Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Brownsberg

Brownsberg Nature Park is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het is beroemd om zijn grote hoeveelheid dieren en planten. Dit maakt het een geweldige plek om te wandelen onder leiding van een deskundige gids. Al snel zal je de roep van de bospolitie horen: de piha, een kleine vogel die met zijn luide pie wieh andere dieren lijkt te waarschuwen voor de komst van de mens. Ook zul je vast en zeker het indrukwekkende gebrul van de brulaap horen. Vanaf de Brownsberg heb je een geweldig uitzicht over de lager gelegen jungle en het immense Brokopondomeer. Bekende watervallen in Brownsberg zijn de Irene Val en de Leo Val.

Brokopondo stuwmeer

Het Brokopondostuwmeer (voorheen Prof. dr. ir. W.J. van Blommesteinmeer genoemd) is een stuwmeer met een oppervlakte van 1560 km2, ongeveer zo groot als de provincie Utrecht. Het meer is ontstaan door de bouw van de Afobakadam, een stuwdam in de Surinamerivier. Het meer is groot, maar ook ondiep:  het is nergens dieper dan veertig meter. Toen de dam aangelegd werd, is het gebied dat onder water zou komen te staan niet kaal gekapt. Daardoor steken er nog altijd kruinen van bomen boven het water uit, een bijzonder gezicht. Vanaf het meer is de top van de heuvel Brownsberg te zien.

Raleighvallen in Centraal Suriname Reservaat

Het Centraal Suriname Reservaat is het grootste Natuurreservaat van Suriname en een van de grootste beschermde tropische regenwouden ter wereld. Het gebied beslaat ongeveer 10% van Suriname en heeft een grote verscheidenheid aan ecosystemen. Hierdoor is er een grote diversiteit aan plant- en diersoorten. Ook bevindt zich de hoogste berg van Suriname, de Julianatop in het Centraal Suriname Reservaat. De Julianatop is 1280 m hoog en maakt deel uit van het Wilhelminagebergte.
 
In het Centraal Suriname Reservaat liggen ook de Raleighvallen. Rondom deze watervallen leeft bijzonder wildlife en meer dan 350 vogelsoorten. Een paradijs dus voor dierenliefhebbers en vogelaars! Daag jezelf uit en beklim de Voltzberg (240 m). Het fantastische uitzicht over de groene Amazonewoud is de pittige klim meer dan waard. Koel af in een soela (stroomversnelling) en relax in een hangmat! Ga met ons mee naar dit bijzondere gebied.

Plantages Commewijne

De meeste plantages liggen in Commewijne. Commewijne ligt aan de rechteroever van de Surinamerivier, direct ten oosten van Paramaribo. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Commewijne is Fort Nieuw-Amsterdam, bij de samenvloeiing van de Surinamerivier en de Commewijnerivier. Een fietstocht langs verschillende plantages is een geweldige ervaring. Je fietst door een landelijk gebied en komt langs plaatsjes met bekende namen als Alkmaar. Je bezoekt diverse plantages, waarvan sommige prachtig gerestaureerd zijn en andere in staat van verval. Peperpot, Mariënburg en Frederiksdorp zijn de beroemdste plantages. Bij Footprint kun je een leuke fietstocht maken waarbij je een aantal plantages bezoekt(zie tabje excursies, excursie 5).
 

Jungle in Suriname - het Amazone regenwoud

Ongeveer 80 % van Suriname bedekt is met oerwoud. Dit oerwoud maakt deel uit van het Amazone Tropisch Regenwoud. Een bezoek aan deze prachtige jungle mag zeker niet ontbreken tijdens je reis naar Suriname.  
 
De meest gebruikelijke manier is om de junlge te bezoeken is om net als de locals met een korjaal -een traditionele boot- de Boven Suriname rivier af te zakken. Aan de river zijn enkele lodges gebouwd. De één is wat luxer, bij de ander slaap je echt in het dorp tussen de bevolking. Ook al kies je voor de ‘luxere’ optie, een verblijf in de jungle is nooit echt luxe. De Danpaati River Lodge is een mooie lodge, en prachtig gelegen in het ongerepte Amazone regenwoud op een eiland in de Boven Surinamerivier. De lodge is voorzien van comfortabele cabins en heeft  uitzicht over de rivier, een zwembad tussen de bomen en een yoga dek boven de rivier. Maak een jungle- en dorpswandeling door een traditioneel marrondorpje. Zoek kaaimannen op een bootsafari, relax bij het zwembad of lees een goed boek in één van de hangmatten.
 
 
Een andere optie om de jungle te bezoeken is een vlucht diep de jungle in. Bijvoorbeeld naar Palumeu, Kabalebo, Awarradam of Kasikasima. Dan ben je nog verder van de gebaande paden. In deze lodges doe je samen met de andere gasten van de kleinschalige lodge activiteiten zoals trekkings,  bezoekt aan de inheemse Indianen, varen met een korjaal of zwemmen in de stroomversnelling. 
 

Bigi Pan

Bigi Pan, 'het grote meer' op zijn Surinaams is een moerasachtig natuurgebied waar de getijden van de oceaan en riviermondingen bij elkaar komen. Bigi Pan ligt in het uiterst noordwesten van Suriname bij Nieuw-Nickerie, de tweede stad van het land. Het ligt op ongeveer drie uur rijden van Paramaribo. Het natuurgebied ligt ten noorden van de stad en grenst aan de Atlantische Oceaan.

Bigi Pan is de naam van het hele reservaat, maar de naam is ontleend aan het centrale meer, het grootste meer van Suriname. Bigi Pan is een estuarium, een open waterverbinding waar zout en zoet water zich met elkaar vermengen. Het brakke water is rijk aan vis, kleine slangen, hagedissen, leguanen en ook insecten en spinnen. En daar komen weer vogels op af: Bigi Pan is dan ook een belangrijke broedplaats voor talloze kust- en trekvogels. Miljoenen vogels strijken er elk jaar neer om te overwinteren en het zijn de broedplaatsen van maar liefst 122 vogelsoorten. De bekendste zijn rode ibissen, flamingo's, visarenden, buizerds, moerasreigers en sterns. In een uitgeholde boomstam vaar je langs kreken, mangrovebossen en moerasgebieden.  De kans is groot dat je een kaaiman spot. Ook visliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Bigi Pan. Er is volop vis, met name tilapia. 

Paramaribo

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en heeft ongeveer 278.000 inwoners. De stad heeft volop bezienswaardigheden, zoals de vele koloniale gebouwen die van hout gemaakt zijn. Heel bijzonder, en de binnenstad staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Leuk om te bezoeken zijn de verschillende markten en de ‘Waterkant’ met zijn vele eettentjes. 
 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter