Fort Zeelandia
Waterkant

Historische binnenstad
De binnenstad van Paramaribo staat bekend als "De Houten Stad" vanwege de overwegend in hout opgetrokken gebouwen uit de koloniale tijd. Sinds juli 2002 staat de historische binnenstad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is heerlijk ronddwalen door straten met bekende namen als de Keizerstraat en de Heerenstraat.St. Petrus en Paulus Kathedraal
De St. Petrus en Paulus Kathedraal is de grootste houten kerk van Zuid-Amerika. De kerk is in 1883 gebouwd, en is naast het stenen fundament volledig opgetrokken in diverse Surinaamse houtsoorten. De 44 meter hoge toren en de bijzondere kleurencombinatie van de kerk - geel met grijs - trekken meteen je aandacht. De kathedraal werd in april 2014 geïnaugureerd als basiliek, is een eretitel voor bijzondere kerkgebouwen en bedevaartsoorden.
Synagoge en moskee naast elkaar in de Keizerstraat
De multi-etnische samenleving brengt met zich mee dat er in Suriname verschillende godsdiensten bestaan. In Paramaribo vind je dan ook een kathedraal, hindoe tempels, een synagoge en moskeeën. In de Keizerstraat staan de Neve Shalom Synagoge en de Moskee van de Surinaamse Islamitische Vereniging naast elkaar, wat uniek is in de wereld. De Ne Ve Salom Synagoge is een Nederlands Israëlitische Synagoge die in 1842 in gebruik is genomen. De moskee is ingewijd op 27 juli 1984, en vervangt de vorige houten moskee uit 1932.
Het Onafhankelijkheidsplein
_edited-1.jpg)
Palmentuin
De paleistuin met honderden koningspalmen werd rond 1685 aangelegd in opdracht van de toenmalige gouverneur Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck. Na zijn dood in 1688 is de tuin lange tijd gesloten geweest voor het publiek. Er is zelfs een tunnel gegraven van het paleis naar het midden van de tuin, die dienst moest doen als vluchtroute in het geval van een eventuele aanslag. Rond 1900 werd de tuin weer opengesteld voor het publiek. In de tuin vind je enkele gedenktekens, zoals het beeld van Ruben, een jongetje dat door verstikking om het leven kwam. “Ouders let op uw kinderen” is het bijbehorende motto. Op nationale feestdagen worden in de Palmentuin optredens en markten georganiseerd.
Centrale markt
Djoeka wojo: marron markt
