Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Dieren in Suriname

Het dierenrijk van Suriname is enorm! Er zijn in Suriname maar liefst 140 soorten zoogdieren te vinden, waaronder 8 soorten apen (zoals brulapen en kapucijnapen). De kans op het zien van apen is erg groot in Suriname. En je zult ze zeker horen! De brul van de brulaap reikt namelijk kilometers ver! Als je de brulaap ziet, zul je je verbazen om zijn kleine omvang, in vergelijking tot zijn imponerende gebrul. Ook kent Suriname 14 soorten roofdieren. Zo leven er jaguars en poema’s in de jungle. Surinamers noemen de jaguar trouwens tigri’s, ofwel tijgers. In tegenstelling tot de tijger, is de jaguar echter niet echt gevaarlijk, ze zijn erg schuw en slaan bij het minste of geringste op de vlucht.
 
 
In Suriname vind je verder onder meer vleermuizen in alle vormen en maten, miereneters, luiaards, kaaimannen, slangen, kikkers, herten en nog veel meer. Ook kent Suriname een enorme verscheidenheid aan vissen.   De Surinaamse kust rijk is aan dolfijnen. Daarnaast kun je er ook zeekoeien en reuzenschildpadden vinden.
 

Vogels in Suriname

Houd je van vogels, dan zal Suriname je niet teleurstellen. Het tropische klimaat en de ongerepte natuur vol lekkere zaden en insecten is een walhalla voor vogels. Zelfs in Paramaribo en omgeving zie je al volop prachtige vogels. Het land kent maar liefst ruim 700 vogelsoorten, inclusief pas ontdekte en dus nog niet officieel geregistreerde vogels. Vogelsoorten die veel voorkomen zijn onder meer kolibries, papegaaien, ibissen en toekans. Suriname kent 24 soorten papegaaien. Meestal laten ze zich horen door hun snerpende gekras. Het is natuurlijk een geweldig gezicht om een paar roodblauwe ara’s over te zien vliegen. Bij rivieroevers en - mondingen  zie je soms de rode ibis. In de hele wereld zijn enkele tienduizenden rode ibissen en soms bevindt de helft hiervan zich in Suriname. De rode kleur wordt net als bij flamingo’s veroorzaakt door hun dieet van garnalen. Flamingo’s leven overigens ook in Suriname, deze kun je in Bigi Pan zien. Tot slot heb je in Suriname een grote kans om een toekan te zien, er leven 7 verschillende soorten toekans in Suriname. Surinamers noemen toekans koejake, naar het geluid dat de toekan voortbrengt.
 
 
Tijdens onze reizen heb je volop kans om op zoek te gaan naar de vele dieren van Suriname. Zo leven in het gebied bij de Raleighvallen 350 soorten vogels, zoals de Harpijarend en de het bijzondere oranje rotshaantje. Tussen januari en maart is het de beste periode om deze “Cock of the Rocks” te zien. Ook leven er acht apensoorten, jaguars, reuze gordeldieren, reuze otters, tapirs en luiaards in het gebied rond de Raleighvallen. Tijdens de wandelingen en boottochten helpt de gids je de dieren te spotten. Soms maak je een nachtwandeling om op zoek te gaan naar nachtdieren. En er is niets fijner dan in slaap vallen met de geluiden van de jungle…..
 

Bloemen en planten in Suriname

Suriname kent een uitbundige, exotische natuur. Het land kent zo’n 5000 plantensoorten. Het land is enorm vruchtbaar, er wordt wel gezegd dat als je een bezemsteel in de grond steekt er bladeren aan gaan groeien. Wellicht wat overdreven, maar in het tropische klimaat van Suriname groeit alles razendsnel. En lang niet alle planten hebben grond nodig om hun wortels in te planten: je zult in Suriname regelmatig plantjes zien groeien aan electriciteitsdraden. Suriname kent zo’n 60 verschillende palmensoorten. De nationale palm is de koningspalm, die ook te vinden is in de Palmentuin in het centrum van Paramaribo.
 
 
Suriname kent maar liefst 300 verschillende soorten orchideeën. Wilde orchideeën zijn lang niet altijd makkelijk te vinden, maar in de Cultuurtuin in Paramaribo vindt elke zondag een geweldige plantenmarkt plaats met talloze orchideeën. Suriname kent ook vele geneeskrachtige kruiden, die door de lokale bevolking volop worden gebruikt tegen allerlei kwalen als jeuk, verkoudheid, griep, etc. Maar ook voor meer serieuze aandoeningen zijn in de jungle van Suriname kruiden te vinden. Hiervoor wordt dan een dresiman, ofwel kruidendokter, ingeschakeld. 
De bomen en planten doen in Suriname verder dienst als onder meer bouwmateriaal voor de korjaal, ofwel een kano van een uitgeholde boomstam, dakbedekking, etc.
  
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter