Kleding
Voor Surinamers is engizins bedekte kleding de norm voor netjes. De mannen dragen in het (werk)dagelijks leven lange broeken en bloesjes met meestal een korte mouw. De vrouwen dragen rokken of (knie)broeken en T-shirts of bloesjes met een korte mouw. Je zult merken dat er deuren voor je opengaan die voor anderen gesloten blijven, als je je aanpast aan kleding en gewoonten. Het is daarom verstandig T-shirts met een kort mouwtje en shorts en rokjes tot op de knie mee te nemen, dan zit je altijd goed. Neem in ieder geval een set nette kleding mee voor bepaalde gelegenheden (een duurder restaurant, een uitnodiging om bij iemand te eten, officiële of religieuze bijeenkomst). Katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. Kleding kun je gemakkelijk laten wassen in hotels waar je minimaal twee nachten verblijft. In Suriname is het raadzaam om altijd een regenjas of paraplu bij de hand te houden, een (flink) buitje kan zo maar vallen!
Trek je de binnenlanden van Suriname in vanuit Paramaribo, neem dan niet al je bagage mee. Je kunt het achterlaten in het hotel. In de dag-tot-beschrijvingen staan paklijst-adviezen beschreven voor de specifieke activiteiten.
Inpaklijst Suriname
- Lange katoenen broek
- Blouse/shirt met lange mouwen (muggen, zonnebrand)
- Een paar T-shirts of bloesjes met korte mouw
- Zwemkleding
- Handdoek (voor strand of overnachting in zeer eenvoudig verblijf, boot overnachting)
- Dichte wandelschoenen met goed profiel en sokken
- Sandalen / slippers
- Paspoort (met eventueel van te voren geregeld visum of Toeristenkaart)
- Pinpas, creditcard, contant geld (euro’s)
- Fotocamera, extra oplaadbare batterijen, oplader, extra geheugenkaart
- Zaklamp, oplaadbare batterijen en oplader
- Zonnebril + hoofddeksel
- Zonnebrandcrème (minimaal factor 30)
- Als je contactlenzen draagt, neem dan ook je bril en reservepaar contactlenzen mee
- Opvouwbare paraplu, regenjas of poncho (houdt deze altijd bij de hand als je het regenwoud in trekt)
- Anti-insect lotion met DEET (minimaal 50%)
- Vliegtuig nekkussen
- Draagtas of rugzak (waterdicht of met regencover)
- Kleine rugzak (voor dagtochten en voor in de auto)
- Dry bag (om je waardevolle spullen in op te bergen als je het regenwoud in gaat)
- Moneybelt
- Kleine extra portemonnee voor kleingeld
- Bidon of waterfles (om bij te vullen met drinkwater)
- Eerste hulp set (zie Gezondheid Suriname)
Je hebt geen wereldstekker o.i.d. nodig. Nederlandse stekkers passen op de Surinaamse stopcontacten. Let op: de standaard netspanning in Suriname is 110 volt (in Nederland is dat 220 volt). Als je elektrische apparaten meeneemt (voorbeeld een föhn of scheerapparaat), check dan of het apparaat ook werkt op 110 volt stroom.
Koffer of rugzak?
Voor een rondreis is het handig om met 2 stuks bagage te reizen, 1 kleine en 1 grote. De grote kan achter gelaten worden in het hotel, de kleine neem je mee op meerdaagse trips. We raden aan om te zorgen dat je de tas die je achterlaat kunt afsluiten met een slotje (koffer of tas met slotje, flightbag om rugzak afsluiten met slotje). Houdt er ook rekening mee dat je in veel kleinere guesthouses zelf je bagage een trap op moet kunnen tillen. In principe geldt voor de binnenlandse vluchten voor de ruimbagage een maximum van 8 kilogram. Verder gelden dezelfde regels t.a.v. vloeistoffen die gelden bij internationale vluchten. Als je per korjaal naar je bestemming wordt gebracht, is het handig dat je rugzak waterdicht is. Het kan immers altijd plotseling (flink) gaan regenen. Er zijn speciale regencovers te verkrijgen in de outdoor winkels. Een vuilniszak is in nood ook een optie en bij een echte bui slim om extra over je regencover te doen. Of verpak je spullen in je tas in verschillende plastic tassen.