Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Valuta

De nationale munteenheid is de Thaise Baht. Momenteel is 100 Baht € 2,44. Raadpleeg bijvoorbeeld http://www.valuta.nl/ voor de meest recente koers.  
 

Contant geld

Het is altijd verstandig om naast voldoende Baht ook contante euro’s of dollars bij je te hebben voor noodgevallen, zeker indien je naar een meer afgelegen gebied of een klein eiland gaat. De Amerikaanse dollar, gevolgd door de euro, wordt wereldwijd het meest geaccepteerd. Zorg wel dat de biljetten er piekfijn uitzien. Het is niet nodig om in Nederland al Thaise baht te halen, je kunt in Thailand zelf pinnen of geld wisselen, dat scheelt aanzienlijk in de kosten.
 

Kosten ter plaatse

Een aantal voorbeelden van de kosten ter plaatse:
 • Taxirit van twintig minuten: 70THB
 • Een Thais gerecht met frisdrank: 70THB
 • Uit eten bij een chic restaurant: 500THB
 • 1,5L water: 10THB
 • Driesterren hotelovernachting: 1000THB
 • Halve literfles bier: 80THB (maar dat kan sterk variëren)
 

Fooien

Fooi geven is tegenwoordig heel gebruikelijk in Thailand. Soms wordt er bij de rekening in een restaurant al 5 of 10% service charge gerekend. Dan hoef je niet per se nog apart fooi te geven, hoewel je de bediening er wel een plezier mee doet. Zeker als je genoten hebt van de maaltijd, is het niet raar om wat extra's te geven. We raden aan om, als er geen service charge bij de rekening staat, die 10% uit eigen overweging te tippen. Het salaris van veel Thai in de bediening is bijzonder laag vergeleken met Nederland. Een fooi van 30 Baht betekent soms een verdubbeling van het uurloon en is dus zeer welkom.
Hier volgen wat richtlijnen (het spreekt voor zich dat het ook afhangt van de kwaliteit van de service):
 
 • Gids: 300 THB per dag
 • Chauffeur: 200 THB per dag
 • Restaurant: 10%
 • Taxichauffeur: Afronden naar boven.
 • Kruier die je koffer naar de kamer draagt: 20 of 30 THB 

Banken

Hoe laat de banken open zijn verschilt per gebied. Doorgaans zijn banken geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 15.30 uur. Wisselkantoren in toeristische gebieden hebben ruime openingstijden. Banken in een shoppingmall zijn vaak tot later open dan andere banken.
 

Pinpas en creditcard

Bijna overal in Thailand zijn voldoende banken voorzien van een pinautomaat (ATM). Je bankpas moet voorzien zijn van een Maestro- of Cirrus-logo om geld op te kunnen nemen in het buitenland (bij elke ATM met het Cirrus-logo kun je ook pinnen met je pas met het Maestro-logo). Zorg dat je pinpas bij je bank ‘aan’ wordt gezet voor gebruik in het buitenland!
 
Een creditcard kan gebruikt worden in grotere hotels, restaurants en bij betaling van hogere bedragen (bijvoorbeeld voor een duikcursus), maar tegenwoordig ook bij de supermarkt. Ook kan je eventueel met een creditcard pinnen (houd rekening met relatief hoge transactiekosten) of indien nodig geld opnemen bij een bank als er geen pinautomaat is. Het is daarom verstandig een creditcard bij je te hebben, al is het maar voor noodgevallen. Voor een banktransactie met je wereldpas zal ruim 2 euro in rekening worden gebracht en met je creditcard ruim 4 euro. Het is daarom voordelig een zo groot mogelijk bedrag in een keer op te nemen.
 

Geld wisselen

Behalve bij banken, kun je bij zogenaamde Money changers, geldwisselaars, contant geld of travelers' cheques wisselen. Doe dit nooit op straat, maar altijd bij een legaal bedrijf. Let er op dat bij de gepubliceerde koersen vaak de commissiekosten niet worden vermeld, waardoor de koers ongunstiger kan zijn dan de bank. $100 biljetten hebben soms een betere koers dan kleinere dollarbiljetten.
 

Afdingen

Afdingen is een kunst, maar blijf het in perspectief zien. Op markten, op straat en in veel winkels kan worden afgedongen en dit wordt ook verwacht van de koper. Zeker voor toeristische producten kan de vraagprijs hoog zijn. Neem rustig de tijd, blijf altijd vriendelijk en zie het als een spel. Kijk rustig verder en vergelijk prijzen. Indien je tot overeenstemming bent gekomen, is de koop gesloten en kun je niet meer van je koop afzien. Blijf redelijk in hoever je gaat in je onderhandeling. Besef dat 20 Baht voor jou niets is, maar voor een straatverkoper het verschil kan betekenen tussen wel of geen maaltijd. 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter