Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
René & Sandra - 13-10-2019
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Wat is je eerste reactie als je denkt aan je vakantie? 
Geweldig land met bijzondere mensen bij wie je altijd welkom bent.

Kun je ons iets vertellen over de accommodaties?
Als 'hub' hadden we in Paramaribo gekozen voor Joah Inn. Een zeer aangename locatie met een klein zwembad. Het hotel lag op loopafstand van de hotspots in Paramaribo, bood de gelegenheid om kleding te laten wassen tijdens onze afwezigheid en serveerde een prima ontbijt.

Verwacht over het algemeen geen luxe als je door Suriname reist.
Die blijk je ook helemaal niet nodig te hebben. Sta open voor de wereld om je heen. Ga gesprekken met de lokale bevolking niet uit de weg.

We kwamen een mevrouw tegen met op haar T-shirt de aangepaste Nike-slogan: Just do it ......... later! Dit zegt voor ons volledig hoe het leven in Suriname functioneert. Alles komt uiteindelijk voor elkaar, alleen op een ander moment dan dat je bij voorbaat gedacht had. Daar zit geen enkele vorm van onwil achter maar is volledig gebaseerd op de manier waarop de mensen hier in het leven staan. Wij hebben een onvergetelijke reis gemaakt en heel veel bijzondere mensen ontmoet die je stuk voor stuk het gevoel geven dat je welkom bent. Daar kunnen we in Nederland zeker nog iets van leren.

Kun je ons iets vertellen over de excursies die je hebt gedaan? 
Kabalebo was al het geld meer dan waard. Deze unieke plek op een afgelegen locatie in de jungle heeft een onuitwisbare herinnering bij ons achtergelaten. Dit was de enige locatie die wij bezochten waar je regelmatig oog in oog stond met het wild life uit de Surinaamse jungle. Het personeel deed er alles aan om het hier naar je zin te maken. Daarnaast troffen we een bijzondere groep medereizigers met wie we elke avond na het diner gezellig konden natafelen.
Bigi-Pan was een bijzondere plek op een heel andere manier. Het overnachten op het water is iets dat je een keer gedaan moet hebben. De rode ibissen zijn zeer fotogeniek, al werd ons verteld dat de aantallen rond december nog indrukwekkender zijn.
Apoera was een prima plek om te overnachten. Het bezoek aan een indianendorp wordt in iedere buitenlandse reis toegevoegd, maar heeft voor ons niet zo heel veel toegevoegde waarde. Daarnaast werden we rond Apoera voor het eerst tijdens onze reis geconfronteerd met de grootschalige houtkap die blijkbaar ook in Suriname gaande is. Ook hebben we ons hier verbaast over de spoorlijn en het station die beiden nooit in gebruik genomen zijn.
Blanche marie watervallen was een mooie, zeer rustgevende plek om te zijn. De gids kookte prima maaltijden voor ons in zeer primitieve omstandigheden. Het badderen bij de waterval blijft een bijzondere ervaring. De nachtexcursie met de auto kan wat ons betreft uit het programma geschrapt worden. Het is redelijk naïef om te denken dat je dan ook echt iets gaat zien. Blijkbaar had één van de gasten aangegeven, niet te willen wandelen, dus was het alternatief was een tochtje met de auto. Tommy was een geweldige gids die er alles aan deed om het ons naar de zin te maken en zijn kookkwaliteiten zijn bovengemiddeld.
Raleighvallen is ook een locatie die je gezien moet hebben als je in Suriname bent. We zijn met de beheerder van de accommodatie naar de Voltzberg gewandeld om daar van een spectaculair uitzicht te genieten. Dit hadden we niet willen missen. De volgende dag was hij ook de gids tijdens de wandeling naar de Moedervallen. Leuk detail hier was dat we reizigers ontmoetten waar we ook mee bij Bigi Pan hadden overnacht.
Semoisie (lokale spelling) was een onverwachte, zeer positieve ervaring. Onze gids was de zoon van Fina (de eigenaresse van ons onderkomen). Het hutje waar we overnachtten was super luxe (westers bed, klamboe, douch met stromend water en een wc). Doordat de zoon redelijk goed Nederlands sprak was hij onze link met de lokale bevolking. Zijn moeder kookte elke dag voor ons. Zijn tante leerde ons cassavebrood bakken, zijn neefje van 6 ging mee tijdens onze wandeling naar de Ananasberg en vergezelde ons in de Tapawatra soela. 's Avonds liep het halve dorp uit om twee 'blanken' ongemakkelijk de Seketi te zien dansen met een groep van 16 dames. We voelen ons tijdens het hele verblijf zeer welkom en hebben de indruk dat we een goed beeld hebben gekregen van het leven in Semoisie. Vooraf hadden we niet gedacht dat we dit deel van onze reis zo zouden waarderen.

