Weer Vietnam
Vietnam kent net als andere zuid-Aziatische landen een (sub) tropisch klimaat. Meestal schommelt het kwik rondom de 30 graden Celsius. In de hete periode kan het oplopen tot 40 graden Celsius, in de koele periode zakt het kwik naar ongeveer 20 graden Celsius. De regenperiode is voor het hele land gelijk, tussen mei en oktober; er zijn echter wel verschillen in heftigheid van de regen.
Er zijn drie verschillende klimaatzones:
Het zuiden (met Ho Chi Minh-stad) heeft het hele jaar door een gemiddelde dagtemperatuur van rond de 30 graden. Het hele jaar door kan het er ook regenen, maar de meeste regen valt van juni tot oktober. De beste maanden om te reizen zijn december tot maart. Als je naar Dalat gaat, kom je in een ander klimaat; de regen valt in dezelfde periode, maar het is er een graad of 6 koeler.
In Centraal-Vietnam (Hoi An, Hué) schommelt de dagtemperatuur tussen de 26 en 31 graden. De meeste regen valt tussen augustus en december. Dan kunnen er heftige buien, maar ook tyfonen voorkomen, die voor veel overlast kunnen zorgen. De beste reistijd is van februari tot april; de temperatuur ligt dan rond de 27 en minder kans op regen.
Het noorden (met Hanoi, Halong Bay en Sapa) tenslotte heeft zijn warmste maanden van april tot oktober; zo rond de 30 graden. Dat zijn ook de maanden met de meeste neerslag. In onze winter is het relatief droog, maar de temperatuur ligt rond de 20 graden en de zon schijnt verhoudingsgewijs niet veel. Hanoi kan dan grijs en grauw zijn. In Sapa zit je op ongeveer 1600 meter en daar kan het in de winter ‘s nachts tegen het vriespunt aan zitten.
Beste reistijd Vietnam
Er is niet één beste reistijd voor heel Vietnam. Je kunt het hele jaar door in heel Vietnam reizen, mits je rekening houdt met een hoge
luchtvochtigheid in het regenseizoen (waardoor je snel zweet) en je dan weleens overvallen wordt door een flinke tropische bui. Maak daar - als je niet kan schuilen - een frisse douche van, en geniet van de frisse lucht na afloop van zo'n bui. Bovendien kleurt het land groen dankzij de regen, staat wel zo leuk op de foto's voor thuis.
Een algemeen reisadvies: zorg in het natte seizoen voor goede schoenen, regenbescherming voor jezelf en tas. Zorg ongeacht het seizoen voor goede zonbescherming en drink voldoende. Daarnaast kunnen hoogseizoen, lokale schoolvakanties en nationale feestdagen (zoals Chinees nieuwjaar half februari), voor meer drukte zorgen.
Regenseizoen Vietnam, moesson
_edited-1.jpg)
De natte periode wordt het regenseizoen of moesson genoemd. Dat de regentijd is aangebroken, wil niet zeggen dat het reisadvies voor Vietnam negatief is. Met name in het zuiden zijn de tropische regenbuien vaak kort en hevig, waarna de zon weer schijnt. Er kan worden geschuild en daarna weer verder gegaan. Meestal regent het in de namiddag en heb je er weinig last van tijdens je activiteiten overdag en kun je er goed rekening mee houden. Een tropische regenbui is niet vergelijkbaar met een koude regenbui in Nederland.
Klimaat Noord-Vietnam
In het noorden van Vietnam heerst een heel ander klimaat dan in het zuiden. In Noord-Vietnam zijn 4 jaargetijden te onderscheiden, vergelijkbaar met de Nederlandse seizoenen. De zomers zijn qua temperatuur mild, dan valt de meeste regen. In de winter (november - februari) valt de minste regen, maar is het een stuk koeler. In de bergen kan het zelfs vriezen en sneeuwen.
Je kunt in principe het hele jaar door trekkingen maken bij Sapa. Let er wel op dat wandelpaden in de regentijd gladder en moeilijker begaanbaar zijn, zorg dus voor schoenen met goed profiel en kleding dat wat modder kan hebben. Ook kan het zijn dat wegen door regen en overstromingen slecht begaanbaar zijn, waardoor de chauffeur voor een andere, veilige route kiest.