Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Alie Scholten - 14-04-2017
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


Een heerlijke ontspannen en onbezorgde vakantie, tot in de puntjes geregeld. Ik ben zeer tevreden over het programma van mijn Suriname reis en de mix van cultuur, natuur en actie.

De accommodaties in Suriname
De accommodaties waren goed, schoon, netjes en veilig en het personeel vriendelijk en behulpzaam. Omdat ik alleen reis betaal ik toeslag voor de 1-pers. kamer en bij deze reis waren de kamers de toeslag zeker waard. Heb ook wel meegemaakt dat je als alleen reizende in een kleinere en minder mooie kamer wordt geplaatst, dat was bij deze reis zeker niet het geval. Voor mij sprong Danpaati er boven uit. Prachtig mooi plekje met een veranda met uitzicht over de rivier. Het personeel was super vriendelijk en bood soms een extra activiteit aan zonder daarvoor vergoeding te vragen. Top! Daarnaast was ik ook erg content met het appartement in Paramaribo waar ik meerdere keren heb overnacht. Een rustige plek, ruime kamer met een klein keukentje, zwembad, geen tuin (maar niet gemist) en vlak bij Joosjes Roti shop waar je heerlijk en goedkoop kunt eten.

Join in excursies in Suriname
Ik heb diverse excursies gedaan variërend in duur en samenstelling. Moeilijk te vergelijken omdat het allemaal verschillende dingen waren. Waar ik zelf bewust voor heb gekozen is de join of seat in excursie. Je reist dan samen met andere deelnemers, wat ik gezelliger vind en bovendien is deze manier van reizen goedkoper om dat je de kosten deelt. Dit is mij goed bevallen.
 
Hoogtepunten van mijn Suriname reis
Hoogtepunten voor mij waren Danpaati aan de Suriname river, de fietstour vanuit Paramaribo naar Peperpot, Frederiksdorp en Nickerie met de excursie op het Bigi Pan meer. Wanneer ik nog een keer zou gaan dan zou ik zeker ook een overnachting op het meer boeken. In Paramaribo adviseer ik een kijkje te nemen in de Prinsessestraat (tip van een van de gidsen) Hier vind je namelijk nog een aantal mooie voorbeelden van de oorspronkelijke Surinaamse bouwstijl. Verder raad ik ook het Pikin Slee Saamaka Museum. Dit is een optionele excursie bij Danpaati. Je maakt een boottochtje, bekijkt het dorpje en bezoekt het kleinschalige museum. Hangen een paar mooie foto's en geeft nog iets meer toelichting bij de cultuur van de Sarramacaners.
 
Schildpadden kijken in Suriname
De schildpadden excursie bij Frederiksdorp was ook bijzonder vooral het boottochtje door het moeras om er te komen. De muggenbeten neem je dan maar voor lief. Wel had ik zelf een beetje een dubbel gevoel. Het was heel bijzonder om de schildpadden aan land te zien komen om de eieren te leggen. Aan de andere kant voelde ik me ook een beetje een voyeur/schildpaddenjager. Omdat het volle maan was vond ik het niet nodig om ook nog een rode lamp op de kop van de schildpad te schijnen. De gidsen deden dit wel en maakten zelf foto's met hun mobieltjes. Ook vertelden zij niet zoveel over de schildpadden zelf. Misschien zou ik de excursie liever hebben gedaan met een speciale natuurgids met iets meer kennis van het gebied, de schildpadden die daar voorkomen en het gedrag van de dieren. Al met al was ik zeer tevreden over het programma van mijn Suriname reis en de mix van cultuur, natuur en actie.
 
