Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Betalen

De nationale munteenheid is de Surinaamse Dollar (SRD). Voor het dagelijkse leven op straat is het belangrijk voldoende kleinere coupures bij je te hebben. Bewaar dit in een aparte portemonnee, zodat je niet altijd je hele vermogen laat zien. De koers van de SRD fluctueert behoorlijk. Per februari 2017 is € 1 bijna 8 SRD. Raadpleeg bijvoorbeeld http://www.valuta.nl voor de meest recente koers.  
 

Banken

De kassa van banken zijn geopend van maandag tot vrijdag tussen 08:00-14:00 uur. In het weekend zijn de banken gesloten.
 

Pinpas en creditcard

In de grotere plaatsen zijn voldoende banken die voorzien zijn van een pinautomaat (ATM). Zorg ervoor dat je in deze plaatsen voldoende opneemt voor een paar dagen. Zorg dat je pinpas bij je bank ‘actief’ wordt gezet voor gebruik in het buitenland! Om phishing te voorkomen, hebben alle banken pinpassen uitgezet voor gebruik in het buitenland.
 
Een creditcard wordt in Suriname niet vaak gebruikt, behalve bij grotere hotels. Zorg dat je altijd contant geld bij je hebt. Je kunt wel met je creditcard pinnen (houd rekening met relatief hoge transactiekosten en dit werkt NIET bij elke pinautomaat) of indien nodig geld opnemen bij een bank als er geen pinautomaat is. Het is verstandig een creditcard bij je te hebben, al is het maar voor noodgevallen. Voor een banktransactie met je wereldpas zal ruim € 2 in rekening worden gebracht en met je creditcard ruim € 4.
 

Geld wisselen

Behalve bij banken, kun je bij zogenaamde Money changers, geldwisselaars, contant geld wisselen. Doe dit nooit op straat, maar altijd bij een legaal bedrijf. Let er op dat bij de gepubliceerde koersen de commissiekosten vaak niet worden vermeld, waardoor de koers ongunstiger kan zijn dan de bank. US$ 100 / € 100 biljetten hebben een betere koers dan kleinere dollarbiljetten. Tel altijd wat je terug krijgt voor je dollars of euro’s. Informeer ter plekke of en welke geldwisselaars betrouwbaar zijn.
 

Afdingen

Afdingen is een kunst, maar blijf het in perspectief zien. Op markten, op straat en in veel toeristische winkels kan worden afgedongen en dit wordt ook verwacht van de koper. Zeker voor toeristische producten kan de vraagprijs hoog zijn. Neem rustig de tijd, blijf altijd vriendelijk en zie het als een spel. Kijk rustig verder en vergelijk prijzen. Indien je tot overeenstemming bent gekomen, is de koop gesloten en kun je niet meer van je koop afzien. Blijf redelijk in hoever je gaat in je onderhandeling. In ‘gewone’ winkels en restaurants hoef je niet af te dingen.
 

Contant geld

Het is altijd verstandig contante euro’s of dollars bij je te hebben voor noodgevallen, zeker indien je naar een meer afgelegen gebied of een klein eiland gaat. De Amerikaanse dollar, gevolgd door de euro, wordt wereldwijd het meest geaccepteerd. In Suriname wordt de euro ook goed geaccepteerd. Buitenlands muntgeld wordt echter nooit geaccepteerd. Zorg dat je biljetten er onberispelijk uitzien, gekreukelde, gescheurde en verwassen biljetten zullen worden geweigerd.
 
Voor vertrek betaal je de accommodaties, excursies, vervoer en tickets. Lees wat de kosten ter plaatse in Suriname nog kunnen zijn. 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter