Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Sri Lanka is niet alleen gezegend met prachtige stranden, in het kristalheldere water kun je ook fantastisch duiken en snorkelen.
 

Waar kun je het beste duiken in Sri Lanka?

Waar in Sri Lanka je het beste kunt duiken is afhankelijk van de tijd van het jaar. Dit wordt namelijk beïnvloed door de verschillende moesson periodes die het land kent. Van oktober tot mei kun je het beste duiken aan de west- en zuidwestkust van Sri Lanka. Aan de zuid- en zuidwestkust zijn onder meer Hikkaduwa en Unawatuna populair. Van mei tot oktober kun je het beste aan de noordoostkust duiken. Aan de noordoostkust kun je in de omgeving van zowel het strand van Nilaveli bij Trincomalee en Pasikudah prachtig duiken en snorkelen. Vrijwel alle duiken in Sri Lanka zijn vanaf een boot, duiken waarbij je vanaf het strand het water in loopt, zijn een zeldzaamheid.
 

Duurzaam duiken en snorkelen

Koraalriffen zijn kwetsbare organismen die zijn opgebouwd door koraaldieren met een kalkskelet. Op de resten van afgestorven generaties groeien telkens nieuwe koraalkolonies, ten minste als de omstandigheden gunstig zijn: watertemperatuur tussen de 25 en 27 graden en schoon, zout water. Het koraal kan slecht tegen aanraking, aanraken kan al leiden tot sterfte van het koraal.  Let er dan ook op dat je niet per ongeluk met je vinnen koraal aanraakt! Let er ook op dat de organisatie die je inhuurt de boot niet ankert boven een koraalrif. Het spreekt voor zich dat het niet goed is om souvenirs te kopen die gemaakt zijn van koraal. Deze mogen ook niet worden ingevoerd in Nederland.

Colombo

De kust van de hoofdstad Colombo is een goede plek om te duiken op scheepswrakken. Zo vind je hier het wrak van een vrachtschip Pecheur Breton dat in 1994 gezonken is. Het wrak is een toevluchtsoord voor een grote verscheidenheid aan zeeleven.
 

Hikkaduwa

Ten zuiden van Hikkaduwa bevinden zich de riffen van Taprobane. Deze riffen vormen een van de meest ongerepte duikstekken van Sri Lanka. Ze worden met name geroemd om de grote koraal platforms. Het krioelt hier van het zeeleven waaronder grote roggen en grote scholen vis.
 

Unawatuna

Vlakbij Unawatuna bevindt zich de onderwater rotsformatie Goda Gala Diyamba. Op de riffen van deze rotsformaties vind je grote vissoorten zoals makrelen en napoleons. Deze duikstek is daarnaast beroemd vanwege de vele soorten naaktslakken.
 

Nilaveli en Pigeon’s Island bij Trincomalee

Nillaveli, even ten noorden van Trincomalee, biedt prachtige duik- en snorkelmogelijkheden. De populairste snorkel- en duikbestemming is Pigeon’s Island, 1 km voor de kust van Nilaveli, je kunt hier werkelijk prachtig duiken en snorkelen. Aangezien het rif hier ondiep is, zie je met snorkelen bijna net zoveel als met duiken. Het rif vormt de thuisbasis van tientallen koralen, honderden rifvissen (waaronder blacktip rif haaien) en schildpadden.
 

Pasikudah

Vlakbij Pasikudah Beach bevindt zich het scheepswrak van de British Sergeant. Dit schip is  in de tweede wereldoorlog tot zinken gebracht. Het ligt op zijn kop en is in tweeën gebroken. Je kunt op dit populaire wrak nog steeds veel van de typische kenmerken van dit schip herkennen.
 

Batticaloa

Meer ten zuiden van Pasikudah Beach, voor de kust van Batticaloa, ligt een scheepswrak uit de tweede wereldoorlog, namelijk het wrak van de HMS Hermes. Het schip was ’s werelds eerste vliegdekschip. In 1942 is het gezonken en het is een van de weinige vliegdekschepen in de wereld waarop gedoken kan worden. Echter, door de grote diepte waarop het schip ligt (tussen de 42 en 53 meter), kan er alleen op worden gedoken door zeer gevorderde duikers.
 
Voor de kust van Batticaloa bevinden zich eveneens enkele wrakken van stoomboten. De wrakken van de SS Brennus en de SS Sir John Jackson bevinden zich in ondiep water van circa 9 meter.  Beide wrakken zijn hier gestrand. Ze zijn nog altijd grotendeels intact en de meeste propellers nog steeds zichtbaar, wat hen tot interessante duik steks maakt.

 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter