Het zuiden van Thailand kent verschillende regenseizoenen. In Phuket, Koh Samui en het Khao Sok National Park komt er in de moesson af en toe een flink pak water naar beneden.
De Andaman Zee
Aan de westkant van Zuid Thailand, waar onder andere Phuket en Krabi liggen, kent technisch twee seizoenen: het natte en het droge. Het droge seizoen kent echter ook nog twee verschillende periodes. November tot maart is de periode die wordt beschouwd als de prettigste. Een cool briesje zorgt dat de gemiddelde 30 graden Celsius aangenaam wordt. Ook de vochtigheid is dan ietsje lager dan in de rest van het jaar. Van maart tot mei wordt het warmer en ook de vochtigheid neemt toe. Een buitje is echter niet uitgesloten in het droge seizoen. Eind april begint de moesson en deze duurt tot november. De buien zijn meestal kort en krachtig aan het einde van de middag. Je haalt dus het meest uit je reis door vroeg op te staan als je iets wilt ondernemen. De piek van het regenseizoen ligt tussen mid-september en mid-oktober.
De Golf of Thailand
.jpg)
Aan de oostkant van Zuid Thailand, waar onder andere Koh Samui ligt, is het klimaat anders dan aan de westzijde. Rond Koh Samui kent men een relatief langere droge periode. Van december tot februari kan je goede weersomstandigheden verwachten. Er is dan weinig tot geen regen, een verfrissend windje en gemiddeld 30 graden Celsius. Vanaf maart zal het kwik stijgen tot gemiddeld 33 graden Celsius. April en mei zijn de warmste maanden. Vanaf juni kan je een bui verwachten. Meestal beperkt het zich tot een bui van een uur en daarna komt de zon weer te voor schijn. In september start het regenseizoen: veel regen en een hoge luchtvochtigheid. Het is nog steeds aangenaam warm met 30 graden Celsius. De absolute top van het regenseizoen ligt in oktober.
Khao Sok National Park
_edited-1.jpg)
In de regentijd (juni - oktober) kunnen er in het zuiden flinke tropische buien vallen. In Khao Sok National Park gaat het regenseizoen niet onopgemerkt voorbij - het is immers jungle! Laat je hierdoor niet weerhouden om dit park te bezoeken, want het is er dan juist ook prachtig groen. Het is vooral handig om je er op in te stellen; pak de bagage die mee gaat in de boot voor de overnachting op het meer in plastic zakken in je tas, zorg dat je fotoapparatuur waterdicht is ingepakt en neem een regencape mee voor onderweg. Het handigst om te dragen zijn waterschoenen, (stevige) slippers of sandalen; als die nat worden zijn ze ook zo weer droog. Op deze manier kun je optimaal van de boottocht genieten, als je toevallig in die ene regenbui terecht komt.