Wat vind je van de organisatie van de reis? Denk bijvoorbeeld ook aan de manier waarop zaken ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger, gids of chauffeur werden opgelost wanneer dat nodig was.
De gidsen ware stuk voor stuk geweldig. Tommy is een lekkere kwebbel die er alles aan deed om de organisatie van alles (lunches/chauffeurs/pick-up tijden/maaltijden) zo goed mogelijk te organiseren.
Raymond was een stuk rustiger maar deed er ook alles aan om het ons zo veel mogelijk naar de zin te maken. Hij was ook zeer attent richting de reizigers die we in Bigi-Pan ontmoet hadden en die regelmatig aanschoven als wij zaten te eten of koffie zaten te drinken.
Samu was onze 'life line' tijdens de reis in Semoisie en zorgde ervoor dat het contact met de lokale bevolking soepel verliep. Alle drie betrokken ze ons bij het nemen van beslissingen die van invloed waren op de invulling van onze reis. Daarbij kwamen we altijd tot een voor ons zeer acceptabele oplossing.

Wat mogen ze volgens jou absoluut niet missen op deze reis?
We zijn onze reis begonnen met de stadswandeling door Paramaribo. Dit was een goede beslissing omdat het ons direct een goed beeld gaf van de verschillende herkenningspunten in de stad. Hiermee legde we een goede basis voor de verschillende momenten dat we weer terugkeerde in Paramaribo.

De tweede dag hebben we fietsen gehuurd en zijn we Nieuw Amsterdam & Commewijne gefietst. Als je zelf goed oplet is dit prima te doen voor mensen die gewend zijn om te fietsen.

Onze eerst geboekte excursie was naar Kabalebo. Deze uniek plek in de jungle van Suriname op 150 km van het dichtstbijzijnde dorp laat een onuitwisbare indruk achter. We hebben hier verschillende wandelingen gemaakt en Misty Mountain beklommen. Ander gasten kozen die dag voor kajakken. Kabalebo heeft een bijzonder plekje in ons hart gekregen. Niet in de laatste plaats doordat de mensen die daar werken alles in het werk stellen om je vakantie onvergetelijk te maken.

We vervolgende onze reis naar Bigi-Pan, Apoera, Blanche Marie en Raleighvallen, de meer reguliere excursies langs de high lights van Suriname.

De laatste week brachten we voor een groot deel door in Semoisie bij Fina en haar gezin. Voor dit deel van onze reis hadden we vooraf de minste verwachtingen maar het werd één van de bijzonderste ervaringen die we in Suriname hebben gehad!!
We werden echt opgenomen in het dorpsleven van Semoisie. Fina is een geweldige gastvrouw en haar zoon (onze gids) deed er alles aan om ons verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Doordat de zoon redelijk goed Nederlands sprak was hij onze link met de lokale bevolking. We hebben de indruk dat we een goed beeld hebben gekregen van het leven in Semoisie. Vooraf hadden we niet gedacht dat we dit deel van onze reis zo zouden waarderen. Wat een bijzondere mensen zijn dit. Dit hadden we niet willen missen en we raden ook iedereen aan om deze mensen een bezoek te brengen.


 

Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen -