Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
De Gregoriaanse kalender is de officiële kalender van Thailand, maar de meeste traditionele (boeddhistische) Thaise feestdagen worden aan de hand van de stand van de maan bepaald. Als een nationale feestdagen in het weekend plaats vindt, is de daaropvolgende werkdag een compensatiedag.
Naast de nationale feestdagen, zijn er ook een aantal feestdagen die regionaal worden gevierd. Bijvoorbeeld met Chinees Nieuwjaar zijn veel Chinese ondernemingen gesloten en vieren de families de start van het nieuwe jaar samen. In het zuiden van Thailand worden Islamitische feestdagen gevierd.
 
Houdt er rekening mee dat Banken, ambassades, overheidskantoren, postkantoren en sommige winkels zijn gesloten tijdens feestdagen. Tijdens boeddhistische feestdagen kan het zijn alcohol niet wordt verkocht in supermarkten en winkel, en dat er ook in bars en restaurants geen alcohol wordt geschonken. En tot slot, houdt er rekening mee dat het op de weg drukker is voorafgaand en na afloop van een feestdag. Men viert de feestdagen met familie en moet daarvoor doorgaans ver reizen.
 
  • Nieuwsjaardag: 1 januari
  • Makha Bucha Day (of Maka Puja): februari of maart
    De herdenking dat 1250 monniken spontaan samen kwamen om te luisteren naar Boeddha.
  • Chakri Day: 6 april
    Op 6 april 1782 kwam de huidige dynastie (de Chakri-dynastie) in Thailand aan de macht. Deze dag herdenkt en viert die gebeurtenis met een nationale feestdag.
  • Songkran Festival (Thai nieuwjaar): 13 – 15 apri
    Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar uit de Siamese tijd. Hoewel Thailand sinds 1940 nieuwjaar op 1 januari viert, blijft het feestelijk gebruik van elkaar nat gooien met water en het bezoek aan oudere familieleden levendig bestaan. Het Thaise woord 'Songkran' komt uit het Sanskriet en betekent: 'verplaatsen' of 'van plaats veranderen'. In dit geval verandert de zon van positie. Dit is een van de leukste dagen om mee te maken, het land veranderd in een groot watergevecht, dat heerlijk verkoelend is tijdens de warmste maanden van het jaar.
  • Dag van de Arbeid: 1 mei
    Herdenking wat de vakbonden hebben bereikt in de manier waarop arbeid is georganiseerd.
  • Coronation Day: 5 mei
    Op deze dag in 1950 wordt Rama IX tot koning van Thailand gekroond. Hij is momenteel de langst zittende monarch ter wereld.
  • Loi Kratong: november (geen officiele nationale feestdag, maar wordt wel overal groots gevierd)
    Dit is het Thaise feest van het licht. Dit is waarschijnlijk een van de mooiste feestdagen om te zien. De godin van het water wordt geëerd met een ontelbaar aantal kaarsjes dat op het water drijft.
  • Visakha Bucha Day: 20 mei
    Herdenking van de geboorte, verlichting en de dood van Boeddha.
  • Asahna Bucha Day: juli
    Op deze dag wordt gevierd dat Boeddha zijn eerste ceremonie begeleidde, meer dan 2500 jaar geleden in India. 
  • Khao Phansa: 20 juli
    Dit is de eerste dag van een drie maanden durende retraite van monniken. 
  • H.M. Queen’s Birthday: 12 augustus
    Koningin Sirikit is de vrouw van Bhumibol Adulyadej (Rama IX), de Koning van Thailand, en is jarig op deze dag. Veel mensen bezoeken hun eigen moeder op deze dag. 
  • Chulalongkorn Day (Rama V Day): 23 oktober
    Koning Chulalongkorn stierf op 23 oktober 1910 en deze datum is ook nu nog een vrije dag, Chulalongkorn dag.
  • H.M. King’s Birthday: 5 december
    Dit is de verjaardag van Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej, beter bekend als Rama IX of koning Bhumibol de Grote. Veel mensen bezoeken hun eigen vader op deze dag.   
  • Constitution Day: 10 december
    Op deze dag wordt de start van de monarchie gevierd, die in 1930 startte.
 
Naast de nationale feestdagen zijn er ook een veel (regionale) festivals die bijzonder zijn om mee te maken als je op dat moment in de buurt bent. Hier een paar suggesties.
 
  • Chiang Mai Flower Festival: eerste week van februari
    Drie dagen lang zie je grote hoeveelheden bloemen verwerkt in parades, handwerken en andere kunstwerken.
  • Vegetarian Festival: september
    Tijdens dit festival zie je vele boeddhisten hun eigen lichaam doorspiesen met allerlei voorwerpen met als doel om in een soort trance te raken. Ze eten ook een paar dagen geen vlees.
  • Phi Ta Khon: juni/juli
    In het Dan Sai district in de Loei Province wordt met dit festival het geloof in geesten en hogere machten gevierd. Het is een zeer kleurrijk festival als men in kleurige kostuums en maskers over straat gaat.
  • Ubon Ratchatani Candle festival: juli/augustus
    Een perfect festival voor kunstliefhebbers! Kunstenaars creëren wax sculpturen als een offer aan boeddha. Meer dan 70 creaties vormen een parade door de stad. 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter