Vaccinaties
Twee maanden voordat je naar Suriname gaat, dien je een GGD of tropenarts te bezoeken. Vaccinaties dienen vaak geruime tijd van te voren te worden gegeven en soms te worden herhaald. Afhankelijk van de lengte van je verblijf, de soort activiteiten die je onderneemt en waar je verblijft, zal worden bepaald welke vaccinaties je nodig hebt. Regels betreffende welke vaccinaties je moet hebben en hoe lang ze geldig zijn, kunnen wijzigen, ga daarom altijd naar de GGD of tropenarts. Zorg dat alle vaccinaties in het ‘gele boekje’ (het internationale certificaat van vaccinatie) worden genoteerd, zodat je op reis kunt laten zien waartegen je bent ingeënt.
Door de Wereld Gezondheidsorganisatie worden vaccinaties aangeraden tegen difterie, tetanus, polio (samen DTP), gele koorts (verplicht) en hepatitis A. Ga je langer dan een maand of loop je een verhoogd risico dan wordt de volgende vaccinatie aangeraden: hepatitis B. Welke vaccinaties je moet hebben en hoe lang ze geldig zijn, kunnen wijzigen, overleg dit dus altijd met de arts.
Ziektes in Suriname
Gele koorts
Gele koorts wordt overgedragen door muggen en is niet overdraagbaar van mens tot mens. De muggen steken overdag. De incubatietijd is 3 tot 6 dagen. De verschijnselen zijn: koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, last van misselijkheid en braken. Deze fase duurt 3 tot 4 dagen. In enkele gevallen kan gele koorts een ernstig verloop met als extra verschijnselen geelzucht en bloedingen. Neem altijd contact op met een (tropen)arts indien je vermoedt gele koorts te hebben.
Sinds 31 maart 2017 verplichten de Surinaamse autoriteiten elke reiziger die Suriname binnentreedt een bewijs van de gele koorts vaccinatie te tonen. In verband met de inwerktijd moet de gele koorts vaccinatie minimaal 10 dagen voor vertrek worden gegeven. Eenmaal gegeven is het vaccin levenslang geldig. Met uitzondering als je zwanger bent wanneer je het vaccin krijgt of wanneer je hiv hebt. Bij zwangerschap en bij ouderen (>60 jaar) wordt per situatie afgewogen of de vaccinatie verstandig is. Mensen die allergisch zijn voor kippeneiwit kunnen het gele koorts vaccin in principe niet gebruiken, al kan soms een proefdosis gegeven worden. Let op: je dient ten allen tijden de gele koorts vaccinatie te kunnen bewijzen middels je persoonlijke vaccinatieboekje. Neem deze dus altijd mee op reis. Zonder boekje als bewijs of niet tijdig gevaccineerd kom je het land niet in, of kan men eisen dat je een aantal dagen in quarantaine gaat of je aan de grens alsnog laat inenten.
Schistosomiasis
Schistosomiasis wordt ook wel bilharzia genoemd en is een infectie veroorzaakt door een worm. De larven ontwikkelen zich eerst in een waterslak. De waterslak komt in zoet water voor. De larve van de worm kan de huid binnendringen en kan onder andere hevige jeukende uitslag, koorts, rugpijn en verlammingsverschijnselen veroorzaken. Vermijd contact met zoetoppervlaktewater waar Schistosomiasis voorkomt. Er bestaat geen vaccin tegen Schistosomiasis. Behandeling met medicijnen is wel mogelijk.
Zikavirus
Sinds 2014 is er een uitbraak van het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika. Het virus wordt overgedragen via een besmette mug, de zogenaamde tijgermug. Een infectie met het zikavirus verloopt waarschijnlijk in driekwart van de gevallen zonder symptomen. Krijgt iemand wel klachten dan lijkt dat griepachtig. Denk aan iets verhoogde temperatuur, spierpijn, malaise en hoofdpijn, maar het kan ook ergere klachten geven. Het lijkt dus heel erg op een dengue infectie. De klachten kunnen 2-7 dagen duren. De tijd tussen besmet worden en ziek worden varieert van 3-12 dagen. Er zijn aanwijzingen dat een infectie met dit virus, opgelopen tijdens de zwangerschap, een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. Hierom wordt geadviseerd:
- Zwangere vrouwen en vrouwen die tijdens of vlak na de reis zwanger willen worden, wordt geadviseerd om de noodzaak van de reis te bespreken met een arts en reizen die niet noodzakelijk zijn, uit te stellen. Naast zika brengen muggen in (sub)tropische oorden ook andere ziekten over zoals dengue, malaria, gele koorts en chikungunya. Ook deze zijn ongewenst tijdens zwangerschap.
- Zwangere vrouwen moeten extra zorgvuldig antimuggen maatregelen toepassen.
- Meld een recent bezoek aan een land waar het zikavirus heerst tijdens de reguliere controles bij je verloskundige of arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door het zikavirus.
- Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot na één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in de tussentijd een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact.
- Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst, worden uit voorzorg geadviseerd om tot twee maanden na terugkomst een condoom te gebruiken bij seksueel contact. Dit geldt ook voor mannen die geen klachten hebben gehad. Dit geldt voor alle mannen, ongeacht of ze wel of niet een zwangere vrouw hebben.
Malaria en dengue fever
Afhankelijk van de plaatsen waar je verblijft, zal er malariapreventie worden voorgeschreven. In de steden en resorts loop je minder risico dan op het platteland. Voor dengue fever (knokkelkoorts) bestaat geen vaccinatie. De muggen die dengue overbrengen steken overdag, muggen die malaria overbrengen steken tussen zonsondergang en zonsopkomst. Zowel ter preventie van malaria als dengue fever, is het belangrijk maatregelen te nemen om muggenbeten tegen te gaan. Neem anti-insect lotion mee met een voldoende hoog DEET percentage (50%). Een lange broek en een shirt met lange mouwen in een lichte of natuurlijke kleur kunnen verdere bescherming bieden in een mugrijk gebied. Ter plaatse zijn anti-insect wierrook en een apparaatje voor in het stopcontact met anti-insect olie te koop.
Chikungunya
Dit is een virusziekte die door muggen wordt overgedragen. De ziekte komt voor in verstedelijkte gebieden in veel tropische landen. Sinds oktober 2013 is er een chikungunya-uitbraak gaande in het Caribisch gebied, Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika. Sinds eind juni 2016 zijn er meldingen van chikungunya in Suriname. De tijd tussen het oplopen van het chikungunyavirus en het ontstaan van klachten ligt tussen de 1-12 dagen (meestal 2-4). Chikungunya verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn.
De muggen die chikungunya overbrengen steken overdag. Bescherm je tegen muggenbeten door bedekkende kleding te dragen. Onbedekte huid kun je overdag insmeren met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Gebruik tijdens de middagrust een muskietennet. Er bestaat nog geen vaccinatie of behandeling voor chikungunya.
Reizigers diarree
De grootste kans heb je echter op reizigers diarree. Tussen de 30% en 50% van alle reizigers krijgen dit in hun eerste twee weken van verblijf. Reizigersdiarree wordt omschreven als minimaal driemaal waterige ontlasting binnen 24 uur in combinatie met minstens 1 van de volgende symptomen: koorts, krampen, misselijkheid, overgeven of onwel voelen. In 80% van de gevallen wordt het veroorzaakt door een bacterie en kan het eenvoudig en snel verholpen worden met antibiotica kuur van norfloxacin, ciprofloxacin of azithromycin. Vraag je reisdokter om een kuur. Indien de antibiotica niet aanslaat dien je medische hulp te zoeken. Een stoppend middel als Loperamide pakt de oorzaak van het probleem niet aan en is slechts een noodoplossing indien je bijvoorbeeld een lange reis moet maken. De bacterie in je lichaam blijft in leven. Gebruik geen Loperamide indien je koorts hebt of bloed in je ontlasting. De oorzaak is meestal het eten. Eet in drukke restaurants waar het eten niet de kans krijgt om te bederven. Eet fruit dat je zelf pelt, gekookte groenten, eet geen rauw vlees, rauwe vis of salades. Drink nooit kraanwater. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk dat je zorgt dat je altijd voldoende water drinkt, dat wil zeggen 2 tot 3 liter per dag. In geval van diarree, zorg dat je daarnaast ORS gebruikt. ORS zorgt dat je voldoende suikers en zout binnenkrijgt, wat maakt dat je zich snel beter zult voelen.
Wat kun je zelf doen?
Klamboes
Klamboes hangen zeker niet in alle accommodaties. Klamboes kunnen zelf worden meegenomen, maar het ophangen ervan is meestal erg lastig. Handiger is het als je er voor zorgt dat de kamer min of meer muggenvrij is door de laten spuiten met insectenspray (dan het beste ca. 2 uur niet op de kamer komen), rook spiraaltjes gebruiken, elektrische matjes gebruiken (deze hebben het grote voordeel dat er geen rook van afkomt, maar je hebt wel 24 uur elektriciteit nodig), je insmeren met DEET. Verder kun je slaapkleding dragen die dun maar redelijk bedekkend is. Neem voor de avonden (muggen zijn bij zonsondergang meest actief) een dunne katoenen broek en een dun katoenen shirt met lange mouwen mee.
Medicijnen
Indien je op reguliere basis medicijnen gebruikt, zorg dan dat je twee maal zoveel medicijnen meebrengt als je nodig hebt. Geef de reserve dosis aan een medereiziger, voor het geval je bagage kwijtraakt of wordt gestolen. Zorg dat je een brief van je dokter hebt met je medische conditie en medicatie in internationale omschrijving. Je kunt om een medicijnpaspoort voor bij de douane vragen, zeker indien je spuiten en naalden meeneemt.
Zonnebrand
Zelfs op een bewolkte dag zul je gemakkelijk verbranden, gebruik zonnebrand met een hoge factor, zoals factor 30. Doe je dit niet, dan zul je mogelijk een week op je buik moeten slapen...
EHBO-kit
Een EHBO-kit neem je natuurlijk mee als je op reis gaat. Maar wat moet daar eigenlijk in zitten?
- Paracetamol (pijn en koorts)
- Ibuprofen (ontstekingsremmer)
- Thermometer
- Antibiotica (norfloxacin, ciprofloxacin of azithromycin)
- ORS (tegen uitdroging)
- Ontsmettingsmiddel (betadine)
- Verband en (blaren)pleisters
- Azaron (tegen jeuk van insectenbeten)
- Anti-insect lotion met DEET (minimaal 50%)
- Tabletten tegen reisziekte
- Diarreeremmers (norit en loperamide)
- Zonnebrandcrème (minimaal factor 15-30)
- Aftersun
- Anti-histamine tegen allergische reacties (tip: helpt ook goed tegen jeuk van insectenbeten)
- Oog- en oordruppels indien nodig
- Tekentang
Voor de slechte slapers in het vliegtuig zijn er bij de drogist natuurlijke slaapmiddelen te koop zoals melatonine en valeriaan.
Veel mensen krijgen pijn aan de oren tijdens de vliegreis. Twee dagen van te voren zo nu en dan neusspray gebruiken doet wonderen! Daarna stoppen met gebruik.