Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Verschillende soorten eetgelegenheden

Er zijn talloze mogelijkheden als het gaat om uit eten gaan. Het eenvoudigst zijn de straatstalletjes die voor een habbekrats een maaltje verkopen dat in een karretje bereid wordt. Straatrestaurants zijn sfeervolle terrasjes vol plastic stoeltjes en tafeltjes waar voornamelijk Thaise mensen eten. Ook al zal je vaak niets van de menukaart begrijpen; het is zeer de moeite waard om aan te sluiten. Soms wordt er op de kaart aangegeven of iets heet is. Als het heet is volgens de Thaise maatstaf, dan is het echt zo heel erg heet, dat de tranen na twee happen in je ogen zullen staan.
 
Binnen elke prijsklasse is er, in de toeristische gebieden, ontzettend veel keuze. In Bangkok zijn er een aantal peperdure rooftop restaurants die zeer goed worden aangeschreven. Wil je van een bijzonder uitzicht genieten en diep in de buidel tasten, reserveer dan een tafel bij Banyan Tree.
 

Typisch Thais eten

Een typische Thaise maaltijd bestaat uit veel verschillende gerechtjes die worden gedeeld door de tafelgenoten. Rijst ontbreekt nooit! Er staan altijd lege schaaltjes (voor rijst), stokjes, vork en lepel op tafel en een aantal sauzen (bijvoorbeeld vissaus Nam Pla). Thaise gerechten zijn zeer smaakvol; een typisch Thais gerecht probeert de 5 basissmaken te vereenigen. Daaraan worden veel diverse verse kruiden en specerijen toegevoegd. Koriander en zoete basilicum zijn populaire kruiden. Met al die verschillende gerechten en smaaksensaties is er altijd wel iets dat je lekker vindt bij. Wil je niet te pittig eten? Zeg dan: "mai phet", dat betekent letterlijk "niet heet". 
 

Westers eten en foodcourts

In de grote steden tref je veel gezellige restaurants aan, die naast Thaise gerechten ook westerse gerechten serveren. In de shoppingmalls in de grote steden vind je foodcourts, een verzameling fastfood restaurantjes, variërend van Cambodjaans, Vietnamees, Japans of meer westers georiënteerd. Het is geen enkel probleem als iedereen aan tafel bij een ander restaurant zijn gerecht haalt. Een groot deel van het sociale leven speelt zich af in deze shoppingmalls. Zitten wij Nederlanders graag op een terrasje, de Thai zitten graag in een ruimte met airconditioning.  
 

Drinkwater en ijs

Drink alleen water uit flessen. De Thai drinken zelf het kraanwater ook niet, maar wassen hier wel de groente in. Je moet daarom oppassen met rauwe groentes, zoals salades. Overal zijn flessen drinkwater te koop. Het ijs voor een drankje wordt dikwijls uit een fabriek gehaald, en is dus gemaakt van schoon water. Over het algemeen levert ijs geen gezondheidsproblemen op, maar om elk risico uit te sluiten, kun je vragen om het ijs uit je drankje te laten.
 

Vegetariërs

Vegetariërs kent men in Thailand nauwelijks. Ben je vegetariër, dan zul je duidelijk moeten maken dat je, behalve vlees, ook geen kip of vis wilt. De meeste restaurants maken met alle liefde een vegetarisch gerecht voor je klaar.
 

Alcohol

De Thai drinken veel alcohol, met name de Thaise mannen houden wel van een biertje, Thaise whiskey en rijstwijn. Omdat er vaak met alcohol op achter het stuur gekropen wordt, is het verstandig 's avonds en op feestdagen extra voorzichtig te zijn als je je in het verkeer begeeft.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter