Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Weer Thailand

Thailand kent net als andere Aziatische landen een (sub) tropisch klimaat. Meestal schommelt het kwik rondom de 30 graden Celsius. In de hete periode kan het oplopen tot 40 graden Celsius, in de koele periode zakt het kwik naar ongeveer 20 graden Celsius.
 
Er zijn vier seizoenen te onderscheiden:
 
  • heet & droog van maart t/m mei
  • heet & nat van juni t/m augustus
  • koel & nat in september en oktober
  • koel & droog van november t/m februari
 
Rond een uur of 6 ‘s ochtends is het licht en rond een uur of 6 ‘s avonds gaat de zon onder. ’s Ochtends is het aangenaam koel en heb je de meeste kans op helder weer, in bergachtige gebieden kan het ‘s middags dichttrekken. Je haalt dus het meeste uit je dag door vroeg te vertrekken, op een doorsnee reisdag vertrek je om 8 uur.
 

Beste reistijd Thailand

Wat betreft temperatuur is de beste reistijd Thailand het hele jaar door goed, wat betreft de regentijd in Thailand varieert dit per streek. Een algemeen reisadvies: Ben je van plan langer in het binnenland of hoogland te verblijven of trekkings te maken, dan is het beter in het droge seizoen je Thailand reis te plannen. Daarnaast kunnen hoogseizoen, lokale schoolvakanties en nationale feestdagen (zoals Songkran in april), voor meer drukte zorgen.

 

Regenseizoen Thailand, de moesson

De natte periode wordt het regenseizoen of moesson genoemd. Dat de regentijd is aangebroken, wil helemaal niet zeggen dat het reisadvies voor Thailand negatief is. Een tropische regenbui is vaak kort en hevig, waarna de zon weer schijnt. Er kan worden geschuild en daarna weer verder gegaan. Soms is de dagelijkse regenbui een periode lang alleen ’s nachts, ’s avonds of eind van de middag en heb je er weinig last van tijdens je activiteiten overdag. Een tropische regenbui is niet vergelijkbaar met een koude regenbui in Nederland, de temperatuur in Thailand zakt gemiddeld zelden onder de 20 graden. In berggebieden is het echter koeler en is er ook meer kans op regen. Aan de kust waaien de wolken gemakkelijker over en is het sneller zonnig.

Ondanks de Moesson is het in Bangkok doorgaans het hele jaar prettig vertoeven. Lees meer over het weer in Bangkok. Het zuiden van Thailand kent verschillende regenseizoenen. In Phuket, Koh Samui en het Khao Sok National Park komt er in de moesson af en toe een flink pak water naar beneden. Het noorden kent heeft een ander regenseizoen, dus bekijk ook het weer van het noorden van Thailand als je die regio bezoekt.

 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter