Omdat Suriname zoveel verschillende culturen kent, is de Surinaamse keuken een feestje van smaken en gerechten. Je kunt met deze rijke keuken kennismaken in de verschillende restaurants en op de vele markten in Paramaribo of Nieuw-Nickerie. Maar ook onderweg op bezoek bij lokale inwoners. Zo neemt je gids je mee naar markten waar je alles krijgt uitgelegd over de lokale kruiden, diverse soorten groenten en het tropische zoete fruit.
Restaurants in Suriname
In Paramaribo vind je veel gezellige restaurants, die alle hun eigen eten verkopen aan de hand van hun cultuur. Naast de talloze Chinese restaurants, vind je er rotishops (Hindoestaans eten), en Surinaams eten (Creools eten). Let op, de meeste Creoolse restaurants zijn alleen tijdens lunch tijd open. Indonesisch kun je veelal ‘s avonds eten. Bekend hierbij is Blauwgrond, een buurt met kleine warungs, die in het weekend tot ‘s avonds laat open zijn. In de buurt “klein Belem” zijn er ook Braziliaanse restaurantjes te vinden. Restaurants die westerse gerechten serveren zijn meestal chique en de prijzen zijn ook veel hoger dan bij de warungs. In de shoppingmalls vind je ook foodcourts. Fast food restaurants zoals McDonalds en KFC zijn ook aanwezig. Zitten Nederlanders graag op een terrasje, de Surinamers zitten graag overdag in een ruimte met airconditioning. Let op, kies beter geen restaurant dat er verlaten uitziet.
Typisch Surinaams eten
Dikwijls wordt het eten klaargemaakt met peper (sambal) en wordt er nog eens peper aan de zijkant of in een schaaltje gezet. Houd je in Nederland wel van lekker pittig, denk dan niet dat je volgens Surinaamse normen van pittig houdt! Komkommer op zuur wordt bij bijna alle keukens geserveerd.
Een paar aanraders om te proberen tijdens je reis in Suriname:
- Roti: Indiaas gerecht met kousenband (een Surinaamse sperzieboon), vlees, aardappelen en heel veel kruiden wat kan worden opgerold als een pannenkoek.
- Saoto soep: Een Javaanse maaltijdsoep met kip, ei, rijst, uitjes, groente en aardappelen.
- Broodje pom: Een Creools/Joods gerecht; broodje met kip, gezouten rundvlees en tayer (een knolsoort).
- Gebakken banaan: Erg lekker als bijgerecht!
- Erwtensoep: A la de Hollandse variant aangevuld met nog wat bijzondere ingrediënten zoals een varkenspoot.
- Moksi Alesi: Een rijstgerecht die door iedereen anders wordt bereid. Gevarieerd wordt onder andere met vlees en of vis en erwten.
Surinaamse eetgewoonten
Het is niet de gewoonte om alle gasten aan tafel tegelijkertijd hun maaltijd te serveren. De borden worden één voor één geserveerd en om het eten niet koud te laten worden is het aan te raden om maar gewoon te beginnen met eten en niet op elkaar te wachten. Kijk niet op als je eten koud wordt geserveerd.
Drinkwater en ijs
Drink alleen water uit flessen. De Surinamer drinkt zelf wel het kraanwater en wast hier ook de groente mee. Je moet daarom oppassen met rauwe groentes, zoals salades. Overal zijn flessen drinkwater te koop. Het ijs voor een drankje wordt dikwijls uit een fabriek gehaald en is dus gemaakt van schoon water. Over het algemeen levert ijs geen gezondheidsproblemen op.
Vegetariërs
Vegetariërs komen veel voor Suriname. Ben je vegetariër, maak dan duidelijk of je ook geen ei of vis wilt. In Suriname is er genoeg groente en vers fruit te koop. Elke keuken kent vegetarische gerechten. Vraag bij gebruik van pinda sambal of die vegetarisch is.
Suiker(vrij)
De Surinamer is dol op zoet, overal zal dan ook ongevraagd suiker in zitten. Veel (m.n. Indonesische) gerechten bevatten suiker, wat lastig is voor mensen met diabetes. Ook de verse vruchtensappen bevatten vaak suiker. Vraag duidelijk bij je bestelling naar een drankje zonder suiker.
Alcohol
Het is toegestaan alcohol te kopen en te nuttigen in Suriname. Natuurlijk raden wij aan om met mate te drinken. De Djogo (Parbo bier) is het bekendste bier in Suriname.