De organisatie van de Suriname reis 
De reis was uitstekend georganiseerd en ik heb me geen enkel moment ergens zorgen over hoeven maken. Op een paar momenten liep het programma anders dan gepland bijv. doordat deelnemers aan de excursies hadden geannuleerd en bij het Brokopondo meer was er geen gelegenheid meer voor het boottochtje omdat ik 9 u. de bus voor Danpaati moest halen. Jammer was ook dat het bezoekerscentrum bij natuurpark Peperpot was gesloten. Niemand wist overigens waarom, ook wel weer apart. Maar los van wat onvoorziene zaken en zo nu en dan het omdraaien van de volgorde programmaonderdelen, werd het draaiboek keurig gevolgd en heeft niets afgedaan aan mijn vakantie plezier. Mijn verblijf in Frederiksdorp was zelfs all inclusive (dit in tegenstelling tot hoe het in het draaiboek was aangegeven) en hoefde ik uitsluitend de drankjes te betalen. Ik hield uiteindelijk dus geld over en heb dit met plezier uitgegeven aan fooien voor het personeel en de individuele gidsen. Overigens viel op dat alle gidsen elkaar kenden en dat ik bepaalde gidsen tijdens andere tours ook weer tegenkwam. 
 
Gastvrije Surinamers
Ik voelde me gedurende de hele reis bijzonder welkom in Suriname. Vriendelijke, gezellige mensen (niet alleen de gidsen maar ook de mensen op straat) en vooral ook bezorgdheid voor mij als persoon. Kortom, ik voelde me erg op mijn gemak in Suriname. Een punt van kritiek richting de overheid / bevolking van Suriname is milieubewustzijn en duurzaamheid. Ik probeer mijn footprint altijd zo klein en duurzaam mogelijk achter te laten, maar de Surinamers lijken zich zelf daar nog weinig van aan te trekken. Vooral het gebruik van plastic bakjes en bekertjes voor het eten, maar ook op de plekken waar je komt. Als reiziger zou ik het fijn vinden dat er tijdens de tours meer aan gedacht zou worden aan het beperken van plastic en dat daarnaast de beheerders van de parken of toeristische plaatsen die je bezoekt, meer aandacht hebben voor een schone omgeving. In ieder geval de plastic rommel en PET flessen worden verzameld en niet in de natuur of in de rivier terecht komen.

 


Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reis: Peperpot plantage fietstochtSuriname reizen - Suriname reis: Plantage huisSuriname reizen - Suriname reis: Dan PaatiSuriname reizen - Suriname reis: Hangende nesten van de OropendolaSuriname reizen - Suriname reis: Sluizen en kanaaltjes - PlantagesSuriname reizen - Suriname reis: Standbleed van de slavin AlidaSuriname reizen - Suriname reis: De huizen kunnen wel een verfje gebruikenSuriname reizen - Suriname reis: De moerassen in!Suriname reizen - Suriname reis: KoningspalmenSuriname reizen - Suriname reis: NickerieSuriname reizen - Suriname reis: Hagedissen zijn makkelijk te spottenSuriname reizen - Suriname reis: Jules WijdenboschbrugSuriname reizen - Suriname reis: Paati koni mediatheek DanSuriname reizen - Suriname reis: Fort ZeelandiaSuriname reizen - Suriname reis: Met de korjaal naar Dan PaatiSuriname reizen - Suriname reizen: de weg naar FrederiksdorpSuriname reizen - Suriname weg: Boven op de BrownsbergSuriname reizen - Suriname reis: Fort Zeelandia Suriname reizen - Suriname reis: Boten op Suriname RivierSuriname reizen - Suriname reis: Al het vervoer per bootSuriname reizen - Suriname reis: Blik over de CommewijneSuriname reizen - Suriname reis: Fietsen langs de plantagesSuriname reizen - Suriname reis: Sommige gebouwen kunnen wel een likje verf gebruiken!Suriname reizen - Suriname reis: Varen over BigipanSuriname reizen - Suriname reizen: Langs de dijk van NickerieSuriname reizen - Suriname reizen: De markt in ParamariboSuriname reizen - Suriname reizen: Parbo, het Amstel bier van SurinameSuriname reizen - Suriname reizen: Vogels spotten