Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Omgangsvormen

Bij Footprint Travel vinden we het belangrijk om met respect voor de lokale cultuur te reizen. Hierbij enige informatie over omgangsregels.
 

Vragenvuur

Als vrouw is het gebruikelijk dat je de vraag krijgt: “Heb je kinderen?”. Heb je geen kinderen, dan is het aan te raden om te zeggen, dat je ze nog niet hebt. Dat vermijdt een hoop vragen!
 

Op de foto

Veel Surinamers vinden het bijzonder leuk om met je op de foto te gaan of om foto’s van je te nemen. Blijf lachen en waan je deze vakantie een grote filmster. Vergeet niet dat toeristen ook continue foto’s van de lokale bevolking nemen. Vraag voor de zekerheid wel altijd even toestemming als je een foto wil nemen van iemand, wel zo beleefd!
 

Groeten

Elkaar de hand geven bij kennismakingen is gebruikelijk. Ken je de persoon al heel lang, dan worden er drie kussen op de wang gegeven.
 

Pardon?!

Een boer laten mag (gevolg door een “pardon”!), een wind laten in iemands bijzijn is onvergefelijk!
 

Aanspreekvormen

In Suriname is het gebruikelijk iemand met “u” aan te spreken als je iemands naam niet weet of de persoon niet kent. Aangezien familie centraal staat, zijn alle aanspreekvormen terug te voeren naar familie relaties. Als de persoon ouder is dan jij, kun je Oom of Tante (Tan) gebruiken als je de naam bent vergeten. Sowieso blijft men tegen oudere personen altijd de U-vorm gebruiken. 
 

Tijd

Het leven in Suriname kent geen haast, alles gaat op het gemak. Vaak worden plannen op het laatste gesmeed of gewijzigd waardoor andere afspraken ook een kleine vertraging oplopen. Het komt dus geregeld voor dat men in Suriname te laat komt. Hier kijkt niemand van op en schiet zeker niemand van in de stress. (We drukken alle chauffeurs en gidsen op het hart om onze reizigers op tijd op te halen, maar raak niet al te snel in paniek als ze onverhoopt toch ietsje te laat zijn.)
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter