Sigiriya Rock
De 200 meter hoge imposante “Leeuwenrots” van Sigiriya vormt een indrukwekkend gezicht in het vlakke landschap. Sinds 1982 staat Sigiriya op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Leeuwenrots
De Leeuwenrots Sigiriya is een enorme rots, waarvan de wanden vrijwel loodrecht omhoog lopen. In het jaar 477 gaf koning Kasyapa opdracht gaf tot de bouw van een fort en paleis bovenop de imposante rots. Sommigen menen dat zelfs de steile wanden van de rots in opdracht van de koning zijn gebouwd. Van 477 tot 495 was Sigiriya de hoofdstad van het Singalese rijk. De stad heette oorspronkelijk Sinhagiri (sinha = leeuw, giri = berg).
Vijand levend inmetselen
Het was niet voor niets dat koning Kasyapa bovenop een 200 meter hoge heuvel zijn fort bouwde. Om op de troon te komen had hij namelijk de nodige vijanden gemaakt. Allereerst liet hij de huidige koning Dhatusena, zijn vader, levend in een muur inmetselen. Vervolgens verbande hij zijn halfbroer Mogallan, de rechtmatige troonopvolger, naar India.
Olifant op de vlucht
In 495 keerde halfbroer Mogallan met een groot leger terug uit India en rukte op naar Sigiriya. Tijdens de slag tussen Kasyapa en Mogallan naderde de olifant van Kasyapa een moeras waarvan het dier schrok en om keerde. Het leger dacht dat de koning op de vlucht sloeg en er ontstond grote verwarring onder de soldaten. In steek gelaten door zijn leger, pleegde Kasyapa zelfmoord en sneed zich met zijn dolk zijn keel door. Mogallan werd koning en verplaatste zijn paleis naar Anuradhapura. De 'Hemelburcht op de Leeuwenrots' raakte in vergetelheid en pas in de Britse koloniale periode ontdekten archeologen deze voormalige hoofdstad opnieuw.
Leeuwenrots Sigiriya bezoeken
Je kunt de rots beklimmen: een stevige klim, maar zeker de moeite waard! Het is aan te raden om in de vroege ochtend omhoog te gaan, dan is het nog niet zo heet. Vanaf de ingang loop je eerst door de paleistuinen. Bij de rots aangekomen, voert een trap je naar de top. De eerste trappen zijn van steen, halverwege naar de top moet je een kleine spiraal trap op. Deze komt uit bij prachtige, goed bewaard gebleven fresco’s van charmante Singalese meisjes die bloemenoffers brengen. Een stukje verderop gaat het pad ineens stijl omhoog, en wordt geflankeerd door twee enorme leeuwenpoten, die uit de rots zijn gehakt. Hier heeft ooit een complete leeuw gestaan, het laatste stuk naar de top liep je de bek van de leeuw in. Hier begint het laatste stukje naar de top. Boven op de berg vind je resten van muren van meerdere gebouwen, kamers en cisternen. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over het overwegend vlakke landschap.