Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Betalen

De nationale munteenheid is de Vietnamese Dong. Bij het schrijven van deze vertrekbrief is 10.000 Vietnamese Dong € 0,37. Eén euro is dan 26.000 Dong. Raadpleeg bijvoorbeeld http://www.valuta.nl/ voor de meest recente koers.
 

Contant geld

Het is altijd verstandig om naast voldoende Dong ook contante euro’s (of dollars, als je die nog hebt) bij je te hebben voor noodgevallen, zeker indien je naar een meer afgelegen gebied of een klein eiland gaat. De Amerikaanse dollar, gevolgd door de euro, wordt wereldwijd het meest geaccepteerd. Zorg wel dat de biljetten er piekfijn uitzien. Het is niet nodig om in Nederland al Vietnamese Dong te halen, je kunt in Vietnam zelf pinnen of geld wisselen, dat scheelt aanzienlijk in de kosten.
 
Kosten ter plaatse
Een aantal voorbeelden:
  • Taxirit van twintig minuten: 100.000-150.000 Dong
  • Een Vietnamees gerecht met frisdrank: 70.000-100.000 Dong
  • Uit eten bij een chic restaurant: 500.000 Dong per persoon
  • 1,5 liter water: 15.000 Dong
  • Halve literfles 333-bier: tussen de 30.000 - 60.000 Dong

 

Fooien

Fooi geven was in het verleden niet gebruikelijk in Vietnam. Met de komst van reizigers zijn mensen wel gewend geraakt aan het ontvangen van fooien. In restaurants is de tip voor de bediening soms inclusief. We raden aan om, als er geen service charge bij de rekening staat, tussen de 5 en 10% te tippen. Het salaris van veel Vietnamezen in de bediening is bijzonder laag vergeleken met Nederland. Een fooi van 20.000 Dong betekent soms een verdubbeling van het uurloon en is dus zeer welkom.
 

Banken

Doorgaans zijn banken geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 15.30 uur. De ANZ-bank is een grote bank. Deze is op werkdagen tussen 8 en 17 uur open. Wisselkantoren in toeristische gebieden hebben ruime openingstijden.

Pinpas en creditcard

Bijna overal in Vietnam vind je pinautomaten (ATM's), zowel bij banken als los op straat (meestal in de buurt van supermarkten). Je bankpas moet voorzien zijn van een Maestro- of Cirrus-logo om geld op te kunnen nemen in het buitenland (bij elke ATM met het Cirrus-logo kun je ook pinnen met je pas met het Maestro-logo). Zorg dat je pinpas bij je bank ‘aan’ wordt gezet voor gebruik in het buitenland! Bij pinnen wordt er meestal 40.000 Dong aan transactiekosten gerekend.
 
Een creditcard kan je gebruiken in grotere hotels, restaurants en bij betaling van hogere bedragen, maar tegenwoordig ook bij grote supermarkten. Ook kan je eventueel met een creditcard pinnen (houd rekening met relatief hoge transactiekosten) of indien nodig geld opnemen bij een bank als er geen pinautomaat is. Het is daarom verstandig een creditcard bij je te hebben, al is het maar voor noodgevallen. 
 

 

 

 

Geld wisselen

Behalve bij banken, kun je bij zogenaamde Money changers, geldwisselaars, contant geld of traveler cheques wisselen. Doe dit nooit op straat, maar altijd bij een legaal bedrijf. Let er op dat bij de gepubliceerde koersen de commissiekosten vaak niet worden vermeld, waardoor de koers ongunstiger kan zijn dan de bank. $ 100 biljetten hebben soms een betere koers dan kleinere dollarbiljetten.
 

Afdingen

In Vietnam hoort afdingen erbij! Afdingen is een kunst, maar blijf het in perspectief zien. Op markten, op straat en in veel winkels wordt verwacht dat je als koper afdingt. Zeker voor toeristische producten kan de vraagprijs hoog zijn. Neem rustig de tijd, blijf altijd vriendelijk en zie het als een spel. Kijk rustig verder en vergelijk prijzen. Indien je tot overeenstemming bent gekomen, is de koop gesloten en kun je niet meer van je koop afzien. Blijf redelijk in hoever je gaat in je onderhandeling. Besef dat 20.000 Dong voor jou niets is, maar voor een straatverkoper het verschil kan betekenen tussen wel of geen maaltijd. 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter