Fred Jonkhart - 14-08-2017
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De gehele reis gedurende vier weken is vlekkeloos verlopen. Alles klopte, de chauffeurs en gidsen waren meestal zelfs een kwartier tot een half uur voor de afgesproken tijd al aanwezig. Waar maak je dat mee. Communicatie met de chauffeurs is minimaal/vrijwel uitgesloten, beheersen niet de Engelse taal, maar dat was van te voren al bekend. De gidsen blijven veelal erg grappig met hun Engelse taal waarbij zij de 'r' niet kunnen uitspreken en daarvoor in de plaats een 'l' zeggen.

Alle accommodaties voldeden volkomen aan onze verwachtingen. Met name de accommodatie in Chiang Mai sprong eruit, prachtige tuin, zwembad en wat een gastvrijheid, maar ook de kleinschalige accommodaties in Ayutthaya en op Koh Yao Yai met zijn infinity pool waren geweldig. En niet te vergeten onze Treehouse in het Khao Sok NP.

De kookcursus op de organische boerderij bij Chiang Mai is een absolute aanrader voor diegenen die meer willen weten van de Thaise keuken. Groepjes tot maximaal 10 personen, ieder achter een eigen kookplaat. Erg veel geleerd in een halve dag en ooh, wat waren onze eigen gerechten lekker.
Op Koh Yao Noi de kookexcursie bij Mina gevolgd. We waren slechts met z'n tweetjes dus bijna een privé kookcursus gehad in een prachtige landelijke omgeving.
En dan hebben wij zelf een excursie bij geboekt in Chiang Mai voor een bezoek aan het "Elephant Home" in Mae Rim. Hier krijg je een ochtend alle gelegenheid om de twee gepensioneerde olifanten te voeren, begeleiden naar en in het modderbad. Geen elephant riding! Wij hadden het geluk dat we ook hier maar met z'n tweetjes waren. Super ochtend gehad.

De rondreis is eigenlijk één groot hoogtepunt geweest maar als we dan toch een aantal zaken moeten noemen: In Bangkok vonden we de hoogste openlucht skybar in de La Bua Statetower heel bijzonder, wat een uitzicht. De River Kwai blijft interessant met zijn geschiedenis over de Birma-spoorlijn, de tempels in Ayutthaya moet je gezien hebben, zo ook die in het Historisch Park in Sukhothai. Chiang Mai is in alle opzichten de moeite waard, de tempels, avondmarkten, massages, een bezoek aan de olifanten en aan de ethnische minderheden. De wandeling door de jungle bij het Chieow Lan meer was onvergetelijk. Je moet er een aantal klauwpartijen voor over hebben en niet bang zijn om vies en doornat te worden, maar wat was dat leuk om te doen, vooral de watertocht door een grot.
Wil je weg van de toeristische gekte in en om Krabi, bezoek dan de minder bekende eilanden tussen Phuket en Krabi zoals Koh Yao Yai. Wat een rust, uren over de rand van het infinity zwembad naar de kalksteenrotsen in de Andamanse Zee liggen turen. En dan als afsluiting Railay Beach, wat een prachtige plek en wat een zonsondergangen bij heerlijke cocktails. Neem daar het toerisme even op de koop toe.


Thailand reizen - BangkokThailand reizen - De grote, liggende Boeddha in Wat Po, BangkokThailand reizen - Wat Mahathat, AyutthayaThailand reizen - Eén van tempels in SukothaiThailand reizen - Sukothai, fietsen langs de tempelsThailand reizen - Relaxen aan het zwembad, ThailandThailand reizen - Boomhut in Khao Sok National ParkThailand reizen - Hotel in ThailandThailand reizen - Naar Koh Yao Yai, ThailandThailand reizen - Infinity pool bij hotel, Koh Yao YaiThailand reizen - Zonsondergang bij Krabi, Thailand