FAQ's Toeristenkaart Suriname

De meest gestelde vragen over de Toeristenkaart van Suriname

Reis je af naar Suriname, lees dan hier alles over de toeristenkaart. 
 

1. Wie komt in aanmerking voor de toeristenkaart?

De volgende personen komen in aanmerking voor een toeristenkaart
 • Burgers van 51 landen inclusief België, Nederland en Duitsland die Suriname willen bezoeken voor vakantie en familiebezoek
 • Alle vreemdelingen van Surinaamse origine - ongeacht de nationaliteit - mits zij voldoen aan de vereisten

 

2. Welke documenten zijn vereist voor de aanvraag van een toeristenkaart? 

Om een toeristenkaart te kopen, moet je overleggen:
 • Een geldig origineel paspoort: tenminste nog 6 maanden geldig bij aankomst
 • Een retour ticket (of ticket van doorreis)
 • Extra bewijzen in de volgende gevallen:
  - Te bewijzen Surinaamse origine
  - Reizen met minderjarige kinderen (zie vraag 9)

 

3. Waar kan de toeristenkaart gekocht worden?

De toeristenkaart is te koop op de volgende locaties: 
 • De Visumafdeling van het Consulaat Generaal van de Republiek Suriname te Amsterdam van maandag t/m vrijdag. Voor de openingstijden, raadpleeg www.consulaatsuriname.nl.
 • Ambassades en Consulaten van de Republiek Suriname in andere landen.
 • Op Schiphol bij de speciaal daarvoor bestemde balies (nummers RC167/RC168). Deze balies zijn in principe geopend bij vertrekkende vluchten van SLM en KLM naar Suriname. De openingstijden worden wekelijks bijgewerkt op de homepage van onze website www.consulaatsuriname.nl. De balies zijn te bereiken via Vertrekhal 3, ingang B of C (in de gang aan de voorzijde). De Centrale van het Consulaat is te bereiken op 020-642 6717/020-642 6137. Of voor urgente gevallen tijdens het inchecken, kan je het Consulaat bereiken op 020-5481729 (0,22 cent per minuut)
 • Bij aankomst op de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven in Suriname. Het is daar alleen mogelijk om contant en met gepast geld te betalen.
 
Ons advies: wij raden je aan de toeristenkaart op Schiphol te kopen, dan vermijd je een extra rij op de luchthaven in Suriname.

 

4. Wat kost de toeristenkaart?

Per 15 maart 2016 kost de toeristenkaart € 30 in Europa (elders US$ 35).

 

5. Kan een familielid of vriend de toeristenkaart voor mij kopen?

Ja, dat is mogelijk indien de persoon de volgende documenten overlegt:
 • Je geldig originele paspoort
 • Een retourticket op jouw naam
 • Evt. andere benodigde documenten als je met kinderen reist

 

6. Hoe lang is de toeristenkaart geldig en kan ik het vaker gebruiken?

De toeristenkaart is bestemd voor 1 binnenkomst. De kaart is niet meer geldig bij een tweede binnenkomst. Het (maximaal) verblijf wordt in Suriname afgestempeld. Voor een volgende reis naar Suriname dien je wederom een toeristenkaart te kopen. De vereisten zoals eerder genoemd gelden ook dan weer.
 
Ons advies: Als je van plan bent tijdens je bezoek aan Suriname, ook de grenslanden te bezoeken zoals Guyana (bouwsteen Kaieteur Falls) of Frans Guyana (bouwsteen Galibi), dien je een Multiple Entrance Visum te kopen bij de ambassade en geen toeristenkaart. Lees goed wat je moet doen voor een visumaanvraag Suriname.

 

7. Hoe lang mag ik in Suriname verblijven op een toeristenkaart?

Bij binnenkomst krijg je van de Immigratiedienst een kortverblijf van 30 dagen in het paspoort en op de toeristenkaart afgestempeld. Dit kan verlengd worden om totaal maximaal negentig (90) dagen in Suriname te verblijven. Voor deze verlenging met 60 dagen kan je terecht bij de Vreemdelingendienst. Personen van bewezen Surinaamse origine kunnen na aankomst in Suriname maximaal 6 maanden verblijven.

 

8. Kan ik twee toeristenkaarten kopen i.v.m. een tweede reis?

Nee, het is niet mogelijk om per persoon/paspoort meer dan 1 toeristenkaart te kopen. Je hebt dan een Multiple Entrance Visum nodig. Hiervoor geldt een andere procedure, lees hier meer over de visumaanvraag

 

9. Wat heb ik nodig om voor mijn kind(eren) een toeristenkaart te kopen?

Voor elk minderjarig kind (t/m 17 jaar) dat meereist dien je behalve het paspoort en een retourticket, een extra document inzake gezag over de minderjarige(n) te overleggen. Indien een minderjarige met de ouder(s)/voogd(es) reist, dient bij de visumaanvraag/aankoop toeristenkaart ook nog een officieel document te worden overgelegd waaruit ouderschap/voogdijschap en wettig gezag blijkt. Officiële documenten die hiervoor kunnen worden gebruikt: een uittreksel van de gemeente, een geboorteakte - niet ouder dan 6 maanden - , beschikking van de rechtbank, trouwboekje etc. Omdat deze bewijzen niet aan je worden teruggegeven, mag een duidelijk leesbare kopie worden ingediend.
 
Let op: Een exemplaar van deze bewijzen dien je ook in bezit te hebben bij aankomst in Suriname.
 
Ook de Nederlandse Koninklijke Marechaussee controleert streng op het reizen met minderjarige kinderen. Reis je alleen met een kind waarover je gezamenlijk (met partner of ex-partner bijvoorbeeld) het gezag hebt of waarover je geen gezag hebt?  Gebruik dit formulier om aan te tonen dat je toestemming hebt van de personen die het gezag over het kind hebben, om met het kind naar het buitenland te reizen. Ga je naar een Engelstalig land, vul dan ook de Engelse versie in!
 
 
 

Deze praktische reisinformatie hoort bij de volgende Suriname reizen: