeddha beelden en fresco’s. De rotstekeningen van Dambulla beslaan een oppervlakte van 2100 vierkante en omvatten onder meer afbeeldingen uit het leven van de Boeddha.
 

Apen bij de rotstempels

De rotstempels liggen bovenop een heuvel van ongeveer 150 meter, een klim van een minuut of 20. Onderweg passeer je een aantal verkopers van souvenirs en word je vergezeld door makaken. Stop je eten goed weg, want als ze even de kans krijgen, grissen deze brutale apen je eten zo uit je handen.
 

22 eeuwen

Bovenaan is een stalletje waar je je schoenen moet afgeven. Je hebt hier een schitterend uitzicht over de omgeving, inclusief de leeuwenrots Sigiriya. Hier bevinden zich de vijf bekendste grottempels van Dambulla. De grottempels vormen al 22 eeuwen een heilig bedevaartsoord. Ze werden in 103 v.Chr  door koning Valagamba als vluchtplaats gebruikt, toen de Tamils de hoofdstad Anuradhapura bezetten. Nadat hij zijn hoofdstad wist te heroveren, liet hij uit dankbaarheid de grotten ombouwen tot tempels. Later zijn er onder verschillende koningen in totaal 157 boeddha beelden in de tempels geplaatst.
 

Liggend Boeddhabeeld

In de eerste grot, Devaraja Viharaya, ofwel Koning van de Goden, bevindt zich een liggend Boeddhabeeld van vijftien meter lang, wat uit de rots is uitgehouwen. Bij het beeld staat een offertafel met bloemen, rijst en kleine bananen, een teken dat de tempels nog altijd in gebruik zijn. De wanden en het plafond zijn volledig voorzien van fresco’s, de oudste muurschilderingen zijn ruim 2000 jaar oud.
 

Grot van de Grote Koningen

De tweede grot, de Maharaja Viharaya, ofwel Grot van de Grote Koningen, is de meest spectaculaire grot van de Dambulla-grottempels. Volgens de legende werd de grot oorspronkelijk gebouwd in de 1e eeuw voor Christus door de koning Vittagamini Abhaya, maar de meeste beelden en fresco's werden in de 18de eeuw toegevoegd in opdracht van de toenmalige koningen van Kandy. De grot is meer dan 50 meter lang en bevat naast 56 Boeddha beelden, beelden van de Hindoe goden Vishnu, Saman en Ganesha en beelden van Singalese koningen (vandaar de naam). Het plafond van de grot is bedekt met sierlijke en gedetailleerde fresco's met beeltenissen uit het leven van de Boeddha, zoals zijn geboorte, de poging van demonen hem te verleiden vlak voor zijn verlichting en het bereiken van zijn verlichting. Daarnaast is elk  hoekje tussen de schilderingen opgevuld met prachtige geometrische ontwerpen. De fresco's zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven en behouden nog steeds hun opvallende kleuren (zet je flits uit met fotograferen om vervaging van de kleuren te voorkomen). Achterin de grot bevindt zich een heilige bron, waarvan wordt gezegd dat deze nooit is opgedroogd, zelfs niet in de ergste periodes van droogte. Ook in de overige grotten vind je mooie Boeddha beelden en schitterende fresco’s.
 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter